Wicklow Mountains en Howth

Dublin slaan we over; we zijn er in het verleden diverse malen geweest. Maar de omgeving van Dublin is leuk en interessant: in het zuiden de Wicklow Mountains en ten noorden van de stad het vissersplaatsje Howth. Beiden goed bereikbaar met de camper. 


Dag 25, 26, 27         2. 3 en 4 september 


Wicklow Mountains

Van Kilkenny rijden we met de camper naar de Wicklow Mountains. We maken het ons gemakkelijk en rijden het eerste stuk over de M9 maar Carlow. We slaan af via de R747 naar de N81 en komen via de R756 bij het Glendalough Visitor Centre. Het is een mooie rit, die via de Wicklow Gap door de dalen van de Wicklow Mountains voert. Maar welke weg je hier ook rijdt, ze zijn allemaal mooi en geven al rijdende een prachtig zicht op de glooiende, groene bergen. 





Glendalough

Het oude kloostercomplex Glendalough ligt midden in de Wicklow Mountains en geldt als één van de mooiste (en drukst bezochte) plekken van Ierland. Het landschap is er ruig en ademt geschiedenis. Bij de overblijfselen van de ooit door St. Kevis gestichte kloostergemeenschap uit de 6de eeuw horen de resten van een kerk en een prachtig bewaard gebleven ronde stenen toren. Ook is er een oud kerkhof, dat incidenteel nog steeds wordt gebruikt, te oordelen naar de grafopschriften. 






Vlakbij liggen twee meren: Lower en Upper Lake. Langs de uitgezette wandelroute lopen we naar de ruïne van de kerk en de meren. Een mooie – en niet moeilijke – wandeling door het bos, langs het water en met de groene bergen rondom. We zien zelfs een paar herten. Na onze wandeling rijden we naar Roundwood en vinden daar een plekje op de camping aldaar.


Overnacht: www.dublinwicklowcamping.com Campercontact: www.campercontact.com/ no.28717      N 53.06911, W 6.22259 
Gereden: 120 kilometer 
Weer: half bewolkt, zonnig 


Tip: Er is ook een camperplaats in Greystone, aan zee. www.campercontact.com. no. 12487Je kunt daar met de DART-trein naar Bray en terug wandelen over de kliffen. We hebben in het verleden deze mooie wandeling wel eens gemaakt. Ook goed te doen als je in Dublin bent en een dagje naar buiten wil. De DART brengt je vanuit de stad naar Bray of Greystones. Omgekeerd kun je met de DART vanaf deze camperplaats naar de stad.
Bianca van het blog Bianca over de grens  woont in Ierland en geeft een overzicht van deze tochtjes. 
Tip: Een 25 kilometer ten zuiden van Glendalough heb je in Avoca de weverij van de Avoca-sjaals. 

We kiezen voor deze overnachtingsplaats bij Roundwood, omdat we het plan hebben om de volgende dag een wandeling te maken rondom het Vartrymeer. Helaas gooien fikse regenbuien de volgende morgen roet in het eten. Onze wandeling gaat niet door. 

Ook voor een bezoek aan de tuinen van Powerscourt bij Enniskerry is het weer niet geschikt. En Anne Treur van Dit is Ierland schreef er nog wel zo aantrekkelijk over.: www.ditisierland.nl/powerscourte 

We overwegen nog een lunch bij Ierlands hoogst gelegen e sfeervolle pub: Johnnie Fox bij Glencullen. https://www.jfp.ie/ GPS: N 53.221667 W -6.219167 
Ook hier waren we eerder en hebben we goede herinneringen aan. 

Howth

Toch kiezen we ervoor om door te rijden naar Dublin Port om te proberen onze tickets bij Irish Ferries om te boeken naar een vroegere boot. Dat lukt: In plaats van zondagmorgen 8.00 uur varen we nu zaterdagavond 9.00 uur. 

De middag brengen we verder door in Howth, een sfeervol vissersplaatsje iets ten noorden van Dublin en op een goed half uur rijden van Dublin Port. Gelukkig wordt het in de middag toch droog en lopen we een tijdje rond in Howth. 

Tip: Howth is ook vanit Dublin gemakkelijk bereikbaar met de DART. En andersom natuurlijk. Zie ook de tips van Bianca over de grens.








Tip: Heb je meer tijd – en zit het weer mee – maak dan de wandeling over de kliffen bij Howth. Op het kleine kantoortje van de Tourist Office hangen routes van 1,5 (groen) of 2 uur (blauw) lopen. De weg volgen naar boven, langs het water en de rest wijst zich vanzelf. Een mooie wandeling, die we in het verleden twee keer hebben gedaan. 

 Tip: Om dichtbij Dublin Port te overnachten heb je twee opties. Je kunt naar  www.campercontact.com/ no. 28984/Camac Valley Caravan en Camping Park, niet ver van de rondweg M50 bij Crondalkin. GPS: N 53.30424, W 6.41461. 
 Aan de haven in Howth is een tweede optie. Gewoon naar Howth rijden. Er staan daar altijd wel campers. N.B. Deze optie lijkt sinds de zomer van 2017 veel moeilijker. Volgens een brief van de havenmeeste moet je precies in een (klein) parkeervak passen en mag je niet met de achterzijde oversteken op een voetgangerspad. 
Let op 1: de tolltunnel kost 3 euro, maar op werkdagen tussen 16.00 en 19.00 uur 10 euro.
Let op 2: Op de rondweg M50 geldt tol tussen afrit 6 en 7. Er is geen hokje; je moet binnen 30 uur betalen via www.eflow.ie

Uiteindelijk varen we zaterdagavond laat van Dublin naar Holyhead, waar we midden in de nacht aankomen. Gelukkig is er een Camperplaats vlakbij de terminal. 
Overnacht: www.campercontact.com/nl/no. 47374/  De Long Stay Parking van de Stena Line. GPS: N 53.31169, W 4.62446. We betaalden 3,50 euro voor een plekje op dit mix-parkeerterrein. 
Weer: Veel regen, in de middag opklaringen en droog Gereden: 83 kilometer 

De volgende dag rijden we door Wales met een stop bij het plaatsje met de langste plaatsnaam ter wereld. 

Verder gaat de route langs de Motorways naar Hull, waar we in de loop van de middag zijn. Rond 5 uur gaan we aan boord van de Pride of Rotterdam. We genieten van ons dinerbuffet, zitten een tijdje in de lounge en zoeken dan onze hut op. De volgende morgen rijden we rond half 9 in Europoort van boord en een klein uurtje later zijn we thuis. 

Afstand Holyhead-Hull: ca. 350 kilometer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten