York en Castle Howard


York 

Een bezoek aan Yorkshire kan natuurlijk niet zonder daarbij de stad York aan te doen. We zijn er vaker geweest en het is een stad waar je gemakkelijk enige dagen kunt doorbrengen. Blikvanger van deze plaats met zijn middeleeuwse centrum is de monumentale York Minster. 
 Het is een prachtige kathedraal, zo weten we van een eerder bezoek. Om nogmaals 10 pond per persoon te betalen om de kerk van binnen te bezichtigen vinden we deze keer echter te veel. Ook een wandeling over de muur van de stad laten we schieten. Wel lopen we door de oude met keien bedekte straatjes van Petergate en de Shambles, met hun leuke en vaak aparte winkels in eeuwenoude panden. Castle Museum

Mede vanwege het onbestendige weer brengen we de meeste tijd door in het Castle Museum. Dit in een oude gevangenis ondergebrachte museum vertelt in feite over de historie van de stad. Het historische deel is opgebouwd rondom de enorme verzameling spullen, die een zekere dokter Kirk in zijn werkzame leven bij elkaar heeft gebracht. 

Uit die collectie zijn straatjes gebouwd, compleet met ingerichte winkeltjes, die zijn opgebouwd met de originele gevels van winkels uit de stad. Er liggen keitjes, er staat een diligence met paard, er klinken geluiden van bedrijvigheid en er hangen zelfs geuren. Om het geheel nog 'echter'te maken lopen er ook nog enkele in historische kledij gehulde vrijwilligers rond, die graag vertellen over 'hun'beroep of 'hun'winkel in vroeger tijden.   Kortom, je waant je zo anderhalve eeuw terug in de tijd. Ook zijn er in het museum kamers, die geheel in de stijl van een bepaalde periode zijn ingericht. 
Stijlkamer in Castle Museum. Let op de (opgezette) hond voor het haardvuur.


Nagebouwd straatje in Castle Museum

Nagebouwde winkeltjes in Castle Museum
Dit museum was in 1938 het eerste dat op die manier zijn collectie toonde. De mensen stonden er destijds uren voor in de rij! Een bezoek eraan heet heden ten dage volgens het museum zelf nog altijd ‘Een dag terug in de tijd’. Tegenwoordig zijn er ook nog tijdelijke tentoonstellingen. In ons geval over de Eerste Wereldoorlog, de 60-er jaren en de invloed van de chocoladefabrieken op de stad York. 
Al met al zijn we er met gemak bijna een halve dag zoet. 


Geparkeerd in York op een van de Park en Rides rondom de stad. Daarna met de bus naar de stad. 


Castle Howard 

De geschiedenis viert ook hoogtij tijdens ons bezoek aan Castle Howard, dat zo’n 20 kilometer ten Noorden van York ligt.

Het kasteel werd zo’n 300 jaar geleden gebouwd in opdracht van de rijke edelman en politicus Charles Howard, 3e graaf van Carlisle. Het is sindsdien altijd door de Howard-familie bewoond en beheerd. Castle Howard geldt als een van de mooiste barokke huizen van Engeland en is van verre herkenbaar aan de markante koepel. In november 1940 is er een brand geweest, waardoor die koepel naar beneden is gestort maar in 1962 is deze uiteindelijk toch weer herbouwd. 
Binnen is de koepel in al zijn glorie zichtbaar in de grote hal, tevens entree van het kasteel. Zelfs het plafond is weer met kopieën van de originele Italiaanse muurschilderingen gedecoreerd. Verder zijn in het kasteel natuurlijk mooi ingerichte kamers te bewonderen. 

 Castle Howard is vooral bekend geworden door de opnamen die er zijn gemaakt voor eerst de TV-serie Terugkeer naar Brideshead en later de film met dezelfde titel. Ook voor de TV-serie over de jonge Koningin Victoria is in Castle Howard gefilmd. 

We lopen op ons gemak door het huis, waar enthousiaste vrijwilligers weer het nodige weten te vertellen over zowel het gebouw als over de vroegere bewoners. 


Om het kasteel ligt een enorm landschapspark als tuin, compleet met een prachtige fontein, meertjes, beelden en een soort theehuis. Er zijn enige café’s en smaakvolle winkels met souvenirs en locale producten van het land en er is een tuincentrum. Dit alles, plus de entreeprijs natuurlijk, moet helpen om het in stand houden van het huis en de omliggende gronden mogelijk te maken. 


Overnacht: 

We hadden de ACSI-camping Robin Hood in Slingsby op het oog maar die stelde dat hij geen plaats had, hoewel wij duidelijk lege plekken op zijn kampeervelden zagen. Waarschijnlijk was hij bang dat campers vanwege de regen het gras stuk zouden rijden. We zijn daarom beide dagen terug gereden naar Helmsley, naar de gratis Camperplaats vlakbij centrum op het Cleveland Way Car Park N.54.24616 W.1.06640. Geen voorzieningen. Wel is er op 50 meter afstand een toiletgebouw, dat 's avonds en 's nachts dicht gaat. Het centrum ligt op een paar honderd meter. 

Dit waren dag 9 en 10 van rondreis door Engeland en Ierland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten