Heenweg door Frankrijk en Spanje

Om onze rondreis door Marokko te starten, moeten we eerst naar Zuid-Spanje rijden. Dat wordt door winters Frankrijk en Spanje een niet zo inspirerende, bijna 2500 kilometer lange rit. We hebben er vijf rijdagen voor nodig. Onderweg houden we een dagje een tussenstop in de thermenbadplaats Vichy in Frankrijk. 


Dag 1 
Bij zo'n lange aanrijroute is altijd het dilemma of je snel over de autoweg wilt gaan en tol wilt betalen of dat je een tolvrije route kiest en de extra tijd voor lief neemt. We vertrekken met koud en grauw weer van huis. Geen weer dat noodt tot stoppen en rondkijken; we kiezen daarom voor de bekende, vertrouwde route via Antwerpen, Lille en via de tolweg naar Parijs. Kort voor Parijs zien we al besneeuwde velden en dat beeld zal de hele lange tocht door Frankrijk zo blijven. Voor het evenwicht tussen kosten en tijd kiezen we na Parijs voor de grotendeels tolvrije A77 richting Clermont Ferrand.
Overnacht: Een stukje onder Parijs vinden we, niet ver van de A6, een plaatsje voor de nacht op de gratis camperplaats (mix-parking) in Milly-le-foret, vlakbij Fontainebleau. www.campercontact.com no. 25476
Dag 2
De volgende dag staat in het teken van veel natte sneeuw. We rijden een klein stukje tolweg A6 tot Nemours en volgen daarvandaan de A77,  

Briare 

Bij afslag 20, Briare, houden we een korte tussenstop. Op deze koude, natte sneeuwochtend gaan slechts enkele dappere inwoners, diep weggedoken in hun kraag door de hoofdstraat, maar zelfs onder deze omstandigheden zien we wel dat dit in de zomer een vrolijk, levendig plaatsje is met tal van winkeltjes en restaurantjes en een haven vol jachtjes.

Pont Canal

Dé bezienswaardigheid hier is de Pont Canal, een ingenieus waterbouwkundig bouwwerk, waarbij een smal kanaal via een aquaduct over de Loire wordt geleid. Het ziet er nu doods uit maar ook dat is in zomerse omstandigheden vast heel anders. Er vlakbij is een camperplaats, waar we nu gemakkelijk even kunnen parkeren. Vichy 

Na Nevers gaat de A77 verder als N7 en via Moulins komen we in Vichy. Hier blijven we de rest van de middag en de volgende morgen staan. Vrienden P en S leiden ons rond door deze aardige, ouderwetse badplaats. De hier opborrelende bronnen (Vichy-water) trokken in de 19e eeuw al tal van rijke mensen aan, die hier kwamen kuren, het water dronken en zich onderdompelden in de geneeskrachtige baden. Onder meer Napoleon III kwam hier graag. We bezoeken het gebouw van de Source des Celestine maar er zijn in Vichy meerdere mooie bronnengebouwen. 
Midden in de stad ligt het Parc des Sources met thermen en een fraaie halfronde smeedijzeren winkelgalerij. Helaas lokt het weer niet voor een wandeling maar de stad doorkruisend per auto zien we ook nog het casino en het statige operagebouw. De gasten moesten zich na het baden tenslotte ook nog amuseren. Nog altijd is Vichy in trek en komen mensen er om de baden te bezoeken of de vele mogelijkheden op sportief gebied. Kortom, je kunt hier gemakkelijk een dag zoet brengen.
Overnacht: geparkeerd in de straat van onze vrienden.

Dag 3 
Op onze derde reisdag rijden we na nog een ochtendwandeling door Vichy in de middag via de tolvrije A75 door besneeuwd Frankrijk naar Millau

Winters Frankrijk


We vinden een plekje voor de nacht op de camperplaats aldaar, niet ver van het centrum. Met 6 graden vorst is het hier koud te noemen. 
Overnacht: Camperplaats in het centrum van Millau Campercontact no. 4834

Dag 4 
Op dag vier rijden we vanuit Millau over de oude weg weer naar de A75. We vermijden zo de bekende tolbrug  in de A75. Tot na La Couvertoirade, zo’n 40 kilometer ten zuiden van Millau, zien we nog een vaak sprookjesachtig wit Frankrijk. Daarna trekt de lucht open en verandert het landschap van wit in groen. 
We willen een beetje vaart houden en nemen de tol vanaf Beziers naar Perpignan en de Spaanse grens voor lief. Ook in Spanje volgen we een stuk de tolweg AP7. 
Overnacht: Tussen Barcelona en Tarragona vinden we een plekje voor de nacht op een gratis camperplaats (mix-parking) vlakbij het centrum van Vilafranca des Pinedes. Campercontact no. /18800

Dag 5 
Vanaf Villafranca voert onze route langs de oostkant van Spanje verder tolvrij via afwisselend de N340 en de A7. Het wordt een lange rijdag, waarin we soms glimpen van de zee zien, soms langs land- en tuinbouwgebied rijden met sinaaspappelboomgaarden, aamandelbomen en olijfgaarden en we op de achtergrond de bergruggen zien van steeds weer andere sierra’s. Na 550 kilometer rijden zetten we de camper neer in Murcia
Overnacht: Op een groot parkeerterrein in Murcia tussen Ikea, een grote supermarkt en tal van andere winkels is een aantal plaatsen bestemd voor campers. Campercontact 61190 
Samen met nog zo’n twintig andere campers hebben we er een rustige nacht. Heb je zin in winkelen (we spotten er onder andere een H&M en een Zara en Cortes des Ingles is ook niet ver weg), dan kun je hier je hart ophalen.
Heb je meer tijd, dan kun je een of twee dagen uittrekken om Valencia te bezoeken. Of langs de Costa Brava te rijden. 

Dag 6 
Op reisdag 6 telt de laatste etappe van Murcia naar Motril nog een goede 300 kilometer.


We volgen nog steeds de tolvrije A7 maar maken er een min of meer toeristische tocht van door via Sorbas en Tabenas de N340 te rijden, tussen de met stugge groene bosjes beklede bergen van de Sierra de Alhamilla.

Bij Almeria rijden we een lelijk tuinbouwgebied binnen. Letterlijk ieder stukje grond, wat maar enigszins vruchtbaar is, is hier overhuifd met wit plastic en onder dat plastic worden gewassen geteeld. Kilometers lang wordt het landschap er door ontsierd en strekt het plastic als een onafzienbare zee zich uit van de uitlopers van de bergen tot vlakbij de kust. Mooi is echt anders.

Een prachtig alternatief vanaf Almeria is de tocht door de bergen van de Alpejurras. In plaats van de A7 rijden we hier zo veel mogelijk de kustweg N340. Dat kost tijd maar geeft wel steeds een aardig zicht op zee. 

Overnacht: Aan het einde van de middag zetten we de camper neer op ACSI-camping Playa de Poniente. Campercontact no.57762

 Hier blijven we een paar nachten staan. 

Tip: Ga eten bij Restaurant Los Naranjos in Melegis, tussen de sinaasappelboomgaarden, een goed haf uur rijden vanaf de camping richting Granada. Wij hadden er samen met B (die hier een tijdje woont) en heerlijke zondagse lunch, omringd door tal van Spaanse families.

Nog tijd over:  Vanuit Motril is ook een bezoek aan Granada zeker de moeite waard. 

                                        lees verder in ferry naar Marokko en-Plateau du Rekkaml

1 opmerking: