Op weg naar Spanje

Aanrijroute door Frankrijk

Het is onvermijdelijk: wie met de camper naar Spanje wil, moet eerst Frankrijk doorkruisen. Omdat we onze tocht door Spanje bij San Sebastian willen beginnen, kiezen we voor een westelijke route. Na de gebruikelijke aanloop door België, passeren we Lille en wordt een stukje ten zuiden daarvan, niet ver van de A1, Arras onze eerste overnachtingsplaats. 

Arras

Het is zo’n naam die we alleen kennen van de afslagborden op de autoroute maar Arras blijkt een verrassend aardige plaats. 

Het stadje heeft enkele zeer fraaie pleinen, die worden omzoomd door mooie, hoge Oud-Vlaamse huizen. Aan een van de pleinen staat een prachtig stadhuis. 


Arras 

Marktpplein Arras

Hoge koopmanshuizen in Arras

Veel van die oude koopmanshuizen herbergen nu op de begane grond of in de kelder restaurants van allerlei soort en snit. Kortom, Arras blijkt zeker een stop waard. 
Dag 1
Overnacht: op gratis camperplaats aan de Rue de Rosati www.campercontact.com/13105   GPS: N 50.29456,  E 2.78794 
Gereden: 250 kilometer 

Glooiend landschap

De volgende dag doorsnijden we de Pas de Calais. We vermijden de tolweg en rijden binnendoor over de N25 en D925 naar Abbeville en verder over de tolvrije A28 naar Rouen. Het is een tocht door een licht glooiend landschap, waarbij de akkers en landerijen zich als een lappendeken aaneen rijgen in afwisselend frisgroene stukken land, bruine vers geploegde akkers en stralend gele velden vol bloeiend koolzaad. Regelmatig worden de velden afgewisseld met schijnbaar lukraak in het landschap liggende bosschages. De route voert verder langs en door slaperige dorpen en stadjes, gemarkeerd door een omhoog wijzende kerktoren of een opeens in het landschap staande watertoren. Het lijkt deze rustige zaterdagmorgen op de routes, zoals die decennia geleden in boeken en films voor kwamen. 
TIP: Wij hebben het op deze reis niet gedaan maar je zou ook nog een stop in Amiens kunnen overwegen. Een stad met een leuk centrum en een prachtige kathedraal. 
Hoe rustgevend ook, echt opschieten doet het natuurlijk niet. Na Rouen gaan we daarom terug naar het heden en volgen we de (betaalde) autoroute l’Aquitaine naar Le Mans en Tours. Een rustige weg, die lekke opschiet. Een stukje ten zuiden van Tours, op de A10 richting Poitiers, houden we het voor gezien. 
 Dag 2
Overnacht: We vinden een plaatsje voor de nacht op de camperplaats Le Bois Chaudron, in Ste Maure de Touraine  www.campercontact.com//8504). GPS: N 47.09321,  E 0.61283   Een leuke camperplaats op een grasveldje bij een soort boerderij. 
We hebben vandaag 521 kilometer gereden. 

Dunbevolkt

De derde dag rijden we verder richting Poitiers over de Autoroute. Daarna nemen we de tolvrije N10 via Agouleme naar Bordeaux. Weer valt op hoe dun bevolkt Frankrijk op veel plaatsen is. Ook deze route voert vooral langs beemden en velden met flinke onderbrekingen van bosschages en bomen is vele schakeringen groen. Hoe zuidelijker we komen, hoe verder bomen en struiken al zijn uitgelopen. 

 Na Bordeaux volgen we de tolweg richting Bayonne en verder naar Bidart. Het landschap is hier echt anders. Kilometers lang rijden we langs naaldbomen, zo nu en dn onderbroken door wat loofbos. In Bidart verlaten we de weg en vinden we een plekje op Acsi-camping Illbaritz. Daar ontmoeten we heel toevallig Rob en Karen uit onze woonplaats. Gezamenlijk beleven we een gezellige avond.
Dag 3
Overnacht: camping Illbaritz in Bidart. (ACSI-camping) 43°27'10"N 1°34'23"W
 Gereden: 480 kilometer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten