Met de camper naar Engeland en Ierland

We gaan met de camper naar Engeland en Ierland.  Het zijn beide bestemmingen die we kennen.  In Yorkshire zijn we tientallen keren geweest, maar telkens slechts voor een paar dagen en altijd met de auto. Nu gaan we de streek doorkruisen met onze camper. 

Ook in Ierland waren we eerder. Vorig jaar nog reden we door Noord-Ierland en een flink stuk van de Wild Atlantic Way langs de kust.  Eerder waren we meermalen in Dublin en in 2007 reisden met onze caravan door Ierland. 

Yorkshire
Noch naar Ierland, noch naar Engeland ga je voor het mooie weer.  Aan de andere kant hebben we vaak genoeg 'really red hot wheather" gehad. Volgens de Engelsen dan.  (denk aan 23 graden)  Ook vorig jaar in Ierland troffen we steeds afwisselend zonnig en bewolkt weer met af en toe een drizzle-bui. Het soms onbestendige weer legt echter minder gewicht in de schaal dan de weidsheid van het landschap, het groen van de heuvels en het -de-tijd-staat-even-stil gevoel in de dorpjes en stadjes.  

We reizen naar Engeland met de PenO-ferry van Rotterdam naar Hull. Vervolgens houden we een 'sentimental journey' door de Yorkshire Moors en Dales. We houden van het glooiende landschap met de smalle weggetjes, omzoomd door stenen muurtjes of wilde hagen. Op onze lijst staan naast York bezoeken aan het imposante Castle Howard,  tuinen en de ruïnes van Rievaulx Abbey, Bolton Abbey en Fountains Abbey. We komen aan de kust in smokkelaarsnest Robin Hoods Bay en in Whitby, de thuishaven van James Cook. We bezoeken slaperige dorpjes en wandelen in de voetsporen van de Brönte-zusters en Beatrix Potter. De restanten van de Romeinse Hadrianus Wall staan op ons lijstje, net als het Lakes District. 

Daarvandaan reizen we naar Noord-Schotland, waar we in  Cairnryan de boot nemen naar Larne in Noord-Ierland. . 


Route door Noord-Engeland
Voor Engeland vertrouwen we  op ons geheugen en verder op minigidsjes over de Yorkshire Dales,en Moors en de Lakes van de AA en op de Trottergids Noord-Engeland. Voor het vinden van overnachtingsplekken zijn we lid geworden van Britstops en van de Camping- en Caravanclub., in het bijzonder om toegang te hebben tot hun Certificated Sites, kleine campinkjes met maximaal vijf plaatsen. Vooral van dit laatst lidmaatschap hebben we veel plezier gehad; het heeft ons in Yorkshire op de meest bijzondere plekjes gebracht. 
Ook zijn we lid geworden van de National Trust, waardoor we gratis toegang hebben bij een aantal mooie bezienswaardigheden.  

Achteraf zijn we nog geattendeerd op de site wildcamping.moonfruit.com. Deze site geeft informatie over plaatsen bij pubs, wild camperen en betaalbare campings (onder de 15 pond). 

Het reisverslag over het gedeelte door Engeland volgt hieronder en begint in Beverleyl


Voor Ierland hebben we ons net als vorig jaar inspiratie opgedaan uit de sites: www.ditisierland.nl en 
www.ireland.com/nl-nl

Voor overnachtingsplekken vertrouwen we op  www.campercontact.com/nl en de Reisverhalen van Gea en Wim: www.reisverhaleneuropa.nl/ 

Een Ierse mede-camperaar heeft ons geattendeerd op de app van motorhome parking ireland. Deze app kost 6 euro en laat dan op een kaart zo'n 600 overnachtingsplekken zien. We hebben er veel plezier van gehad. 

Voor het vinden van campings is het gratis boekje Caravan Camping & Motorhome Guide van wwwcampingireland.ie  heel  handig. Er staan circa 90 campings in. 


Het Ierse deel van deze campertocht door Engeland en Ierland is hier te vinden. . 



1 opmerking:

  1. Leuk om te lezen Trudy! Ben wel een beetje jaloers hoor! ;-)
    Groet,
    Anne Treur
    (Ditisierland.nl)

    BeantwoordenVerwijderen