Portugal: Van Lago de Sanabria (Spanje) naar Porto (Portugal)

Camperreis Portugal  Dag 6  31 augustus 

Bom Jesus (bij Braga, Portugal)


In zo’n gewijde sfeer hebben we zelden gegeten. We zitten buiten voor de camper,  op het parkeerterrein bij de kabelbaan naar de Bom Jesus kerk, vlakbij Braga. Boven, vanaf de kerk,  schallen de orgelmuziek en de gezangen ons deze  avond vele uren tegemoet. 


De Bom Jesuskerk is bedoeld als een bedevaartskerk en de muziek is daar kennelijk een uiting van. De bedoeling is ooit geweest dat bedevaartgangers honderden treden opklimmen, naar de kerk. Al die trappen verbeelden de lijdensweg van Jezus vanaf het laatste avondmaal tot aan de kruisiging.  De kerk ligt bovenop een berg en was ooit bedoeld als het einde van een pelgrimstocht.  Wij laten die temptatie aan ons voorbij gaan en gaan met het op waterkracht werkende en uit 1882 daterende tandradbaantje naar boven.  Het is een ingenieus systeem met twee cabines, waarbij de cabine die boven is wordt volgepompt met water. Door het gewicht glijdt deze dan naar beneden en wordt de andere cabine omhoog getrokken. De route met het tandradbaantje is degene die de meeste  mensen nemen, want bedevaartsoord is de kerk nooit geworden. 

Wel komen hele gezinnen er om deels over de trappen te lopen, op het terras te zitten of  langs de mooi aangelegde bloemperken te lopen. Fotogeniek is de kerk nog altijd, al is het witte pleisterwerk wat afgesleten en is het geheel nogal verwaarloosd. De kapelletjes, de fonteinen en de beelden zijn begroeid met mos en zwart uitgeslagen.  In zijn volle witte pracht moet hij in de Portugese zon ooit letterlijk oogverblindend zijn geweest.  We hebben inmiddels begrepen dat het geheel met geld van de Europese Unie en van de Portugese regering weer wordt opgeknapt. 

We zijn hier terecht gekomen na een lange rit Westwaarts over de N103 vanaf Chaves, net over de Spaans-Portugese grens. Die bochtige weg zigzagt  en stijgt en daalt door een woest en ruig landschap van bergen, en rotsen, afgewisseld met stroompjes en enkele meren. 
Het is prachtig maar de goede 100 kilometer  betekent voor Job vele uren sturen en alsmaar schakelen van de tweede naar de derde versnelling en weer terug.  Langs de weg zien we op verschillende plaatsen zwart geblakerde boomstammen als stille getuigen van de branden, die hier hebben gewoed. Op één plaats passeren we brandweerauto’s, die bezig zijn smeulende struiken en bomen te blussen.  

We hebben vandaag een uurtje meer, want  in Portugal is het een uur vroeger.
verbrande stukken langs de weg
We hebben vandaag 235 kilometer gereden. Het weer is zonnig en warm. We brengen de nacht door op de parkeerplaats bij de tandradbaan naar de Bom Jesus, samen met Franse en Spaanse campers.
Overnacht: campercontact.sitenr. 12252 N 41.55310,  W -8.38099 

Camperreis Portugal 1 september   Dag 7

Van Braga en Guimaraes naar Porto


Braga 

Vlakbij onze parkeerplaats bij de Bom Jesus vertrekt bus 2 naar Braga en die nemen we bijtijds. Er heerst een typische zondagmorgensfeer in de stad. Overhemden en bloesjes zijn nog even gestreken en zo zit de plaatselijke bevolking in de cafeetjes en op de terrasjes aan de koffie. 
Krantje of tijdschrift erbij en de zondagmorgen kan niet meer stuk. Het geeft een aangename sfeer van een stad die niet bedrijvig druk is maar zeker ook niet uitgestorven. 
Ook wij zetten ons er aan de koffie in A Brasileira, dat nog hetzelfde interieur schijnt te hebben als in 1907. Daarna wandelen we langs met tegeltjes versierde gevels naar de kathedraal. Helaas mag je daar binnen niet fotograferen. We moeten de herinnering aan de twee enorme hoge orgels, vol bladgoud en wel 4000 pijpen rijk dus maar in ons hoofd bewaren. 
Tegelversieringen aan de gevels

Je kunt Braga niet uit zonder frigideiras te hebben gegeten, aldus onze gids. Dat doen we bij Frigideiras do Cantinho en de specialiteit blijkt een bladerdeeg pasteitje te zijn,  gevuld met een soort gehakt. Een hele hap.

Guimaraes

Met de camper rijden we ’s middags naar het 20 kilometer verder gelegen Guimaraes. We kunnen de camper parkeren bij het hoog gelegen kasteel en wandelen door de oude binnenstad vol smalle kronkelige straatjes en verrassende pleintjes. Het Oliveira-pleintje, vol cafeetjes en restaurantjes blijkt deze zondagmiddag ook een geliefde pleisterplaats voor de Portugezen zelf. En als ze hier niet op een terrasje zitten, dan groepen ze wel samen in een parkje of bij een fontein. Kleedje erbij, flesje wijn open en rustig genieten.
Guimaraes 


Aan het einde van de middag rijden we de camper naar Orbiturcamping Madalena, ten zuiden van Porto. Van hieruit bekijken we de komende dagen de stad.
We hebben vandaag 90 kilometer gereden. >
Het weer is zonnig en 29,5 graden.
Overnachtcamping-orbitur-madalena Rua de Cerro 608, Praia da Madalena4405-736 Vila nova de gaia