Met de camper door Polen

PolenOp de heen-  en terugreis van onze camperreis door Rusland zijn we veel te snel door Polen gereden. Wel hebben we toen gezien hoe mooi het merengebied is in het noord-oosten, met – in het voorjaar – zijn vele ooievaars.

In augustus 2018 gaan we terug. We hebben dan een dikke drie weken om een rondreis door het grote land te maken. 


We doen onderweg de interessante en mooie steden Gdansk, Warschau, Krakau en Wroclow aan.

Maar we beginnen onze rondreis in Poznan. Daarna volgen de prehistorische vindplaats Biskupin en de op de vroegere Hanzestad Torun. We bezoeken de als een ansichtkaart weer opgebouwde stad Gdansk, het enorme kasteel Malbork en vergapen ons aan een bijzondere scheepslift in het Elblagkanaal. We huiveren bij de Wolfschanz, het vroegere hoofdkwartier van Hitler en laten ons uitwaaien op de meren bij Gizycko. We wandelen door het oerbos bij Bialowieza en  zijn geïmponeerd door Warschau. Daarna gaan we via kastelen en houten kerken naar het zuiden richting Krakau. Na deze prachtige stad en de nabij gelegen zoutmijnen wachten ons nog het geboortedorp van de Poolse Paus, de enorme Vredeskerk in Swidnica en alweer een stad met een prachtig centrum: Wroclow.
We hebben deze reis geen tijd om de Karpaten ten zuiden van Krakau de aandacht te geven, die dat gebied verdient. Die bergen bewaren we dus voor een volgende reis.

We hebben de route grofweg samengesteld aan de hand van het roadboek van de Polenreis van de NKC. Daarnaast haalden we informatie uit reisgidsen en reisverslagen van anderen.  Gebruikte kaarten Polen:
Michelin wegenkaart Polen 1:700000
Daarnaast de kaart met campings Polska Mapa Campingow, uitgegeven door PFCC. Schaal 1:750.000. Deze kaart is verkrijgbaar bij campings en in de praktijk gedetailleerder dan de Michelinkaart.

Gebruikte gidsen Polen:
Trotter Polen en eenvoudig gidsje Polen van Globus.


Reisverslag
Het reisverslag bestaat uit acht berichten: 

Punten 1,2, 3  Poznan, Biskupin en Torun

Punt 4 en 5     Gdansk en kasteel Malbork

Punt 6 en 7     Scheepslift, Wolfschanze, merengebied

Punt 8             Oerbos Bialowieza in Oost-Polen

Punt 9             Warschau

Punt 10,11,12 Sandomierz-kasteel-van-Lancut-en-Openluchtmuseum in Sanok2 opmerkingen: