Porto per camper

Met de camper in Porto

Twee volle dagen slenteren we door Porto. Er is veel te zien in deze stad, die er onder de Portugese zon schilderachtig bij ligt. Waarschijnlijk zien de smalle straatjes in de benedenstad met hun balkonnetjes en wasgoed er op een bewolkte regenachtige dag er vooral verveloos en armoedig uit maar onder de zon krijgt dit alles sfeer.


Camperreis Portugal Dag 8 en 9 2 en 3 september

We staan op camping-orbitur-madalena ten zuiden van Porto,  Bus 906 stopt vlakbij de camping en brengt ons via een duizelingwekkende rit door smalle straten in drie kwartier naar hartje stad. 

Stationshal Porto
En zo bekijken we  2 en 3 september er de kathedraal, vergapen we ons aan de vele tegeltableaus in de stationshal en lopen we langs nog meer kerken met ook al weer tegeltableaus. 
Café Majestic
We snuffelen even in de vervallen markthallen en verwonderen ons voor etalages van piepkleine winkeltjes met lampen, zwenkwielen, gebakjes, etenswaren, ouderwets textiel en kinderkleding, die onze kinderen nooit zouden dragen. We lunchen in het prachtige café Majestic met zijn spiegels en engeltjes. 
We gaan langs bij de mooiste boekhandel ter wereld: dLivraria Lello  in de Rua das Carmelitas 144. De boekwinkel dateert uit 1906 en heeft een prachtig interieur. Vooral de trappenhal is schitterend. Helaas mag er niet fotograferen. De foto komt dus van internet.
Boekwinkel Livraria Lello in Porto. Foto:  Commons Wikimedia
Boekwinkel Livraria Lello buitenzijde

We slenteren over de kade langs de Doura en bewonderen de met bladgoud overtrokken houten barokfiguren in de Franciscuskerk.


St. Franciscuskerk
In het nabijgelegen beursgebouw hebben rond 1900 de portbaronnen al even uitbundig uitgepakt met prachtige ingelegde vloeren en een Arabisch geïnspireerde ontvangstzaal, die rechtstreeks uit 1001 nacht lijkt te komen. Helaas mogen we ook die niet fotograferen, dus blijft het bij de herinnering en een foto van internet.
Palaciao de Bolsa (foto Daniel Villafruela via Wikimedia Commons). 
Zowel de kerk als het beursgebouw staan daarbij in schril contrast met de armoedige straatjes naar de Dourokade. Moe van het lopen, rammelen en schudden we in ouderwetse trammetjes verder door de stad. Natuurlijk maken we een vaartochtje op de Douro, waardoor je weer een ander gezicht krijgt op de stad en de Luiz1 brug.  


Tenslotte wandelen we die brug over om aan de overkant langs de portkelders van de bekende merken te lopen. Natuurlijk mag een bezoekje aan een van die kelders – Offley  in ons geval – niet ontbreken. We sluiten het bezoek in stijl af met een glas koele witte port op een terras aan het water.  

Overnacht: camping-orbitur-madalenaWe hebben voor deze camping gekozen, omdat we slechte ervaringen hebben gelezen over de camperplaats, niet ver van Porto. 


Het weer is steeds zonnig en warm, tussen 25 en 30 graden. 
Bus 906 stopt vlakbij de camping en brengt ons in drie kwartier naar hartje stad. 

Ook Ina en Marinus van opstapmetdecamper waren in Porto en geven nog wat aanvullende informatie.