Rondje IJsselmeer Elburg, Harderwijk, Kampen

In het vervolg van ons rondje IJsselmeer per camper rijden we verder richting de Hanzesteden Harderwijk, Elburg, Kampen. 


Het Hanzeverbond is ooit ontstaan uit de samenwerking tussen een aantal Noord-Duitse kooplieden en groeide in de loop der tijd uit tot een handelsgemeenschap van zo'n 200 grotere en kleinere steden en strekte zich uit van steden in Zweden en Estland, via Duitsland en Polen, tot in Spanje en Portugal toe. De samenwerking was vooral gericht op het uitbreiden van de handel in de breedste zin van het woord en daarnaast was voor de steden en kooplieden de uitwisseling van kennis en informatie belangrijk.  

Harderwijk, Elburg en Kampen, die destijds aan de open Zuiderzee lagen, sloten zich aan bij de Duitse Hanze. Het waren door handel en visserij welvarende stadjes. Restanten van die glorietijd zijn nog in de hedendaagse steden terug te vinden. 


Harderwijk

Onze volgende stop op ons rondje IJsselmeer per camper is dus Harderwijk. We rijden via Nijkerk en dan is er vervolgens geen andere keus dan de A28 en langs strand Nulde. 

Door ons eerdere heen en weer rijden tussen Spakenburg en Muiden komen we deze dag niet van Spakenburg maar van Muiden na ons bezoek aan het Muiderslot aldaar. We zoeken daarom eerst een slaapplek bij Harderwijk en bezoeken de volgende dag het stadje.


Overnacht: Bij afrit 11 van de A28 kun je naar Strand Horst rijden. Achteraf bezien hadden we daar vlakbij en op fietsafstand van het centrum ook een overnachtingsplekje kunnen vinden. Zie www.campercontact.nl no. 8357. 
Deze plek ligt echter officieel in Ermelo en wij zochten op 'Harderwijk' en kwamen terecht op de SVR-camping De Elzenhof (www.campercontact.com/ no. 25506,  een rustige boerencamping ten zuiden van Harderwijk met een speciale strook voor campers en keurige laad- en losvoorzieningen. 

De volgende morgen rijden we richting centrum  en vinden een parkeerplek aan de gratis Parking Parkweg (GPS: N 52.34155,  E 5.62912). Daarvandaan loop je in een ruim kwartier naar het levendige centrum. 


De stad Harderwijk lag gunstig aan de Zuiderzee waardoor de stad zeer actief was in de Hanze. In het jaar 1280 was Harderwijk waarschijnlijk al lid van de Hanze. 

We kijken even bij de oude haven met zijn molen en wandelen langs de buitenkant van het centrum met zijn (vis)-restaurantjes en dwalen door de straatjes. Er zijn hier nog heel wat particuliere grotere en kleinere winkels te vinden. Het Dolfinarium slaan we over en ook van het stadsstrandje, dat vlak voor de oude stadsmuur ligt, maken we geen gebruik. We lopen wel met plezier een paar uur rond en natuurlijk eten we in Harderwijk een broodje paling.  


Harderwjk, oude haven met schepen en molen
Oude haven in Harderwijk

Harderwijk, poortje in stadsmuur
Poortje in stadsmuur bij Harderwijk
Tip: Zeker in de zomer wordt er in Harderwijk van alles georganiseerd. Op zes zaterdagen in juli en augustus is er een muziekfestival, op woensdag is het Zomermarkt. Op de laatste zaterdag in augustus een Shantykorenfestival. Zie www.heerlijkharderwijk.nl/evenementen 
Tip: een stadswandeling door Harderwijk is te vinden op: www.wandelenindeventer.nl 

Elburg 

Aardiger nog dan Harderwijk vinden we Elburg, ook zo'n Hanze-stadje aan de Zuiderzee. We komen er binnendoor via Nunspeet en Doornspijk.  Al rijdende zie je niet veel van Zuiderzee - later IJsselmeer - nu Veluwemeer. Maar dat is anders in en vlakbij Elburg zelf, waar de camperplaats bij de jachthaven is gesitueerd. 


Helaas vervalt door toedoen van de Recron deze camperplaats na de zomer van 2017. E komt ook geen alternatieve camperplaats, al was dat wel de bedoeling. 

In een paar minuten loop je langs de oude haven met zijn nostalgische botters via de Vispoort, zo het oude centrum van Elburg binnen. Hier is het eeuwenoude stratenplan nog vrijwel intact, compleet met keienstaatjes en tal van oude gebouwen met monumentenstatus. Gezamenlijk zorgen ze voor een leuke en gezellige binnenstad met heel veel terrassen en winkeltjes. Rond de stad liggen oude wallen, er zijn pittoreske smalle straatjes en steegjes en doorkijkjes. Kortom, een plaatje.


Elburg, oude botterwerf
Oude botterwerf in Elburg

Elburg
Elburg

Elburg, keienstratje
Keienstraatje in Elburg

Elburg, Vischpoort
Vischpoort in Elburg
Eigenlijk wilden we nog een boottochtje maken van Elburg naar Urk maar dat blijkt maar enkele keren in het seizoen te worden uitgevoerd. Toch blijven we een dagje staan op ons plekje met uitzicht op de bootjes en rijden op de fiets over de brug en in Flevoland over en langs de dijk, pal aan het water, naar het pontje richting Nunspeet. Daarvandaan volgt een fietspad weer grotendeels de oever van het Veluwemeer en fietsen we terug naar Elburg. Een fietstochtje van totaal zo'n 26 kilometer. 


Tip: Voor evenementen in Elburg zie www.vvvelburg.nl/evenementen/
OvernachtCamperplaats aan de Havenkade. /www.campercontact.com/no. 13450.GPS:N 52.45081,  E 5.82972. Helaas moet deze camperplaats plaats maken voor uitbreiding van de jachthaven. Er komt helaas ook geen nieuwe camperplaats achter een gebouw aan de Kamperkade, zoals eerst de bedoeling was.  

 Kampen 

We verlaten Elburg weer en via Oosterwolde en Noordeinde komen we met de camper aan in Kampen, een stad met letterlijk honderden monumenten. We kunnen de camper kamperen langs de IJsselkade, niet ver van de imposante Koornmarktspoort. 

Daarvandaan loop je zo de mooie, langgerekte binnenstad in. We nemen een kijkje in de oude, sobere St. Nicolaaskerk en wandelen langs de oude koopmanshuizen naar de prachtige Cellebroederspoort. Het imposante bouwwerk laat zien hoe belangrijk Kampen vroeger was. We slenteren langs de gracht en door de stegen en straatjes naar de Markt met zijn Nieuwe Toren. Onderweg zien we ook nog oude muurreklames, uit de dertiger jaren die weer zijn opgeknapt. Een leuk stukje nostalgie. 


Kampen, interieur St. Nicolaaskerk
Interieur St. Nicolaaskerk

Kampen, muurreklame
Muurreklame Kampen

Kampen, Cellebroederspoort
Kampen Cellebroederspoort

Kampen, kerktoren
Kampen

Kampen
Kampen
 We lopen een ochtendje rond in deze mooie en voor ons ook verrassende stad. Daarmee doen we haar eigenlijk te kort, want hier kun je best wat langere tijd rondbrengen en bijvoorbeeld een tochtje over de mooie IJssel maken of rondstruinen in Stripwinkel De Fantast aan de Burgwalstraat 7. Een volgende keer misschien. 
Tip: Op de derde zaterdag in augustus is in Kampen het Kamper stripspektakel
Tip: Op vier donderdagen van eind juli tot in augustus zijn er de Kamper Uitdagen met braderie en muziek. Ook wordt dan een (namaak)koe in de Nieuwe Toren gehesen.  
Tip: Er is in Kampen een camperplaats, een stukje achter de Cellebroederspoort, niet ver van het centrum. www.campercontact.com/no 170. GPS: N 52.55270,  E 5.91354 

Wil je nog meer weten over Kampen? Blogger Reisreporter  schreef er een uitgebreid artikel over. 

Wij rijden door - via Grafhorst en Kamperzeedijk - naar Genemuiden en Vollenhove. De tocht voert letterlijk over de oude zeedijk en geeft ons een groot Ot-en-Sien-gevoel. We komen langs slaperige dorpjes. Bij de woningen bloeien de hortensia's uitbundig, links van ons zien we de uiterwaarden met welige weiden en rechts een even groen en weids landschap met koeien in de wei. 

Zo komen we in Genemuiden. We parkeren de camper bij 't Olde Staduus, in het centrum van het stadje. In de haven liggen wat bootjes maar Genemuiden heeft geen levendige watersportsfeer. In dit degelijke en Godsvruchtige dorp wordt hard gewerkt. en niet zonder resultaat, afgaande op de fraaie huizen, die je passeert als je het dorp nadert en in rijdt. Genemuiden was vroeger bekend van de Genemuider biezen matten en tegenwoordig komt 80% van de tapijten hier vandaan. Er is zelfs een tapijtenmuseum maar dat laten we aan ons voorbij gaan. We maken een korte wandeling door het dorp en houden het dan voor gezien. De pont brengt ons voor 4 euro het Zwartewater over, waarna het nog maar een klein stukje rijden is naar Vollenhove.  
Via een heel smal weggetje komen we bij camping en camperplaats Akkertien. 

Overnacht: Op de camperplaats bij camping Akkertien in Vollenhove. www.campercontact.com/no. 199/.GPS: N 52.67606,  E 5.93895. www.ardoer.nl. Akkertien is een grote familiecamping maar buiten de slagboom is een grasveldje, waar de campers voor slechts 8 euro per nacht mogen staan. Ook buiten de slagboom is een douche en toilet. We vinden het een prima plekje, waar we een paar nachten blijven staan.  

                                 Ga verder naar Vollenhove, Zwartsluis, Blokzijl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten