Met de camper in Gdansk en Malbork

De souvenirwinkels in de stad verkopen koelkastmagneten die sprekend lijken op Amsterdamse grachtenhuizen. We zijn echter niet in de Nederlandse hoofdstad maar in het Poolse Gdansk, waar in de Gouden eeuw ook kooplieden zich uitleefden in de bouw van hoge panden met vaak trapgevels en klokgevels. Die fraaie huizen rijgen zich in het oude centrum aaneen tot een kleurrijk lint. 


Onze camper staat drie nachten op de camperplaats bij de camper in de wijk Stogi in Gdansk en wij brengen twee dagen door in deze stad en de aangrenzende badplaats Sopot. 

Het historische centrum van Gdansk ziet er letterlijk uit als een plaatje, bijna té mooi om waar te zijn. Toch zijn het stratenplan en de huizen origineel, al dateert de huidige verschijningsvorm van de jaren vijftig van de vorige eeuw. De stad Gdansk, waar letterlijk op 1 september 1939 de Tweede Wereldoorlog begon, heeft zwaar te lijden gehad van gevechten en de bezetting van nazi-Duitsland. De genadeklap kwam in 1945 toen het Rode Leger de stad innam en door branden de panden enorm werden beschadigd. Foto’s laten zien dat veelal alleen de gevels nog overeind stonden. Onder het communistisch bewind is de wederopbouw voortvarend ter hand genomen, zij het dat er alleen geld was voor de opbouw van de historische binnenstad. 

Dit verhaal en nog veel meer horen we tijdens de gratis stadswandeling, die we maken met de Free Walkative Tour. De enthousiaste gids leidt ons door de poorten van de stad, door de hoofdstraat en over de Lange Markt. We komen langs de enorme bakstenen Mariakerk, langs het prachtige, rijk versierde Arsenaal.  
Lange Markt


Arsenaal

Arsenaal


Zoals in meer steden is ook Gdansk een stad, waarin je vaak je hoofd in de nek moet leggen.   Veel van de kleurige panden zijn versierd met beschilderingen, stucwerk of beelden. We kijken ons ogen uit. 




Naast de prachtige Lange Markt zijn ook een paar parallelle straten de moeite waard. In de Mariastraat zijn de trappetjes en bordessen gespaard gebleven en die geven deze straat met zijn bijzondere regengoten en talrijke winkeltjes met barnsteen sieraden een bijzondere uitstraling.  
Mariastraat

We staan stil bij de fontein van Neptunus en bij het symbool van de stad, de Middeleeuwse kraan. Dankzij die door mannen in een tredmolen aangedreven kraan kreeg de stad in de gouden Eeuw zijn welvaart. Gdansk was een Hanzestad, waar graan werd verkocht en geruild tegen goederen als specerijen en hout. De kraan sloeg de goederen over van schepen naar de kade en omgekeerd.  
Neptunus Fontein

Middeleeuwse kraan

Die handel bracht ook contacten met de Nederlanden. We horen van de gids dat bij de bouw van verschillende poorten bouwmeesters uit Antwerpen waren betrokken. Dat de huizen ons doen denken aan de panden in sommige Hollandse steden is daardoor wel verklaarbaar.  

De tour eindigt bij het oude Postkantoor, waar Duitse nazi-sympathisanten de Poolse postbeambten beschoten, tot overgave dwongen en fusilleerden. We hebben in tweeënhalf uur niet alleen veel gezien maar ook veel gehoord over de geschiedenis van de stad. Een aanrader dus, die tour.


Tip: De Walkative Tour vindt van april tot september iedere dag plaats en start om 10.30 uur achter de Gouden Poort. Herkenbaar aan een gele paraplu. Om 15.30 uur start er een tour over de Communistische tijd, die naar de scheepswerf leidt, waar de vakbond Solidaridad in 1980 werd opgericht.  De tours zijn gratis maar een fooi wordt op prijs gesteld. Zie www.walkative.eu.

In de middag lopen we zelf nog langs een aantal van de bezienswaardigheden. Het is deze 15 augustus heel erg druk in de stad. Maria Hemelvaart is niet alleen n religieuze feestdag maar ook een nationale vrije dag. Er wordt onder andere een Marathon gehouden. Bovendien vindt vanaf eind juli drie weken lang de Sint Dominicus Jaarmarkt plaats. Dat betekent dat zo’n 1000 kramen met etenswaren en goederen in de straten en langs de kaden staan opgesteld. Die jaarmarkt vindt al 750 jaar jaarlijks plaats en trekt heel veel volk. Kortom, het is erg druk.

Tip: ook Gdansk heeft enige kleine zelfstandige brouwerijen. Wij proeven hun bier bij Brawar Piwna in de ul. Piwna.  

Scheepswerf Gdansk

De volgende dag ontmoeten we Pjotr, een gepensioneerde Pool, die vloeiend Engels spreekt en een kennis is van een goede vriend. Met hem zien we de werf, waar destijds, in 1980,  de vakbond Solidaridad begon en waar tegenwoordig een bijzonder museum staat.  In dat museum is er aandacht voor de stakingen en de opkomst van de vakbond, die streed voor rechten voor de arbeiders en uiteindelijk voor de opheffing van het communisme. Vanaf het dak van dat uit roestkleurige platen opgetrokken museum hebben we een mooi zicht op de oude werf.



Pjotr vertelt hoe minimaal het leven toentertijd was voor de gewone Polen.  Zo werd als nieuws in de kranten aangekondigd dat een schip met bijvoorbeeld bananen onderweg was naar Polen. Mensen verkneukelden zich daar al bij voorbaat op en hoopten door in de rij te gaan staan misschien wel en kilo bananen te kunnen kopen voor hun kinderen. Dat was dus begin jaren ’80 van de vorige eeuw. Van die schaarste is nu niets meer te merken. Overal zien we bekende Franse, Duitse en Engelse supermarkten en in Gdansk is het ene winkelcentrum nog mooier en uitgebreider dan het andere.

Sopot

Pjotr rijdt ons naar de badplaats Sopot, die bij Gdansk hoort, zoals Scheveningen bij Den Haag. Behalve het brede, witte strand en het mooie ouderwetse Grand Hotel is de grootste attractie hier de houten pier die een paar honderd meter de zee in steekt. De zon schijnt, de wind waait door onze haren, kortom een prima plek om op deze mooie dag op het terras van het restaurant op het eind van de pier te zitten.

Pier

Grand Hotel

Gebogen Huis in Sopot

De trein brengt ons in de middag voor 3,80 zloty per persoon weer terg naar het centrum van Gdansk.

Dag 4 en 5
Overnacht: in Gdansk op camperplaatscamping  tegenover camping Stogi 218,Campercontact . Een matige plek, waar de campers dicht op elkaar op de stenen staan. Wel met een goede verbinding naar de stad. Tram 3 en 8  vertrekken 300 meter uit de poort. De weg aflopen, rechtsaf en de tram staat aan de overkant van de weg. Een kaartje kost 3,80 zloty in de tram. Uit de automaat in de stad kost het kaartje 3,20 zloty.
 

Malbork

Zo’n 60 kilometer ten zuid-oosten van Gdansk ligt het enorme kasteel Malbork.  We rijden er in circa anderhalf uur naar toe en vinden een plekje op de vlakbij het kasteel gelegen camping.
Het kasteel schijnt het grootste kasteel in Europa in baksteen te zijn en bovendien het grootste Gotische kasteel. Het gigantische kloosterkasteel dateert uit de 15e eeuw en was destijds het machtscentrum van de Duitse Orde, een religieuze en militaire orde, zoals de tempeliers.  De soldaten/monniken/ridders van deze orde bouwden het het complex en maakten er hun hoofdkwartier van. Later kwam het in handen van Poolse koningen. Het had sterk te lijden in de Tweede Wereldoorlog maar is nadien weer helemaal opgebouwd en inmiddels  staat op het de UNESCO werelderfgoedlijst.


Het kasteel ziet er aan de buitenkant al groot uit maar hoe immens het is merken we pas als we er in rondlopen. Dat doen we aan de hand van een ingenieuze audiogids, die zelf weet waar je bent in het kasteel en dan in prettig Engels wat over die ruimte vertelt. Je hoeft dus zelf geen knopjes in te drukken en kan gewoon je eigen tempo bepalen.  De audiogids leidt ons via een wirwar aan zalen, trappen en gangen door het voorkasteel, het middengedeelte en het kloosterdeel.


Acht meeter hoge mozaiek van Madonna met kind





We komen door de keukens, refters, eet- en slaapzalen, het klooster, binnenplaatsen en de Gulden Poort. We zien documenten en zegels en een uitgebreide collectie barnstenen voorwerpen. Later volgen er nog harnassen en wapens.  We vergapen ons aan de gewelven, de vloeren met vloerverwarming (!) en de muurschilderingen Al met al brengen we er bijna 5 uur door, zij het met een tussenstop voor een kloek glas koel bier.


Dag 6
Overnacht In Malbork op Camping Nad Strawen. N 54.04610° E 19.02494°
 

1 opmerking:

  1. nad strawen klopt niet als adres van de camping en is nad stawen en betekent: bij de vijver. verder wordt er interessante informatie gegeven.

    BeantwoordenVerwijderen