Met de camper in Krakau

Drie dagen brengen we door in en bij Krakau. Het geldt als de mooiste stad van Polen en kan bogen op een prachtig historisch centrum, dat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Een centrum dat nog origineel is, want Krakau is in tegenstelling tot andere Poolse steden, zoals Warschau en Gdansk niet hevig beschoten of plat gebrand tijdens de Tweede Wereldoorlog. 


Het maakt de sfeer in het oude centrum uniek in Polen. Dat is inmiddels ook bekend bij de toeristen. Die komen er met busladingen vol (we zagen onder andere een bus van Kras), waardoor het op het oude marktplein, de Rynek Glowny, en ook op de Wawel-heuvel druk, ja zeer druk is. Het doet wel afbreuk aan de sfeer, vinden wij. 

We zijn gemakkelijk in het stadscentrum gekomen vanaf Camping Smok, met de bus en aansluitend met de tram. Als je uitstapt bij Filharmoner, dan sta je meteen in het groene park, dat als een ring langs de rand van het centrum loopt. We halen een plattegrond bij de VVV op het centrale plein en lopen via de daarop aangegeven wandeling door het historische centrum.
koffiehuis Noworolski,



Beeld van Igor Mitoraj
Op het plein staat in het midden de lakenhal Sukiennica, waarin je vooral allerlei souvenirs vindt. In het gebouw huist ook het fraaie koffiehuis Noworolski, waar we ons te buiten gaan aan luxe koffie en taart. Daarna wandelen we langs de niet te missen Mariakerk op de markt. Gedurende de dag horen we boven het toeristische geroezemoes diverse malen de trompetspeler, die vanaf de hoogste toren ieder uur zijn muziek laat klinken. 

We komen er ook een oude bekende tegen: een kop van de Pools/Franse beeldhouwer Igor Mitoraj. Zijn beelden zagen we in 2011 bij de tempels van Agrigento op Sicilië. 

binnenplaats  universiteit

Raam Franciscanerkerk

Petrus- en Pauluskerk
We dwalen door de straatjes, kijken op de binnenplaats van de universiteit, bewonderen de mooie glasramen in de Franciscanerkerk en de apostelen voor de Petrus- en Pauluskerk en lopen naar de oude stadspoort Barbakan. 
Stadspoort Barbacan

Wawelburcht

Dan zijn we ook niet ver van de Wawelburcht, waar Poolse koningen werden gekroond in de kathedraal en zetelden in de burcht. Omdat er maar een beperkt aantal kaarten per dag wordt uitgegeven  regelen we voor de volgende dag kaartjes voor de Staatsappartementen en voor de Koninklijke appartementen. We zijn er de volgende dag de hele morgen zoet mee. Een bezoek aan de koninklijke Appartementen gaat met een gids en die maakt er een complete les kunstgeschiedenis van. Leuker vonden wij de Staatsappartementen, die je in eigen tempo kunt bekijken en waarin vooral de enorme collectie wandtapijten opvalt. 



Joodse wijk

De rest van de dag brengen we door in de oude Joodse wijk Kazimierz. We sluiten aan bij een gratis wandeltour van Walkative (zelfde organisatie als in Gdansk). Ook hier weet de gids weer veel en boeiend te vertellen over het Joodse leven in de wijk, het aan de overkant van de rivier gelegen getto en de fabriek van Oskar Schindler, bekend van de film Schindlers List. Het museum gaat niet zozeer over deze film als wel over het leven van de Joden in Krakau gedurende de oorlog. We zijn er weer stil van. Opvallend is dat wij veruit de oudste deelnemers aan deze tour zijn. Behalve enige wat oudere Amerikaanse vrouwen, volgen vooral twintigers en dertigers deze rondleiding. We vinden het wel hoopgevend dat zoveel jonge mensen in deze geschiedenis geïnteresseerd zijn. 
Plein met 64 lege stoelen in het voormalige ghetto


Schindlers fabriek, nu museum

Muurschildering in Joodse wijk

Tip:Walkative organiseert gratis wandeltours door het historisch centrum en door de Joodse wijk. Ze organiseren ook een rondleiding door de oude fabriek van Oskar Schindler, nu een museum. De gidsen weten heel veel en vertellen boeiend. Ze verwachten aan het einde wel een fooi. https://freewalkingtour.com/krakow

Eigenlijk hoort bij een bezoek aan Krakau ook een bezoek aan het 40 kilometer westelijker gelegen concentratiekamp Auswitsch. We kunnen het echter niet opbrengen na de indringende tour in de Schindlerfabriek en het eerdere bezoek aan het museum van de Opstand in Warschau. We hebben deze reis al veel gezien en gehoord over hoe Polen heeft geleden in de Tweede Wereldoorlog. Van de omgekomen Joden in de concentratiekampen kwam de helft uit dit land. Een bezoek aan dit vernietigingskamp bewaren we voor een eventueel volgend bezoek aan Polen.  


Zoutmijnen van Wielickza 

Een stukje oostelijk van Krakau ligt nog een Werelderfgoed: de zoutmijnen van Wielickza. Dit is duidelijke een drukbezochte toeristische attractie, want zigzaggende linten, a la de Efteling suggereren lange wachtrijen. Die vallen nu mee; we kunnen zo met een Engelstalige tour mee. Dat betekent 340 traptreden afdalen tot het eerste niveau van de mijn. In de loop van de tour volgen nog enige honderden treden.  De gids legde uit hoe kostbaar zout vroeger was. De zoutwinning begint aan het einde van de 13de eeuw en in de loop der eeuwen is er tot op 327 meter diepte zout uit de steenlagen gehakt. Er ontstond zo een ondergronds gangenstelsel van meer dan 300 km lengte.


Al wandelend door 1% daarvan zien we hoe dat kostbare goedje vroeger in grote grijze brokken werd uitgehakt en hoe gevaarlijk dit werk was. Toch waren de mijnwerkers er trots op daar te werken, het werk betaalde relatief goed en veel ander werk was er in de omgeving niet. Het winnen is inmiddels achterhaald Opvallend is dat het zout niet alleen de kleur van graniet heeft maar ook bijna die hardheid. De vloeren in de gangen lijken van steen maar zijn van zout, net als de wanden van grijs zout zijn. Met een natte vinger over de muur wrijvend is dat ook te proeven. 
kroonluchters van zoutkristallen

Het Laatste Avondmaal, uitgehakt in zoutsteen

De vlucht naar Egypte van Maria Jozef en Jezus, uitgehakt in zout
Het meest bijzondere zijn de sculpturen, die de ongeschoolde arbeiders In hun spaarzame vrije tijd maakten. We zien beelden van Copernicus en van de hier in Polen alom geëerde Paus Johannes Paulus de Tweede. Het meest indrukwekkend is een grote zaal, kathedraal noemde de gids het, met daarin talloze zoutsculpturen over het leven van Jezus, met als hoogtepunt Het Laatste Avondmaal. 

Gelukkig hoeven we al die trappen niet weer op; na afloop van de tour kunnen we met een oud mijnwerkersliftje weer naar boven. 


Parkeren: Wij hebben bij de zoutmijn in Wielickza niet op het officiële parkeerterrein geparkeerd maar een terrein verder. Parkeren kostte hier 35 zloty en voor 15 zloty meer kon je er ook overnachten. Dat hebben wij niet gedaan. We zijn doorgereden naar Krakau.
Overnacht: Dag 17, 18 en 19 op Camping Smok bij Krakau. Campercontact no. 9834. Prijzig maar netjes. Er stoppen vel bussen vlakbij de camping en vanaf het eindpunt van de bus kun je met tramlijn 1, 2 of 6 naar de stad. Een kaartje kost 3,80 zloty en is 40 minuten geldig op alle lijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten