Hoe maak je een routekaartje in Google-maps

Een routekaartje maken in Google Maps

Bij de korte beschrijving van onze reizen plaatsen we altijd een routekaartje. Zelf vinden we het ook handig om bij een reisverslag te zien hoe de reizigers in grote lijnen hebben gereisd. 

Zo'n kaartje maak je eenvoudig in Google Maps. Hoe dat gaat geven we hieronder weer: 

 • Ga naar Google maps
 • Links boven in het menuutje kies je het blauwe pijltje
 • Je kunt dan je eerste plaats invullen
 • en de volgende plaats op je route
 • Met de + knop kun je de volgende plaats invullen
 • Let op: je kunt maximaal tien plaatsen invullen

Bij de options kun je nog invullen dat je bijvoorbeeld tolwegen en ferries wilt vermijden. 
Dat je maar maximaal tien plaatsen kunt invullen is soms lastig. Je kunt dit (enigszins) oplossen door in de route wat tussenstops weg te halen. Als de route dan verspringt kun je dat weer verhelpen door met je muis de route te verslepen naar een andere weg. 

Op wikihow.com/Meerdere-bestemmingen-toevoegen staat helder uitgelegd hoe je een en ander moet doen. 


Tripline

Een andere mogelijkheid is via www.Tripline.net. Na aanmelding klik je op New Map. Je geeft een titel op (bijvoorbeeld Schotland) en klikt op Create my Map. Er komt dan een wereldkaart en rechts kun je een lijst met plaatsnamen ingeven. Klik op Save&Exit om je kaart te bewaren. Op Tripline kun je meer plaatsen invullen maar de gekozen route niet veranderen.  

Routekaartje opslaan

Je hebt dan een routekaartje in Google-maps (of Tripline). 
 • Om het op te slaan  klik je op je toetsenbord op 'print screen'of prt scr of iets dergelijks. 
 • Vervolgens  open je het programma Paint. 
 • Doe daar 'plakken' (Crt. V). Het hele scherm dat je had bij Google Maps verschijnt dan in Paint. 
 • Met de optie  'Selecteren' (rechthoekje) kun je in Paint het stuk met je route uit de kaart selecteren. 
 • Dit stuk leg je vast met de knop 'bijsnijden'.  
Dit geselecteerde stuk kun je vervolgens opslaan in een mapje in Afbeeldingen. Kies hiervoor de optie Opslaan als PNG. 


Routekaartje in blog plakken

In een  blog of op een site kun je vervolgens 'afbeelding toevoegen' kiezen en de afbeelding opzoeken in de map Afbeeldingen. De afbeelding Openen en toevoegen is dan een kleinigheid.  

Vanzelfsprekend kun je het als afbeelding opgeslagen routekaartje ook toevoegen aan een Word-bestand. 


Pascal meldde ons nog een andere methode: Als aanvulling op "Routekaartje opslaan" kan ik je adviseren om hiervoor Greenshots (https://sourceforge.net/projects/greenshot/) te gebruiken. Werkt heel simpel, ik gebruik het al jaren en ben er erg tevreden over. 

3 opmerkingen:

 1. Hallo Slakken op reis. Als aanvulling op "Routekaartje opslaan" kan ik je adviseren om hiervoor Greenshots (https://sourceforge.net/projects/greenshot/) te gebruiken. Werkt heel simpel, ik gebruik het al jaren en ben er erg tevreden over. Heel veel plezier met jullie reis naar Schotland. We blijven jullie volgen tijdens jullie reis. (wij willen volgend jaar onze eerste camper kopen;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Slakken op reis. Als aanvulling op "Routekaartje opslaan" kan ik je adviseren om hiervoor Greenshots (https://sourceforge.net/projects/greenshot/) te gebruiken. Werkt heel simpel, ik gebruik het al jaren en ben er erg tevreden over. Heel veel plezier met jullie reis naar Schotland. We blijven jullie volgen tijdens jullie reis. (wij willen volgend jaar onze eerste camper kopen;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nou heb ik een tripline map geopend en slechts 1 plaats ingevoerd, met de bedoeling om dit uit te breiden tijdens het reizen zelf maar.... ik zie hiertoe geen mogelijkheden maar kan deze map ook niet verwijderen. Weet iemand hoe hier mee om te gaan?

  BeantwoordenVerwijderen