Verder langs de Gouden Ring

Lang voordat Moskou en Sint Petersburg in het oude Rusland belangrijke steden werden, was de ring van steden en kloosters ten noordoosten van Moskou en langs de Wolga al machtig. Na Vladimir en Suzdal reizen we verder naar de steden van de Gouden Ring Kostroma, Yaroslavl en bedevaartsoord Sergiev Posad. 


Dag 21, 22, 23 


De rit verder langs de Gouden Ring van Suzdal naar Kostroma voert door het platteland van Rusland. In het golvende landschap passeren we weer houten huizen, weiden, akkers en berken- en naaldbossen. Spectaculair is het allemaal niet maar de rit over de smalle en vaak slecht onderhouden tweebaanswegen geeft ons op deze zonnige zondag wel een indruk van dit uitgestrekte land. 


Kostroma 


Hoewel we rijdend door Kostroma nog wel het oude handelscentrum met zijn galerij zien, stoppen we pas Kostroma’s grootste trots: bij het prachtig aan de Wolga liggende Hypathiosklooster. Ook dit klooster heeft weer een fraaie kathedraal met vijf gouden koepels. Deze kerk houdt streng vast aan de religieuze principes en dat betekent dat vrouwen in broek niet zijn toegestaan. Maar geen nood, er is gezorgd voor een flinke hoeveelheid lange wikkelschorten, die vrouwen mogen omslaan. Dat we het hoofd moeten bedekken, zijn we inmiddels wel gewend en zo passend gekleed bezoeken we ook deze kathedraal. Wederom zien we een grote overvloed aan iconen en een met vele kleurige fresco’s versierde kerk. Helaas mag je er niet fotograferen. 



Kastroma was vroeger een centrum van linnenindustrie en de kraampjes en winkeltjes rondom het klooster spelen daar op in door allerlei linnen kleden, sjaals en kleding aan te bieden. Zij lijken daarbij vooral te mikken op de toeristen op de grote passagiersschepen, die cruises op de Wolga verzorgen. 

Vlakbij de brug over de Wolga stoppen we nog bij de kleurige Opstandingskerk in het Woud. Deze kerk kent een wel heel bijzondere geschiedenis. Halverwege de 17e eeuw dacht een verfhandelaar een vat indigo te hebben gekocht maar bleek daar bij opening een berg goud in te zitten. Uit dankbaarheid voor zoveel geluk liet hij de kerk bouwen. Hoewel het toegangsportaal met cyrillisch opschrift in onze Westerse ogen even doet denken aan een Chinees restaurant is het toch echt een kerk. Een sfeervolle ook met mooie fresco’s en naar ons gevoel net iets minder ‘opgesmukt’ dan de kathedraal in het klooster. 




Yaroslov 

Ook in Yaroslov is een klooster, het Verlosserklooster, de belangrijkste bezienswaardigheid. We lopen er de kerk binnen maar mooier vinden we het bijbehorende museum waar kunstschatten zijn te bewonderen. Behalve de onvermijdelijke iconen vinden we hier vooral prachtige goud gesmede aureolen om de iconen mee op te sieren en fraai met ragfijne kraaltjes en parels versierd borduurwerk. 



Een klimpartij de klokkentoren op geeft een prachtig uitzicht over de stad met nog meer kerken en de rivier. 




We wandelen door het park en langs de brede Wolga. Het ziet er allemaal fraai onderhouden uit met bloemperken en spuitende fonteinen. Dit in tegenstelling tot de toegangsweg tot de stad, die een slalom vereiste langs kuilen en gaten. 


De periode van 1 mei tot 9 mei is belangrijk in Rusland en een week van parades. In Yaroslov zien we daar een stukje van in de vorm van een kranslegging bij een monument door jongeren, militairen en kinderen. 


We passeren diverse kerken, die ook hier vaak in vorige eeuwen door rijke handelaren zijn neergezet. 


Kerk van de Profeet Elia


De mooiste kerk in deze stad vinden we de kerk van de Profeet Elia, midden in de oude stad. Ook in deze kerk is geen stukje muur onbenut gelaten en is alles versierd met ontelbare fresco’s, die niet alleen verhalen uit de Bijbel weergeven maar ook het leven van alledag. Kerkgangers hoeven zich tijdens een lange dienst niet te vervelen, zoveel is er in de taferelen te bekijken. We ontwaren er onder andere afbeeldingen van oogsten en een vrouw, die haar kind de borst geeft. 








Overigens is Yaroslov ook een gezellige stad met tal van leuke restaurantjes. 


Sergejev Posad

Na alle kerken en kloosters, die we langs de Gouden Ring hebben gezien wacht nog Sergejev Posad, waar de gouden en kleurige koepels van het Drievuldigheidsklooster de eerdere kerken en kloosters nog lijken te overtreffen. Veel, groots, glanzend en meeslepend zijn trefwoorden voor dit kloostercomplex met tal van kerken binnen de witte muren. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en geldt als het beroemdste en belangrijkste van alle Russische kloosters. 


Aan al het blinkende goud zou je niet zeggen dat het ooit in de Middeleeuwen is gesticht als kluizenaarsoord. In latere eeuwen werd het klooster echter steeds rijken en machtiger. Na de Oktoberrevolutie in 1917 werd het complex geconfisqueerd maar na de Tweede Wereldoorlog werd het weer teruggegeven aan de Russische-Orthodoxe kerk. Het fungeerde tot 1988 als zetel voor de Patriarch, zoals in de RK-kerk het Vaticaan de zetel is van de Paus. 

Nog altijd trekt het klooster duizenden pelgrims (en bussen vol Chinese toeristen). We zien de Russische bezoekers flessen vullen met heilig water en zien ze in een van de kerken eerbiedig een schrijn kussen. We kijken in de imposante kathedraal met zijn gouden en blauwe koepels maar overweldigd voelen we ons vooral in het langwerpige refter met zijn beschilderde plafonds.







Alsof het allemaal nog niet genoeg is, staat midden op het kloosterterrein een fraaie klokkentoren, die ook al weer geldt als de mooiste van het land.

Al met al ziet het gehele complex met kerken, koepels en torens er uit als een kleurige illustratie van een Russische sprookje. 



Het leven van alledag 


Opvallend in bijna alle steden, die we hebben bezocht is de opmars van Amerikaanse fastfoodketens. Kentucky Fried Chicken, Burger King en Mac Donalds zijn in Rusland ingeburgerd en razend populair. Waar we deze zaken, ondanks opschriften in cyrillisch schrift, goed herkennen, is dat voor veel winkels vaak moeilijker. 


Winkels zien er gesloten uit en hebben meestal geen etalages, waardoor het raden is wat er binnen wordt verkocht. Aan het straatbeeld te zien zal dit hedendaagse kleding en schoeisel zijn. Dit staat dan weer in schrille tegenstelling tot het materieel van de busmaatschappij; dat lijkt soms regelrecht uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw te komen.

Supermarkten vinden we moeilijk te vinden. Vaak worden dagelijkse levensmiddelen in kleine winkeltjes verkocht, die soms lastig als zodanig herkenbaar zijn.

Ook missen we – zeker in de steden – het gemixte straatbeeld dat we kennen van West-Europa. We hebben hier (maar ook niet in Moskou) niet of nauwelijks mensen gezien van Afrikaanse, Arabische of Aziatische afkomst, behoudens groepen Chinese toeristen. 



Dag 21, 22, 23 Gereden: dag 21 van Suzdal via Kostroma naar Yaroslavl: 270 kilometer. Dag 23 van Yaroslavl naar Sergiev Posad 205 kilometer 
Overnacht: dag 21 en 22 op camperplaats bij hotel net buiten Yaroslavl. Er is elektriciteit en je kunt hier grijs en zwart water lozen. Het water is geen drinkwater. Naar de stad gaan gaat gemakkelijk met een taxi via de app Yandex en kost ca. 160 roebel, Dag 23 op camperparkeerplaats niet ver van kloostercomplex in Sergiev Posad. Er is elektriciteit, water en een toilet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten