Met de camper naar Marokko

Zeg nooit nooit. Jarenlang hebben we met onze eigen camper en gehuurde campers door Europa en Amerika gezworven en dachten we dat een begeleide camperreis niets voor ons was.  Maar toen we vorig jaar op de camperbeurs in Houten Hans Schrijen enthousiast hoorden vertellen over Marokko, de prachtige foto’s zagen en het concept van de individueel begeleide avontuurlijke camperreizen hoorden, waren we óm.


En dus gaan we nu  met een kleine groep campers met de reis Fascinerend Marokko van Expedition Far East. Op deze met een truck begeleide camperreis hopen en verwachten we op bijzondere plaatsen te komen, die we zelf niet zo gauw zouden kunnen (of durven)  rijden of vinden.  De ons beloofde route voert door de woestijn met zandduinen en de Hoge Atlas met diepe kloven en lemen kashba's. Ook komen we bij de steden Marrakesh, Fes en Chefchaouen met hun souks en moskeeën.  

Het wordt ook de eerste reis met onze nieuwe camper: een Fleurette Migrateur 63 LG, een klein beetje langer dan onze eerdere Eura Mobil maar ook wat smaller. We zien de nauwe kloven dan ook met vertrouwen tegemoet! 

We hoeven deze keer verder niet veel voorbereiden.  Een goede wegenkaart en de route voor de Garmin krijgen we van Hans en Nancy van Expedition Far East. Wel hebben we enige gidsen gekocht en gelezen wat we kunnen verwachten in het verslag van www.Womenonwheels.nl  Verder geeft de reisbeschrijving op de site van Expedition Far East alvast een beeld van het land Marokko en al het moois en interessants dat ons te wachten staat. 

route camperreis door Marokko
De globale route, die we op deze reis met Expedition Far East volgen. 

En, hoe beviel het?

Bij terugkomst kijken we terug op een fascinerende reis door een land met heel veel verschillende landschappen, variërend van weidse vlaktes tot palmoases en van rode woestijn tot groene bergen.  We hebben ons ogen uitgekeken in de dorpjes en in de steden Marrakech en Fez en we zijn - met de truck van Hans en Nancy van Expedition Far East voorop - op plaatsen geweest, waar we zelf nooit hadden kunnen of durven komen.

Doordat de groep beperkt was tot twaalf campers en het aantal gezamenlijke activiteiten beperkt, hebben we naar ons gevoel de gehele reis in ons eigen tempo kunnen doen. Dagelijks waren er korte briefings over de route van de volgende dag en tips voor onderweg. Verder verstaan Hans en Nancy de kunst om er te zijn als je ze nodig hebt en zich afzijdig te houden als je het zelf wel kan. De grensovergang hebben we onder hun begeleiding gedaan. Verder maakten ze de groep wegwijs in de steden maar gaven ze ook de vrijheid om zelf je weg te vinden. Ze regelden enige prachtige wandelingen, een kamelentocht en een paar maaltijden maar niets daarvan was verplicht. Kortom, het was een groepsreis, die nadrukkelijk geen groepsreis wilde zijn. 

Overigens hebben we deze reis genoeg geleerd en gezien om een eventuele volgende reis naar Marokko wel zelfstandig te kunnen maken. 


                                                                     Ga verder met heenweg door Frankrjk en Spanje

2 opmerkingen: