Door de bergen naar Granada

Tabernas als filmdecor

Als je door je oogharen kijkt, zou je de paarden in films als The good, the bad en the ugly in de bergen kunnen zien rijden en halt houden in een heus Western-stadje. Hier, in de omgeving van Tabernas, zijn vroeger stukken film uit Lawrence of Arabia en westerns opgenomen. Je kunt het je voorstellen, want de omgeving van ongerepte, spaarzaam begroeide bergen ziet er ook uit als een gedroomd filmdecor. De filmsets zijn al lang verlaten maar je kunt die nog wel bezoeken.


Wij laten dat aan ons voorbij gaan maar de imitatie van de bekende Hollywood-letters tegen een achtergrond van bergen, vinden we wel grappig. 

Camperreis Spanje    dag 20 en 21 

Filmdecor voor Westerns

Hollywood in Spanje

Cowboystadje

En we kunnen ons voorstellen dat een pretpark als mini-Hollywood, waar de cowboys nog door de straten rijden, voor kinderen onweerstaanbaar is. Voor ons is de korte rit door de omgeving, die er uitziet als een soort semi-woestijn,  voldoende. 


De Alpujarras route met de camper

We rijden weer een stukje terug, richting Almeria en nemen weg 348 om de Alpujarres /route te kunnen doen. Dit wordt een prachtige tocht, waarbij we onze naam volkomen waar maken; we doorkruisen het gebied in een echte slakkengang. De route is niet eens zo lang maar met zijn vele bochten en constant stijgen en dalen, kost dit echt tijd. De rit is echter zeer de moeite waard. 
In de Alpejurras
Het eerste deel voert door een vooral ruig landschap, waarbij we links de Sierra de Gador zien en rechts de toppen van de Sierra Nevada. De route gaat al zigzaggend verder Bij Cherin buigen we af naar de Noordelijke, hoogste maar ook mooiste route door de Alpejurras. Er zijn prachtige vergezichten en het landschap wordt hier groener. We passeren slaperige, witte dorpjes en stijgen en kronkelen over de smalle weg tot aan Trevelez. 

Snel gaat het zeker niet: over de circa 55 kilometer doen we 2,5 uur! De route is goed met een camper te rijden maar vergt door zijn honderden bochten wel stuurmanskunst en concentratie van een ervaren chauffeur. Gelukkig hebben we die! 


Hammen in Trevelez

Trevelez is het hoogst gelegen dorp van Spanje (1560 meter lezen we ergens).  De tocht er naar toe gaat door prachtige, verlaten berggebieden. Belangrijkste inkomstenbron is hier het drogen van hammen. Vanwege zijn hoge ligging en de bergwind is de lucht er niet alleen schoon, maar van september t/m maart is het er ook koud genoeg om hammen op een natuurlijke manier te laten drogen. Sinds de 19de eeuw is het dorp dan ook bekend om zijn hamdrogerijen.  Uit de hele regio worden de hammen aangevoerd om in grote schuren circa een jaar lang in de schone en droge berglucht te drogen. Het levert rauwe hammen met een zacht-zilte smaak op. 

Het halve dorp bestaat nu dan ook uit hamdrogerijen, afgewisseld met souvenirwinkels (met hamen  andere lokale produkten) en restaurants. Bij diverse van de drogerijen kun je ook een rondleiding krijgen. Wij zijn er echter laat in de middag, dus daar komt het voor ons niet meer van. Natuurlijk proeven we wel de ham, samen met een glas wijn, op een terras. 


Hammen in Trevelez
De ham moet ook worden geproefd


Hammen hangen te drogen in Trevelez
Overnacht: Camping Trevelez, 1 km buiten het dorp. GPS: N 36.99180,  W 3.27061    Eenvoudige, kleine camping met wat gedateerd sanitair. Heel steile opgang. De vriendelijke ontvangst, het mooie uitzicht en de frisse, heldere berglucht maken echter veel goed. 

Witte dorpjes 

De volgende dag rijden we het laatste – en ook bekendste - stuk Alpujarras-route. Dit geldt als het mooiste deel. Het is hier groen en wat minder woest maar ook hier zijn de vergezichten prachtig. Zo nu en dan zien we de witte toppen van de bergen in de Sierra Nevada. In de witte dorpjes op dit stuk van de route is de Moorse bouwstijl nog het meest zichtbaar. Het meest opvallend zijn de platte daken en de bijzondere schoorstenen. 

We houden een koffiestop in het slaperige dorpje Pitres en wandelen er door de steile straatjes. 
Schoorstenen in Pitres

Rijden door de AlpujarresZo deed men de was: in een overdekte wasplaats
We wagen ook de afslag naar de meest authentieke dorpen Babyon en Capileira. Ook die smalle weg is met een camper goed te rijden maar parkeren is een ander ding. Ook moet je over dezelfde weg terug en dus keren. Beide lukt uiteindelijk in Capileira, waarbij Job de camper op de smalle doorgaande weg heeft weten te keren. 

De laatste stop is in Pamapaneira, het meest toegankelijke en ook het meest toeristische witte dorp op deze route. Er zijn hier vooral winkeltjes met ambachtelijke producten, waaronder kleurige vloerkleden. 
Keus in kleden in Pamapaneira
Na Lanjaron rijden we in korte tijd over de autoweg A44 naar Granada. 


Camping Reina Isabella in La Zubia blijkt vol; zo komen we terecht op Camping/Motel Sierra Nevada (Campercontact 40037) aan de noordkant van Granada. GPS: N 37.19827,  W 3.61155  De (best wel dure) camping doet niet aan kortingskaarten (maar de ACSI-kaart was in mei ook niet geldig op Reina Isabella). We kunnen op de camping wel meteen toegangskaarten voor het Alhambra regelen voor zondagmiddag. We blijven hier dus enkele dagen staan. De plaatsen zjn ruim en we staan koel op gras en onder de bomen. 
We hebben deze twee dagen in totaal 293 kilometer gereden  

3 opmerkingen:

  1. Wij hebben vrijdag ook ongeveer die route gereden.....kwamen bij Olivera ook zo een wit stadje ....Zie ons reisverslag...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben vrijdag ook ongeveer die route gereden.....kwamen bij Olivera ook zo een wit stadje ....Zie ons reisverslag...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij hebben vrijdag ook ongeveer die route gereden.....kwamen bij Olivera ook zo een wit stadje ....Zie ons reisverslag...

    BeantwoordenVerwijderen