Feest in Lamego en verder richting Coimbra

7 en 8 september  Dag 13 en 14

Feest in Lamego

Tijd is een relatief begrip in Portugal. Dat merken we zaterdag 7 september zeker in het in feeststemming verkerende Lamego. We komen  met de camper door dit op 15 kilometer van Regua liggende stadje als we op weg zijn naar Coimbra.We willen er stoppen om de kerk Senhora dos Remedios te bekijken, die geldt als Portugals mooiste rococokerk en – net als de Bom Jesuskerk bij Braga – een enorm lange toegangstrap heeft.  

Deze is nog mooier, want de meeste terrassen zijn versierd met azulejos, tegeltableaus met  religieuze voorstellingen.

Het blijkt een drukte van belang in Lamego, want de stad viert het jaarlijkse bedevaartfeest. Al die mensen zijn overigens niet allemaal bedevaartgangers maar ook gewoon feestvierders. Want aan het eigenlijke feest met als hoogtepunt de processie op zondagmiddag, gaan allerlei wereldse feestelijkheden vooraf. Deze dag is er onder meer een grote optocht, zo horen we op de kleine camping vlakbij de kerk, waar we de camper noodgedwongen neerzetten, omdat de camperplaats bij de kerk nauwelijks bereikbaar is.
Als slakken-met-ons-huis-bij-ons zijn we nergens aan gebonden; we veranderen daarom onze plannen en blijven een nachtje in Lamego om de optocht te zien. Die begint om 16.00 uur, althans, zo staat het in het programma. Rond 14.00 uur begint zich al een nerveuze bedrijvigheid af te tekenen langs de route. Zigeunerachtige types verkopen viskrukjes om op te zitten en de eerste mensen posteren zich aan de stoeprand. 


Verkoop van krukjes langs de route van de optocht
Wij vinden rond half drie een strategisch plekje op een terras en halen ons eerste biertje (á een euro). Dan begint het  grote wachten.  Het wordt half vier, vier uur en er verzamelen zich steeds meer mensen. Nog maar een biertje. Het wordt half vijf. Horen we al iets in de verte? Vijf uur, nog steeds niets. Nog weer een half uur en een biertje later, gaan we ons afvragen of dit een complot is van de zigeunerachtige types. Moeten zij misschien eerst alle stoeltjes hebben verkocht voordat de optocht van start gaat? Uiteindelijk, kwart voor zes, horen we het eerste tromgeroffel en dan ontrolt zich een carnavalachtige optocht voor ons. 
Langzaam komen de groepen en praalwagens voorbij, telkens stil houdend voor korte optredens. Na ruim een uur is de stoet eindelijk gepasseerd en begeeft iedereen zich naar  het met kraampjes en stalletjes aangeklede feestterrein.
Ons wacht dan nog de klim van 680 treden weer omhoog, naar de kerk, waar onze camping immers vlakbij ligt. Met ons lopen meer feestgangers die trappen op of af. Slechts enkele bedevaartgangers herinneren ons aan het eigenlijke religieuze feest. Zij bezoeken devoot de kerk. Een enkeling beklimt als ultieme boetedoening al die treden op de knieën.


Hoewel de processie op zondagmiddag dé hoofdattractie van het feest is, waarbij een groot Mariabeeld de stad wordt rondgedragen, hebben we geen zin om weer uren langs de kant te zitten wachten.
Achteraf bezien hebben we zo wel een unieke processie gemist.Tijdens die zondagse processie begin september wordt het beeld van Nossa Senhora dos Remédios namelijk vervoerd op een ossenwagen, en dit maakt dit evenement in Lamego uniek omdat nergens ter wereld de Heilige Maagd wordt vervoerd door dieren.
We laten de processie echter schieten en rijden deze zondag via de schilderachtige N2 en IP3 door richting Coimbra en houden halt op een kleine SVR-camping in Brejo, niet ver van Tabua, zo’n 50 kilometer ten oosten van Coimbra. Het jonge Nederlandse stel, dat de camping met ruime, vrije plaatsen beheert, ontvangt ons allerhartelijkst. Meer van deze camping is toevallig te zien op zaterdag 14 september in het TV-programma Ik Vertrek.

Wij hebben deze twee dagen 180 kilometer gereden. 
Overnacht op: 
  • camping in Lamego campercontact. sitenr. /22148  N 41.09151,  W -7.82129 
  • en op Parque de Campismo Quinta do Porto in Brejo.  quintadoporto.com   GPS: N 40° 19.992 W 08° 03.616.   Let op: dit zijn GEEN decimale coördinaten