Hondarribia en San Sebastian

Hondaribbia

Het plaatsje Hondarribia ligt net over de Frans-Spaanse grens. We komen er met de camper via een prachtige route, pal langs de kust vanaf St Jean de Luz. Rechts onder ons ligt de oceaan, links van ons doemen de toppen van de Pyreneeën op. In de weiden zien we paarden en schapen. Langs de oceaankant loopt een wandelpad, dat goed wordt gebruikt door wandelaars en hardlopers. 


Camperreis Spanje Dag 4 en 5 

Mooiste stadje van de kust

Hondarribia geldt als het mooiste stadje aan deze kust. Of dat zo is, kunnen we moeilijk beoordelen maar een aardige plaats is het zeker. 

Een vriendelijke politie-agente wijst ons naar de parking Playa om te parkeren. Daar staan inderdaad meer campers. Daarvandaan lopen we in een klein half uurtje langs de jachthaven terug naar het centrum. Dat heeft niet alleen een gezellige, met platanen gestoffeerde hoofdstraat maar daarachter ook straatjes met vrolijk beschilderde huizen. We wandelen door het stadje en klimmen naar de imposante steenklomp, die vroeger het kasteel van Carlos de Vijfde was en de riviermonding bewaakte. Langs de boulevard wandelen we weer terug naar de camper.


Hoofdstraat Hondaribbia

Kleurrijke huizen in Hondaribbia

Hondaribbia
Aan het einde van de middag rijden we door naar San Sebastian. De bedoeling was de route langs de kust maar uiteindelijk stuurde Tom-Tom ons via de oude N10 naar het centrum van San Sebastian of Donostia, zoals de stad hier heet. 


Dag 4Overnachtingsplaats: camperplaats Padeo de Berio, vlakbij de universiteit.www.campercontact.com/12047GPS: N 43.30769,  W 2.01417 .Een drukke camperplaats, waar je wel erg hutje-mutje staat. We vinden het geen leuk plekje; het enige wat in het voordeel van deze overnachtingsplaats pleit is dat we gemakkelijk met de fiets naar de baai en het centrum kunnen. 
Gereden: 70 kilometer 

San Sebastian

Verleidelijk liggen de tapas, hier pinxtos geheten, vanaf een uur of elf al in grote schalen uitgestald op de bar van alle restaurantjes en bars in de oude stad van San Sebastian. De stad staat er bekend om en ook wij kunnen geen weerstand bieden aan al die lekkere hapjes. We hebben ze ook verdiend, vinden we, na ons fietstochtje deze morgen richting baai.
Schalen vol hapjes

Stad met grandeur aan fraaie baai

San Sebastian oftewel Donostia ligt prachtig aan een mooie baai. Langs die baai loopt een fraaie boulevard met bloemperken, palmen, gietijzeren hekjes en schitterende, ouderwetse lantaarns. De hele stad ademt een soort ouderwetse grandeur en elegantie met brede lanen met fraaie hoge huizen en ook hier weer platanen. We fietsen langs de rivier en over de drie bruggen met bijzondere lantaarns. Achter en tussen de brede lanen in de oude stad liggen smalle drukke straten, vol met restaurantjes, bars en winkeltjes en enkele fraaie pleinen. Rond het grootste, vierkante plein liggen galerijen met boven iedere deur een nummer. Vroeger werd dit plein gebruikt voor stierengevechten en verkochten de bewoners kaartjes voor dit schouwspel. De toeschouwers wisten dan goed bij welk nummer ze moesten zijn!.


Langs de boyulevard

Bruggen met grandeur

Smalle straatjes met winkeltjes en restaurantjes

Plein, waar je vroeger naar stierenvechten kon kijken

Fraaie lantaarns langs de boulevard

Kabeltreintje

We slenteren door dit oude stadsdeel en fietsen uiteindelijk weer langs de boulevard naar het andere eind van de baai. Daar kun je met een krakend kabeltreintje omhoog voor een prachtig uitzicht op de hele baai. 
Fraai uitzicht op de baai bij San Sebastian
Na dit dagje San Sebastian verkassen we met de camper naar Acsi-camping Iguelda, een paar kilometer van de stad. 
Dag 5
Overnachtingsplaats: Acsi-Camping Iguelda, even buiten en hoog boven San Sebastian. Gereden: 7 kilometer
TIP: Vóór verder te reizen naar de Rioja kun je ook nog naar Bilbao met het prachtige Guggenheim-museum. Wij doen dit deze reis niet; wij waren in september 2013 al in Bilbao, toen op weg naar Portugal.  

1 opmerking: