Villa del Casale en Caltagirone

26 en 27 mei  Dag 13 en 14 

Na het ontbijt verkassen we met auto en caravan van de ASCI-camping Kamemi Camping Village in Ribera/Secca Grande naar camping Due Roches in Falconara, een tocht van zo’n 100 kilometer over de SS 115. 

De rit voert vooral door tuinbouwgebied. Overal zien we plastic huiven met luchtgaten over de gewassen staan. Ook de wijnranken zijn afgedekt met een soort schaduwdoek. Hier op Sicilie moeten de boeren hun gewassen beschermen tegen te veel zon! 

Ook onze rit verloopt in de zon en we denken de middag door te brengen op het strand en een was te doen. Een flinke misrekening: die was doen lukt nog wel maar daarna trekt de lucht dreigend dicht. We eindigen met onze natte was aan rekjes en lijntjes in het interieur van de caravan, terwijl er een complete wolkbreuk los barst.

We doen boodschappen in Gela, zo’n 20 kilometer verder, want in de omgeving van de camping is niets. Er wonen wel wat mensen, her en der zelfs prachtig met uitzicht op zee, maar infrastructuur van winkels en restaurantjes is er niet. Wat er is, ziet er (waarschijnlijk door gebrek aan klandizie) oud en verwaarloosd uit.

De camping Due Roches is net als de vorige een typisch Italiaanse toestand. De vele vaste gasten hebben aan hun oude caravans allerlei tentjes en kotjes gebouwd en het geheel overhuifd met schaduwdoeken of enorme tenten, een rommeltje dus. Als passanten sta je op een half verhard stukje, met niet veel schaduw. Maar die hebben we ook niet nodig. De vriendelijke, jonge eigenaar staat ons enthousiast in zijn beste Engels te woord. De camping heeft een eigen strand, dat er op de foto’s in de zomer ook heel gezellig uit ziet, maar nu nog wel een schoonmaak- en opknapbeurt kan gebruiken.


Villa del Casale

We kozen deze camping, omdat we naar de Villa del Casale bij Piazza Armerina willen. In de buurt van Piazza Armerina hebben we geen camping gevonden.


Camperaars kunnen wel in Piazza Armerina en de omgeving terecht. 
Voor het bezoek aan de villa kun je met de camper parkeren op de camperplaats op 400 meter van de villa. Campercontact no.7839 GPS N 37.36805,  E 14.33421. Let op: je mag hier niet overnachten. Wel kun je er water laden en lossen en toilet legen. 
Overnachten zou kunnen bij diverse Agriturismo's in de buurt. Op 3 kilometer afstand van het dorp ligt  Agriturismo Savoca aan de Contrada Polleri 13 [SP16], een restaurant. Campercontact 7841 GPS: N 37.36399,  E 14.39507 .  Zie verder Campercontact no 12896  GPS: N 37.29051,  E 14.38721 en Campercontact 22875  GPS: N 37.30150,  E 14.39604 . 

Villa del Casala is een Romeinse villa, die van een belangrijk heer is geweest. Het enorm uitgebreide bouwsel telt verschillende verdiepingen, die met de berg mee lopen. Wereldberoemd (inmiddels UNESCO-erfgoed) zijn de vele mozaïek-vloeren. En dan echt vele: de villa telde 60 vertrekken en die hebben allemaal ingelegde vloeren; sommige met geometrische patronen maar andere met fantastisch uitgewerkte voorstellingen van schepen, jachttaferelen en vele wilde dieren. We zagen onder meer olifanten, leeuwen en tijgers uitgebeeld. Hoogtepunt zijn de sportende meisjes in bikini.

De villa wordt ten tijde van ons bezoek gerestaureerd, waardoor een deel is afgesloten voor het publiek. Vanwege de bouwwerkzaamheden moet je in een gedeelte ook een helm op. Als de helmen op zijn, wordt de toegang afgesloten en moet je wachten tot een volgende helmenronde. 

Al met al is het bezoek zeer de moeite waard. Het is in deze periode duidelijk schoolreisjesseizoen: net als in Agrigento zien we ook hier busladingen vol scholieren van allerlei leeftijden. De groepen zijn vaak herkenbaar aan hun gekleurde petjes.


Caltagirone

Na de Villa rijden we naar Caltagirone, het centrum van de keramiekkunst op Sicilie. In de straten zitten talloze keramiekwinkels, soms met de ter plekke gemaakte producten. We zien veel schalen, borden en potten, maar ook figuren voor kerststallen.

We laten alle verlokkingen aan ons voorbij gaan. Wel beklimmen we de enorme, uit 1608 daterende  trap Santa Maria del Monte, midden in het stadje, waarvan alle  142 treden zijn bekleed met verschillende tegeltjes. Een mooi gezicht, zeker omdat de trap nu ook nog is aangekleed met potten met buxus en potten met geraniums.

Vanuit Caltagirone rijden we weer terug naar onze caravan op camping Due Roches in Falconara, dwars door het groene binnenland. Het is er heuvelachtig, glooiend en vriendelijk en voor een groot deel in cultuur gebracht. 


Voor camperaars is er in Caltagirone een camperplaats op 500 meter afstand van het centrum aan de Via Circonvallazione. Campercontact 7798. GPS: N 37.23953,  E 14.50726.  Je kunt er voor een paar euro parkeren en (gratis) overnachten. De reviews zijn niet best; dus zelf even kijken. 

We besluiten de dag met een restaurantbezoek, niet ver van de camping; het is één van de weinige open restaurants, die we hier in de omgeving zien.