Met de camper in Valencia

Valencia 

Mooi van lelijkheid. Of lelijk van (poging tot) mooiheid. Het is maar hoe je de voorgevel van het vroegere paleis van de markies van Dos Aguas wil beschrijven. Onze mond valt open als we dit staaltje van overdadige barok zien in Valencia. We komen dit paleis van de markies tegen tijdens onze rondwandeling door de stad, die we ook hier weer maken aan de hand van een thuis uitgeprinte wandelroute van www.reisroutes.be. Valencia

Camperreis Spanje  Dag 12 en 13 

vroegere paleis van de markies van Dos Aguas

We zijn niet binnen in dit overdadige paleis geweest en achteraf gezien is dat wel jammer. Binnen is niet alleen het Nationaal Keramiekmuseum te vinden maar je mag ook door de woonvertrekken van de markies lopen, waaronder een balzaal. 
Jammer maar helaas . .

Station

We zijn echter genoeg moois tegen gekomen tijdens de twee dagen die we aan deze rondwandeling besteden. Neem nou het station met prachtige tegeltableaus en leuke ouderwetse houten loketten. Of het grote plein met aan de ene kant een monumentaal stadhuis en aan de andere kant een al even monumentaal enorm postkantoor met een mooie koepel. 
Station


Loketten in station Valencia

Tegeltableau in hal station Valencia

Postkantoor Valencia

Stadhuis Valencia

Markten

We drinken koffie in de oude markthal Mercado de Colon, begin 20e eeuw gebouwd door een volgeling van Gaudi. Het is geen echte markthal meer maar een overdekte plek voor allerlei restaurantjes en caféetjes. 
Mecado de Colon in Valencia


In een andere hoek van de stad is de echte markthal: de Mercado Central. Dat is niet alleen een mooi gebouw met mooi tegelwerk aan de buitenkant en authentieke ijzeren bogen en een koepel aan de binnenzijde maar ook een drukke en grote markt met zo'n kleine 1000 stalletjes met vlees, hammen, worsten, kaas, groenten, fruit, noten, vis, olijven en alles wat een mens verder maar zou willen eten. Herman den Blijker zou er zijn hart ophalen en ook wij lopen er met plezier enige tijd rond.  De markthal dateert van 1928 en zou niet alleen een van de oudste etenswarenmarkten van Europa zijn maar ook een van de grootste. 


Buitenkant van de Mercado Central. Foto: National Tourist Office Spain

Hammen te koop in Mercado Central in Valencia


Kathedraal

Merkwaardig  en bezienswaardig is ook de kathedraal met daaraan vast een soort arena. Voor een paar euro mag je binnen rond lopen om de kunstschatten te bekijken, waaronder twee schilderijen van Goya. Verder bewaart deze kerk de Heilige Graal, oftewel de drinkbeker waaruit gedronken zou zijn tijdens het Laatste Avondmaal. Het kleinood zit in een glazen kist, achter glas, in een albasten kunstwerk. 

De Heilige Graal in Valencia


Kathedraal in Valencia

Zijdebeurs La Lonja

Vlakbij de markt lopen we nog binnen bij de oude zijdebeurs, La Lonja. Het gebouw werd in de 15e eeuw gebouwd als handelsplaats voor de zijdehandelaren. Sinds 1996 staat het op de UNESO Werelderfgoedlijst. Aan de binnenkant is het eigenlijk één grote ruimte, waarin vooral de gedraaide pilaren opvallen. Het gebouw behoort tot de trots van Valencia maar eigenlijk hebben we het met een half uurtje wel bekeken. 

La Lonja Valencia
La Lonja ValenciaStreetart

Zelf hebben wij er niet echt op gelet maar Ilona van het blog Ropstar schreef een artikel over streetart in Valencia. Die bijzonder straatkunst is te ontdekken via een speciale route, te bestellen bij www.verrassendvalencia.nl . De meeste indrukwekkende schilderingen zijn te vinden in de wijk El Carmen, het bruisende hart voor street artists. Om de zoveel meter zie je hier in de straatjes op de muren een kunstwerk. 

Aan de hand van de route van Verrassend Valencia kom je langs een flink aantal van die bijzondere kunstwerken. 

Je kunt ook een tour doen met funtoursvalencia.com. Een Nederlands sprekende gids leidt je dan rond. 

Streetart in Valencia foto: visitValencia.comRivier wordt park

Palmen geven de oude stad met zijn gebouwen in allerlei stijlen een mediterrane uitstraling. Daarnaast wordt het oude centrum omringd door een prachtig en plezierig groen park met wandel- en fietspaden, vele oude bomen en sportvelden. 


Bijzondere gebouwen en 
 
Palmen in de stad

Park op de oude rivierbedding. De bruggen liggen er nog.


Deze groene boog rond de stad is ontstaan doordat een halve eeuw geleden de rivier Turia is omgelegd. Op de toen droog gevallen oude rivierbedding is het brede park aangelegd. Her en der zijn de oude kademuren nog zichtbaar, net zoals de oude bruggen, die vroeger het water omspanden nu het groen kruisen. We wandelen een flink deel van dit 9 kilometer lange park door en aan het eind ervan wacht een verrassing. 


Moderne architectuur

Om Valencia op de kaart te zetten zijn hier vier uiterst moderne en bijzondere gebouwen verrezen. Het theatergebouw Reina Sofia lijkt op een soort helm, even verder ligt een IMAX-theater, dat op een kever lijkt. Het museum voor Wetenschappen heeft een soort benig skelet en het nog wat verderop liggende zee-aquarium doet aan een blauwe walvis denken. We kijken onze ogen uit. 

Theater Reina Sofia


Op een rij: IMAX Theater, Museum voor Wetenschappen en Zee-aquarium

Al met al vonden we Valencia een bijzondere en levendige stad, waar we met plezier twee dagen in hebben rond gelopen. 


We kwamen er gemakkelijk vanaf Camping Coll Vert; bus 25 stopt voor de ingang van de camping en brengt je in 25 minuten naar het centrum, vlakbij PLaza de Colon. Overnacht: drie nachten op Camping Coll Vert, ten zuiden van Valencia. 

Info over Valencia

  • Bianca van het blog Biancaoverdegrens heeft in Spanje gewoond en schreef een uitgebreid artikel over Valencia. Deels noemt zij dezelfde dingen als wij hebben gezien. Daarnaast geeft zij nog een aantal insider-tips. 
  • Esther van het blog Lifelicious geeft 14 tips over wat te doen in Valencia.

1 opmerking:

  1. Leuk om te lezen dat jullie Valencia ook zo leuk vonden. De street art is zeker indrukwekkend en de moeite waard om te zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen