Rondje IJsselmeer - Muiden, Naarden Spakenburg

In juli 2016 vervolgen we in tien dagen ons vorig jaar begonnen rondje IJsselmeer met de camper. Eigenlijk wordt het nu een rondje Zuiderzee, want we besluiten zoveel mogelijk de dijken van de vroegere Zuiderzee te volgen. Het is een route die ook populair is bij fietsers, want vaak komen we de bordjes van de Lange afstandsfietsroute Zuiderzee tegen. 

We eindigden vorig jaar in Monnikendam. Het stukje naar Durgerdam en langs Amsterdam smokkelen we en slaan we over. We beginnen nu in Muiden en vervolgen ons rondje tegen de klok in. 

Muiden

We parkeren de camper op P2, het parkeerterrein aan de Mariahoeveweg, direct aan de Noordkant van de A1 (1,10 euro per uur, max. 7,20 per dag). Daarvandaan loop je zo naar de Herengracht en naar het Muiderslot. (www.muiderslot.nl )   De toegang is 13,50 maar gratis voor houders van Museumjaarkaart. 

Bij het slot liggen mooie tuinen, die zeker waard zijn om te bezoeken. Het Muiderslot maakte vroeger deel uit van de Stelling van Amsterdam, de verdedigingslinie rondom Amsterdam.  Tegenwoordig is de hele Stelling van Amsterdam met zijn forten, kastelen en waterlinies UNESCO-Werelderfgoed. 

In de Gouden Eeuw was het Muiderslot de woonplaats van dichter Pieter Cornelis Hooft, die er tijdgenoten als Vondel, Brederode en Tesselschade ontving. In een leuke rondleiding van een uur wordt dit alles uitgelegd. Daarna kun je zelf nog andere delen van het kasteel en de torens bezoeken. Tijdens een wandelingetje rondom het kasteel heb je echt zicht op het water. Kortom, een bezoek aan het kasteel is een leuk uitje, waar in deze vakantiemaand druk gebruik van wordt gemaakt. 
Muiderslot


Terug wandelend naar de camper lopen we door het aardige stadje Muiden langs de gracht met zijn mooie huizen en de oude zeesluis, die de verbinding tussen IJsselmeer en Vecht vormt. 
We rijden binnendoor, via Muiderberg en het Naarderbos,  naar Naarden. 

Naarden

De volgende stop is Naarden. We parkeren de camper buiten de vesting, niet ver van de Utrechtse Poort. Naarden is een oud vestingstadje, dat leuk is om door te lopen. Het is bekend om zijn kerk, het Arsenaal van Jan de Bouvrie en om het Vestingsmuseum. 
In Naarden is de oude vesting, vroeger onderdeel van de Hollandse Waterlinie, nog vrijwel in tact te zien. /www.vestingmuseum.nl/

Op zaterdag en zondag is er om 13.00 uur een gratis rondleiding, die om ca.14:15 wordt afgesloten met een kanonschot. Elke eerste en derde zondag van de maand gebeurt dat kanonschieten door schutters in uniform. Een grappige gebeurtenis, die natuurlijk vooral bedoeld is voor kinderen maar toch leuk is om mee te maken. 

We maken de rondleiding mee maar een beetje saai vinden we het wel. Nodig is de rondleiding niet. Ook als je op eigen gelegenheid rondkijkt kom je veel te weten over de vesting en over het gebruik als waterlinie. Om vijandige troepen tegen te houden kon via een stelsel van sluisjes op cruciale plekken het land tot kuithoogte onder water worden gezet.  Verder waren er de vestingen - zoals die in Naarden dus - om oprukkende troepen te beschieten en zo de stad te beschermen. Al met al een aardig zondagmiddag-uitje, dat wederom met onze museumjaarkaart gratis is. 


Deel van de vestingwerken Naarden

p zondagmiddag schieten soldaten in ude uniformen het kanon a
Met onze museumjaarkaart lopen we ook nog even binnen bij het weegschaalmuseum, een leuk klein museum, dat een overzicht geeft van maten, gewichten, ijken en meten is weten. 

Weegschaalmuseum in Naarden


Overnachtingsplaatsen zijn er in deze buurt niet veel. De camperplaats bij de jachthaven in Naarden vinden we duur voor een plekje op een mixparking. 

We wijken uit, ook weer binnendoor rijdend langs tal van fraaie huizen, naar de camping in Huizen. Overnacht: Camping De Woensberg in Huizen, Woensbergweg 51272 JP Huizen Tel: 035 - 5382481., onderdeel van de Paasheuvelgroep. /www.woensberg.nlBest prijzig - we betaalden 27,50 - maar wel heerlijk rustig en we staan - omgeven door oude bomen - lekker in het gras. 


Via Eemnes en Eemdijk rijden we naar de volgende stopplaats:


Spakenburg 


Hier vinden we een plekje bij de de jachthaven Nieuwboer Campercontact no. 145 . De camperplaatsen zijn heerlijk op het gras en er zijn meer dan keurige toiletten. De gastvrije havenmeester bakt 's morgens verse broodjes. In nog geen 10 minuten loop je langs het water naar het oude centrum van Spakenburg. Spakenburg is een heel gezellig stadje met tal van cafeetjes, restaurantjes en winkels. In de haven liggen trots de oude vissersschepen. Op zaterdag is er een uitgebreide markt, die als een van de mooiste en beste middelgrote markten in het land geldt. Wij lopen er met plezier een tijdje rond en natuurlijk eten we er een visje. Spakenburg heeft een rijke traditie in zijn klederdracht en daarvan getuigt het klederdrachtenmuseum. Aardige vrijwilligers laten er met trots de collectie poppen in klederdracht zien. We horen er hoe de karakteristieke schouderkappen van de oude klederdracht (kraplappen) in feite lappen gevoerde stof zijn. Ze kregen/krijgen  door veel stijfsel en ijverig strijken hun speciale vorm. Vrouwen hadden meestal een heel stapeltje kraplappen met allerlei motieven in hun kast liggen. Het museumpje toont ook vele modelscheepjes van de oude vloot. 

Ook de Spakenburgers verdienden immers hun brood met de visserij. Daar kwam een einde aan met de bouw van de Afsluitdijk in 1932. Noodgedwongen stapten de vissers over naar werk in een grote bakkerij, een knopenfabriek of een kozijnenfabriek. 

Het wordt allemaal uit de doeken gedaan in het nog leukere (met Museumjaarkaart gratis toegankelijke)  Spakenburgs Museum, dat bestaat uit een verzameling huisjes. Na de twee musea weten we het nodige over de oude klederdracht, waarbij je aan de kleur kon zien of iemand in de rouw was.  Op de markt zien we nog een enkele Spakenburgse vrouwen in dracht lopen.
Collectie kraplappen


Haven SpakenburgAl met al is het niet moeilijk om in deze oude maar levendige vissersplaats een dagje zoet te brengen. 

Overnacht: Jachthaven Nieuwboer, .campercontact.no. 145  GPS:N 52.25983,  E 5.37336 
TIP: Vanaf half juli is er tot eind augustus op woensdag altijd iets te doen in Spakenburg. Op vier woensdagen zijn er de Spakenburgse dagen, daarna een standwerkersconcours en een palingrokerijdag. Op de eerste zaterdag in september is het Visserijdag. In de tweede week van augustus is het kermis. Zie vvvbunschoten-spakenburg.nl 
We geven hierboven de logische volgorde van rijden aan. Muiden-Naarden-Spakenburg dus. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat we op zaterdag in Spakenburg waren (markt) en op zondag naar Naarden (schutterij in Vestingsmuseum) zijn gereden Op maandag bezochten we het Muiderslot (een van de weinige bezienswaardigheden die op maandag open zijn). We hebben in werkelijkheid dus wat heen en weer gereden.   

                                    Ga verder naar Harderwijk, Elburg, Kampen 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten