Met de camper in Madrid

Camperreis Spanje  

Zwerven door Madrid 

Onze kuiten zijn stijf en onze voeten tintelen na twee volle dagen kilometers wandelen in Madrid. Het stadscentrum is gemakkelijk bereikbaar vanaf Camping Osuna waar we met de camper staan; acht minuten lopen naar het metrostation Canillejas. Daarvandaan brengt de groene lijn 5 ons in 25 minuten rechtstreeks naar hartje centrum. We verkennen de stad verder grotendeels te voet aan de hand van een (thuis al uitgeprinte) wandeling van www.reisroutes.be van madrid.  


dag 8 en 9 

Pompeus in grootsheid

Zo zwerven we langs brede boulevards, door smallere straten, over grote en kleinere pleinen, langs fonteinen, kerken, musea, standbeelden, park en het koninklijk paleis. Onze indruk: alles is groot en veel. Madrid kent geen grote ‘landmarks’, zoals de Eiffeltoren of de Brandenburger Tor; het is meer een stad, waarvan je de sfeer moet ondergaan. 
Toch is er genoeg te zien. Aan de boulevards en in de straten staan talloze prachtige gebouwen, soms pompeus in hun grootsheid. Zoals vaker in steden moeten we ook hier regelmatig het hoofd in de nek leggen om allerlei details te bewonderen. 

Pleinen

We ondergaan de drukte op het centrale Plaza del Sol. We zien de levende stripfiguren en levende standbeelden en bewonderen het beeldje van de Berin, het symbool van Madrid.


Beeldje van Berin op Plaza del Sol

Plaza Mayor


Mercado de San Miguel
We slenteren door de winkelstraten en laten het Plaza Mayor op ons inwerken. Het is groots en indrukwekkend maar eigenlijk vinden we het ook wel erg toeristisch en zijn de uitbaters van de bars en restaurants wel opdringerig. Liever drinken we een glas en eten we tapas in de nabij gelegen Mercado de San Miguel met al zijn eetkraampjes of op een ander moment van de dag op het Plaza Santa Ana. Ook dopen we churros in chocola in Chocolateria 1902. 


Retiro Park

We genieten van de rust in het Retiro Park, kijken er naar de bootjes in de grote vijver en bewonderen het kristallen Paleis, oftewel een uit glas en smeedijzer opgetrokken soort serre, die nu als tentoonstellingsruimte wordt gebruikt. 


Roeien op het meer(tje) in Retiro Park

Kristallen Paleis in Retiro Park


Musea

We staan letterlijk stil bij het imposante schilderij La Guernica van Picasso in het museum Reina Sofia. Niet ver er vandaan is het Prado, waar we aansluiten in de rij voor de kassa. Een paar uur lang lopen we er langs een schier eindeloze hoeveelheid schilderijen van Spaanse meesters als Goya en Velasques, Italianen als Titiaan en uit eigen streken enorme doeken van Rubens, Van Dijk en een enkele Rembrandt.. Het Museum is zo groot, dat je er gemakkelijk dagen in zoet kunt brengen; wij vinden het na een paar uur genoeg.


Aardig detail: de Bosch-tentoonstelling, die tot begin mei in Den Bosch was te zien, kun je vanaf eind mei hier in het Prado bekijken.


Koninklijk Paleis

Als laatste bezoeken we het Palacia Real, het koninklijk paleis, al heeft in ieder geval de vorige koning er nooit gewoond. Wel wordt het enorme paleis nog gebruikt voor officiële ontvangsten en dergelijke. Helaas mag je er – behalve in het trappenhuis – niet fotograferen. De grandeur van de andere vertrekken, waaronder een enorme banketzaal met ruimte voor 150 gasten, moeten we dus maar in het hoofd opslaan. Duidelijk is wel dat de opeenvolgende koningen verzamelaars waren: er hangen talloze prachtige wandtapijten, vele schilderijen (en veel zijn overgebracht naar het Prado), bijzondere klokken en een collectie van maar liefst vijf Stradivarius violen en violoncellen. Kortom, een overdaad aan pracht en praal. 
Koninklijk Paleis


Trappenhuis in Koninklijk Paleis

Koninklijke eetzaal met plaats voor 150 gasten. Foto: www.museumsecrets.tv
Van Madrid is het niet ver naar het paleis, klooster en kerk in El Escorial. Daar rijden we dan na Madrid ook naar toe. 


Wat viel ons in Madrid op?

Nog enkele zaken die ons opvielen: 


  • De Madrilenen zijn opmerkelijk beleefd en aardig. Ze verwisselen ongevraagd van plaats in de metro, opdat wij naast elkaar kunnen zitten. Een jonge man stond zelfs op in een volle metro, zodat Trudy kon zitten. 
  • Spanje is vriendelijk voor zijn ouderen. In het Prado en het Koninklijk Paleis mochten we als senioren voor half geld naar binnen (wel paspoort laten zien). In het Museum Reina Sofia zelfs gratis
  •  Dat het in Madrid altijd goed weer (of zelfs heet) is, moet een sprookje zijn. Terwijl het in Nederland 27 graden was, liepen wij met ons jas aan bij 17 graden en maakten we enkele stortbuien mee.

Zie voor informatie over Madrid ook: www.ontdek-spanje.nl/madrid

Veel tips geeft ook Biancaoverdegrens. Zij heeft in Madrid gewoond en komt met meer dan 30 tips om te zien en te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten