Van Porto naar Landgoed Mateus en de Doura-vallei

4, 5 en 6 september  Dag 10, 11, 12

Dourovallei

Na Porto willen we wel zien waar de port vandaan komt. We gaan daarvoor met de camper oostwaarts en volgen  stroomopwaarts de Douro. De Dourovallei met haar wijngaarden is opgenomen op de lijst van werelderfgoed van UNESCO. 


Het bijzondere is dat de druiventeelt hier op smalle terrassen gebeurt, waarop vaak maar één rij wijnranken staat aangeplant. Mensenhanden hebben zo de afgelopen eeuwen een uniek landschap gemaakt. Vanaf zo’n 60 kilometer voorbij Porto zien we de eerste op deze  manier geplante wijnranken verschijnen. Nog wat Oostelijker, rond Pinhao, zijn hele bergflanken zo in cultuur gebracht en met bijna geometrische patronen van terrassen bedekt. Het is een schitterend gezicht, zeker in het warme licht van de avondzon. Na een halve was- en rustdag rijden we woensdag 4 september in de middag van camping Madalena weg en vinden onze route – hoewel TomTom ons hardnekkig anders wil sturen – via de N108 langs de daar nog beboste hellingen van de traag stromende Douro.
De volgende dag rijden we richting Peso da Régua het echte wijngebied binnen. De weg wordt steeds kronkeliger en het landschap steeds mooier. Snel gaat het allemaal niet.


Landhuis Mateus

Ook de binnenwegen langs en over met wijnterrassen bedekte bergen naar het wat Noordelijker gelegen landhuis Mateus kosten tijd. Het landhuis – bekend van de rosé in de platte flessen – ligt met zijn barokgevels sprookjesachtig te spiegelen in een later aangelegde vijver. De rondleiding door het huis is de moeite waard en dat geldt zeker voor de prachtige tuin eromheen. Een rariteit in die tuin is een uitgehakte tunnel door een rij enorme taxussen. Ook de met druiven overgroeide pergola mag er zijn. 
Een plaatsje voor de nacht vinden we nog verder oostwaarts in de Douro-vallei.
Ook vrijdag 6 september staat geheel  in het teken van de rivier. We rijden via de N222 terug naar Peso de Regua met adembenemende vergezichten op de wijngoederen en de Douro. Vanaf Regua bekijken we het geheel nog in ander perspectief tijdens een ontspannende boottocht naar Pinhao en weer terug. Vanaf het water ziet alles er immers toch weer anders uit. Een bijzonder onderdeel van die tocht is het schutten  in een smalle sluis met maar liefst 27 meter verval!  Het wordt een rustgevende middag met een lunch benedendeks tijdens de warmste uren en een verkoelende bries op de terugtocht.
tegeltableau op het station van Pinhao
Varen over de Douro


We hebben deze drie dagen in totaal 240 kilometer gereden. 
Overnacht hebben we op 
  • de camperplaatsen in  Entre-os Rios (aan de rivier), 
  • bij S.Joao da Pesqueira (aangestampt terrein, net buiten het dorp) 
  • in Peso da Régua (vier camperplaatsen op parkeerterrein in het centrum, vlakbij de kade en met elektriciteit). campercontact.sitenr. 11642   N 41.16283,  W -7.79232 
Het is nog steeds zonnig en warm, tussen de 25 en 30 graden. 


                                                                            Verder naar Lamego en Coimbra