Paleis en klooster El Escorial

El Escorial 

We zouden best nog een dag in Madrid kunnen doorbrengen maar een wandeltocht door de regen lokt niet. Als alternatief rijden we met een grote boog noordelijk om Madrid heen tot het stadje San Lorenzo de El Escorial. Daar bouwde Philips II (je weet wel, de Koning van Hispanje, met wie onze Willem van Oranje het aan de stok had en die de Tachtigjarige Oorlog begon) een paleis, annex klooster. De diepgelovige katholieke koning kon zich in dit enorme maar sobere complex terug trekken om te studeren en te bidden. 


Camperreis Spanje    Dag 10 en 11 

Hoewel het hier allemaal veel strenger oogt dan in het weelderige Palacia Real, hangt het ook hier vol met schilderijen, altaarstukken en wandtapijten en zijn er met prachtige, kleurrijke fresco´s beschilderde plafonds. Zoals op zo veel plaatsen is helaas ook hier fotograferen bijna overal  verboden. We doen het her en der toch.

Grote zaal met wandschilderingen van gestreden slagen


Kloostergang

Lopend door het complex van paleis, klooster en kathedraal zijn er diverse topstukken te zien, zoals Het Laatste Avondmaal van Titiaan. Wat luguber is de kleine ronde crypte met de marmeren grafkisten van bijna alle Spaanse koningen, te beginnen bij Karel V. In aangrenzende ruimtes loop je langs de graftombes van allerlei prinsen en prinsessen.
In tegenstelling tot de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft is het allemaal openbaar toegankelijk. . . 

Basiliek

Centraal in het geheel is een enorme basiliek, destijds alleen toegankelijk voor de Koning en zijn kinderen. De vorst wilde bij het bidden niet gestoord worden door het ´gewone volk´. Dat moest buiten de eigenlijke kerk in de enorme vestibule blijven . . . 


Bibliotheek

Philips studeerde er ook, getuige de enorme bibliotheek met 40.000 boeken. Blikvangers zijn - behalve het ook hier weer prachtig beschilderde plafond - de collectie wereldbollen en een model van het sterrenstelsel. 


Kijkje in de bibliotheek

Aranjuez

Als we na 2,5 uur weer buiten stappen, regent het nog steeds. Eigenlijk wilden we naar Aranjuez rijden, ten zuiden van Madrid. Daar bouwde dezelfde Philips II nog een optrekje: het Palacio Real in de stijl van Versailles met bijbehorende tuinen. Maar ja, tuinen bezoeken in de regen lijkt geen goed idee. Met spijt in het hart laten we Aranjuez dus links liggen en rijden we in de namiddag naar de hoog gelegen stad Toledo, zo’n 70 kilometer ten zuiden van Madrid. 
In Toledo zetten we aan de rand van de stad de camper stil op Camping El Greco, Campercontact no. 40086. GPS: N 39.86473,  W 4.04682 
We hebben vandaag 198 kilometer gereden. 

Toledo

Grootste bezienswaardigheid In Toledo is de kathedraal, maar – helaas – die is op maandag gesloten. Bovendien regent het deze morgen wederom pijpenstelen en zien we een wandeling door de steile, smalle straatjes van Toledo langs kerken, kloosters en een moskee niet zitten. 
We komen hier later tijdens onze reis terug en bezoeken dan alsnog Toledo. Zie: www.slakopreis.nl/2016/06/met-de-camper-naar-toledo.html


Roer om richting Valencia


Weeronline leert ons dat het weer aan de Middellandse Zeekust toch wat beter zou zijn. We gooien daarom onze route om. We gaan eerst naar de Oostkust, daarna naar Andalusië en rijden door het binnenland weer naar het Noorden, zo is nu ons plan. Hopelijk komen we op de terugweg alsnog langs Toledo 

Vandaag dus geen slakkengang voor ons huis op wielen. Integendeel, in flink tempo rijden we zo’n 350 kilometer oostwaarts, naar Valencia. 

Het is een weinig inspirerende tocht, die ons eerst kilometers en kilometers door vlakke groene velden voert, slechts hier en daar onderbroken door een enkele boom. Later rijden we een flink eind tussen wijngaarden; we zien althans meer druivenstokken dan we in de hele Rioja hebben gezien. En om ons er aan te herinneren dat we in Spanje zijn, zien we enige malen langs deze ‘Autoweg van het Oosten’ een enorme stier in het landschap staan. 


Groene vlaktes

Niet vergeten: deze weg voert door Spanje

We vinden een slaapplaats, iets ten zuiden van Valencia, op camping Coll Vert (ACSI-kaart) Campercontact no 12727GPS: N 39.39644,  W 0.33240 . Vlakbij Natuurpark de ‘Albufera. Hiervandaan kunnen we met de bus of op de fiets naar Valencia. 
We hebben vandaag 379 kilometer gereden. .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten