Door de Rioja naar Madrid

Zuidwaarts naar Madrid

We besteden een kleine twee dagen om van San Sebastian met de camper zuidwaarts naar Madrid te rijden. De zon schijnt, de bloemen in de bermen bloeien vaak uitbundig geel en paars, naast ons rijzen groene, beboste berghellingen op, afgewisseld met vruchtbare dalen, waar rond de eenzame boerderijen soms paarden of schapen grazen. Heel even zien we een scherp getande, granieten bergkam. Camperreis Spanje  dag 6 en 7 

Wildwest filmdecor

Dat is het beeld dat we krijgen tijdens onze tocht van San Sebastian langs en door het natuurpark Estenaga en later langs weg 120 naar Estella Lizurra. De stille weg golft en slingert door een prachtig landschap, dat zich onder de Spaanse zon van een vriendelijke kant laat zien maar dat in wat somberder weer beslist iets onherbergzaams heeft. Soms wanen we ons in een wildwest filmdecor als we op de bergrug in de verte paarden zien grazen. Rioja

Na Estella verandert het landschap. We komen inmiddels tijdens deze camperreis door Spanje in de Rioja-streek maar anders dan in de Franse wijnstreken betekent dat hier niet dat de wijngaarden zich aaneen rijgen. Her en der zien we velden met lage wijnstokken, afgewisseld met gewone landerijen. We kunnen dus niet begrijpen waar de wijnboeren hier hun druiven voor de wijnplas van de Rioja eigenlijk telen. . . . . 


Logrono

De hoofdstad van de Rioja is Logrono, een best wel aardig plaatsje, waar ook de Pelgrimsroute naar Santiago de Compastello langs en door komt. Heel toepasselijk staat de heilige Jacobus als ruiter hoog boven de ingang van de oudste kerk in de stad. Even verderop domineert een kathedraal het marktplein. Ook hier in het voetgangersdeel weer winkeltjes en restaurantjes. We zijn er aan het eind van de middag als het leven na de siësta weer opstart en de terrasjes zich vullen. Het aanbod en de uitvoering van de tapas haalt her hier echter niet bij dat in San Sebastian, waar het bereiden van die hapjes echt tot kunst was verheven. 


De Heilige Jacobus boven de kerkdeur


Dag 6
We overnachten gratis op de mix-parking bij zwembad en stadion (campercontact no. 6575) in Logrono. GPS: N 42.47499,  W 2.45402.             Het centrum ligt op loopafstand.  
Gereden: 187 kilometer 

Ruig en verlaten

De volgende dag rijden we met de camper verder over de N113 richting Soria. Het landschap is hier ruig en verlaten. Granieten rotsen rijzen her en der op. Na Soria wordt het vlakker en ook wel saaier. 


Gele zandsteen

We houden een stop bij El Burgo de Osman, een aardig ommuurd plaatsje, dat een enorme kathedraal huisvest. De kerk blijkt aan vele kanten te zijn ingebouwd door ook oude huizen. Muren, kerk en huizen zijn opgetrokken uit gele zandsteen. Alles bij elkaar een imposant gezicht. We wandelen door de op dit middaguur uitgestorven hoofdstraat met een inmiddels van andere plaatsen bekende zuilenrij. Ook hier op het centrale plein esplanade van geknotte platanen, die in de zomer een schaduwrijk dak moeten leveren. Op de bankjes eronder spotten we een aantal inwoners, die zo, rustig keuvelend, siësta houden. 


Gezicht op El Burgo

Centrale plein in El Burgo

De rest van de weg naar Madrid over de N110 en aansluitend de A1 is rustig maar niet interessant. 
Dag 7
We vinden in Madrid een plaatsje op Stadscamping Osuna (Camprcontact no 12785), aan de rand van Madrid. 
GPS: N 40.45374,  W 3.60337.
Het metrostation met een doorgaande metro naar hartje stad ligt op 8 minuten lopen. De camping had niet zulke goede recensies maar inmiddels is het hele sanitairblok vernieuwd en ziet dat er netjes en schoon uit. De plaatsjes zijn klein. 
Gereden: 323 kilometer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten