Dubrovnik per camper

Naar Dubrovnik


Van Morinj in Montenegro tijden we met de camper langs de kust terug naar het Noorden. De grens met Kroatië, het laatste land tijdens onze rondreis door de West-Balkan, is niet ver.  vlag Kroatië

Eenmaal de grens gepasseerd, nemen we de tjjd om de oude stad Dubrovnik te bekijken.




Omdat we toch 'in de buurt' zijn, gaan we daarna naar Mostar in Bosnië. Weliswaar bestaat de oude, historische brug niet meer in de oude vorm maar de vernieuwde brug willen we toch wel zien.
Daarna gaan we toch weer terug naar Kroatië. We volgen de kustroute en bezoeken Split, Trogir en het Nationaal Park Kraka. De laatste dagen brengen we door in Zadar aan de Kroatische kust.

route Morinj-Dubrovnik



Dag 33   23 juni   

Met de camper bij Dubrovnik

De parel van de Adriatische zee wordt Dubrovnik wel genoemd. En hoe kun je zo’n ‘parel;’ nu beter benaderen dan vanaf zee? Dat doen we dan ook. Vanaf Camping Kate in Mlini kun je met een pad en een trap naar beneden, naar het strand. Daarvandaan vaart ook een bootje enige malen per dag als een soort openbaar vervoer naar Dubrovnik. Voor 50 Kuna p.p. (zo’n 7 euro) varen we zo in een kleine drie kwartier naar de poort van de stad. Het is een prachtige entree naar een prachtige stad, die niet voor niets op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed staat.
Gezicht op Dubrovnik, vanuit zee
Gezicht op Dubrovnik vanuit zee
Dubrovnik, zicht op stadsmuur vanuit zee


Dubrovnik, zicht op de stad
Dubrovnik is een populaire stop voor cruises en bestemming voor dagtochten. Het is dan ook druk in de stad, heel druk. Opvallend genoeg is het er ook heel schoon; we zien geen papiertje op straat liggen. Natuurlijk maken we de rondwandeling over de bijna twee kilometer lange vestingsmuur rondom de stad. 

Met haar nauwe, steile straatjes en een stadsmuur die geïnspireerd lijkt door de Chinese Muur, betekent een wandeling door de stad zo'n duizend treden op en af. Maar wel iedere stap waard, vinden wij, ondanks de drukte.
Zo'n achthonderd jaar geleden bouwden de bewoners een tot wel 6 meter dikke en 25 meter hoge muur, met een totale lengte van bijna 2 kilometer, bovenop de steile rotsen, compleet met trappen om op die muur te komen.  En na een aardbeving in 1667 herbouwden ze de complete stad.  Al met al is Dubrovnik een bijzondere stad, die vooral vanaf zee een idyllische aanblik heeft. De stad diende niet voor niets als decor voor onder meer Star Wars en Game of Thrones.

Dat hebben de toeristen ook ontdekt. Op drukke dagen kopen meer dan 10.000 mensen een toegangskaartje om over de 800 jaar oude stadsmuren te lopen. 
Dubrovnik, zicht vanaf de stadsmuur


Dubrovnik, gezicht vanaf de stadsmuur
Gezicht vanaf de stadsmuur
Al wandelend hebben we zo steeds een ander gezicht op de daken van de stad met de kenmerkende rode, ronde pannen. Je zou bijna vergeten dat er ook nog gewone mensen in de stad wonen. Wandelend over de muur kijken we in de smalle, steile straatjes, die naar de hoofdstraat leiden en in de binnentuinen van twee kloosters. We zien we de was soms in de tuintjes wapperen en kinderen spelen. Dat bewoners niet altijd blij zijn met de toeristenstroom is dan ook wel te begrijpen. Tegelijkertijd verdient tenminste een deel van hen wel aan de toeristenstroom. Fort Minčeta aan de noordkant van de muur vormt het hoogste punt in de stadsverdediging.

Natuurlijk kijken we bij de haven, waarna we later door de oude stad slenteren.   
Dubrovnik, hoofdstraat
Hoofdstraat in Dubrovnik
Dubrovnik


Dubrovnik, fluispeler bij fontein in hoofdstraat


Dubrovnik


We lopen van poort tot poort door de hoofdstraat met zijn afgesleten glanzend gladde plaveisel.V roeger liep hier een kanaal. Dat verklaart ook waarom deze Stradun zo breed is vergeleken bij andere straten in de binnenstad.  Het is erg druk in de hoofdstraat en we horen dat dat bijna iedere dag zo is, behalve vroeg in de morgen of 's avonds, als de bussen met de cruisepassagiers weer zijn vertrokken. 
Meteen achter de Pilepoort staat de grote Onofriofontein, stammend uit de 15e eeuw. De fontein werd zwaar beschadigd tijdens de beschietingen van 1991 maar is weer in volle glorie hersteld. De zestien waterspuwers rondom de fontein zorgen nog steeds voor fris, helder en drinkbaar water.

Erg groot is het niet binnen de stadsmuren. Als je oplet, zie je overal afbeeldingen van St. Blaise, al meer dan duizend jaar de beschermheilige van Dubrovnik,  Hij wordt afgebeeld als  een bebaarde man met een mijter op zijn hoofd en in zijn linkerhand een maquette van de oude stad Dubrovnik. Relikwieën van de heilige zijn te zien in een glazen vitrine in de kathedraal, gemakkelijk te herkennen aan de grote koepel. Tegenover de kathedraal staat het Rectorenpaleis, tegenwoordig  een cultureel en historisch museum. We wandelen langs dit paleis en langs de kloosters. 
In een van de straten lezen we bij een galerie van een plaatselijke kunstenaar over de beschietingen van de stad in december 1991 door het leger van Servië en over de daardoor aangerichte schade.  Inmiddels is die schade vrijwel overal geheel hersteld.

We klimmen de steile straatjes in en blijven eten in de Prijekosteeg, waar de restaurantjes zich aaneen rijgen en de prijzen meer betaalbaar zijn. . 

Er wordt nog altijd gewerkt aan de stad; ook aan de buitenkant van de vestingsmuur. 

Dubrovnik, werkers aan de stadsmuur, hangend boven zee
Deze werkers hangen letterlijk boven zee


Bus 10 vanaf het onderstation van de kabelbaan brengt ons ’s avonds terug naar de camping.

Gereden met de camper: 0 kilometerOvernacht:  camping Kate in Mlini   campercontact nr 12784
Weer: Blauwe lucht zonnig warm


                                                                    Ga verder met Bosnië - Mostar