Middelburg en Veere per camper

Als het eind juli 2017 een paar dagen mooi weer is, gebruiken we die om naar Middelburg en Veere te gaan. Twee oude steden, die rijkdom en aanzien verwierven in de tijd van V.O.C. en W.I.C. En nu eigentijdse gezelligheid bieden. 


Middelburg

Vanaf camping De Vlaschaard fietsen we in tien minuten naar het centrum van de Zeeuwse hoofdstad. In Middelburg kun je ’s middags (13.30 uur, kosten 6 euro p.p.) meedoen aan een georganiseerde rondwandeling met gids maar die missen we net. Bij het toeristeninformatiepunt op de Markt (gevestigd in een fraaie, zeer uitgebreide boekhandel) halen we daarom een plattegrond van de stad. Aan de hand daarvan zwerven we tweemaal een halve dag door het mooie centrum. Middelburg is met zijn meer dan 1100 monumenten met recht een monumentale stad. 

In de Gouden Eeuw was Middelburg na Amsterdam voor de V.O.C. de belangrijkste stad. De mooi huizen, vaak met diepe kelders om de goederen op te slaan, getuigen er nog altijd van dat rijke kooplieden zich hier vestigden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door het zogenoemde Vergeten Bombardement in mei 1940 het centrum zwaar beschadigd. Inmiddels is het in de oude sfeer weer opgebouwd. 

Behalve rijk aan monumenten blijkt Middelburg ook een gezellige winkelstad. En zo besteden we een middag om door de winkelstraten Langeviele, Segeerstraat en Lange Delft te slenteren, afgewisseld met een zomerse stop op een van de vele terrassen op de Grote Markt. De regionale weekmarkt op donderdag op de Markt hebben we gemist. Op de site van Zeewsenzo staat een lijst met leuke winkeltjes in Middelburg. 
De volgende dag wandelen we aan de hand van onze plattegrond lang alle bezienswaardigheden. 


Middelburg, stadhuis
Het oud Stadhuis van Middelburg domineert de Markt

Middelburg - Lange Jan
De Lange Jan torent letterlijk boven de stad uit
Het meest in het oog springend is natuurlijk het prachtige stadhuis op de Markt. Daarna volgen de Lange Jan, de 90 meter hoge toren van de Abdij, en het halfronde Abdijcomplex zelf, en oase van rust. midden in de stad. In het complex is het Zeeuws Museum gevestigd, alsmede kantoren van de Provincie. 
Middelburg - Abdij met Zeeuws Museum
Het Abdijcomplex
We wandelen verder en komen door stille straten, waar het ene fraaie pand naast het andere ligt. We kijken even bij de enige stadspoort, die Middelburg nog heeft, de Koepoort
Middelburg - Koepoort
Koepoort


Oostkerk
Oostkerk
Daarvandaan is het niet ver naar de bijzondere, achtkantige koepelkerk, de Oostkerk, destijds de eerste Protestantse kerk in Middelburg. De kerk is niet meer voor kerkdiensten in gebruik maar gepassioneerde vrijwilligers vertellen graag over het ontstaan en de geschiedenis van de kerk.
Op de site van Zeeuwsenzo staat ook een artikel over de Oostkerk. 

Daarna komen we nog langs de mooie Binnenhaven en de leuke Kuiperspoort, een nostalgisch smal straatje, vol met oude pakhuizen. 
Middelburg - Kuiperspoort
Kuiperspoort, let op de hijsbalken en de kelderluiken

Middelburg - koopmanshuizen langs de Dam
Koopmanshuizen langs de Dam
De Kuiperspoort blijkt niet alleen een poort maar vooral een prachtig straatje met oude, gerestaureerde pakhuizen, die dateren uit de tijd van de V.O.C. en de West-Indische Compagnie. Onze rondwandeling eindigt bij de Kloveniersdoelen, vlakbij het eind van winkelstraat Langeviele. 
Middelburg - Kloveniersdoelen
Kloveniersdoelen
Kortom, we kunnen ons best twee dagen vermaken in Middelburg. Zie voor inspriatie ook: www.uitinmiddelburg.nl/

Wil je weten, waar je in Middelburg lekker kunt eten of drinken? Kijk dan eens op www.dreamtheworld.nl/hotspots-lunch-en-diner-in-middelburg. Schrijfster Carolien woont in de stad en geeft leuke adresjes. 
Allerlei leuke adresjes, tips en wetenswaardigheden vind je ook www.zeeuwsenzo.nl/category/zeeland/walcheren/middelburg. 

Overnacht  

We willen buiten kunnen zitten en gras onder onze voeten en kiezen In Middelburg voor de Vekabo-camping De Vlasschaard, een kleine camping met 25plaatsen, net buiten de stad. (Campercontact 19674)   We blijven er twee nachten staan. 


Veere

De volgende dag beginnen we met een korte rit naar Veere. 

Parkeren

In de binnenstad van Veere kun je niet parkeren met de camper. Rondom het oude centrum liggen echter enige parkeerterreinen. De stad Veere verwijst campers op haar site naar het parkeerterrein op het Mauritsbolwerk en Kanaal westzijde. Tarief 1,50 per uur/5 euro per dag. Overnachten op parkeerterreinen in Veere is verboden. 

Veere ademt historie. We wandelen dan ook met plezier door de smalle straatjes met kinderkopjes. Net als Middelburg kent ook Veere een rijk koopmansverleden, toen kooplieden de statige handelshuizen bewoonden. Het stadje heeft een prachtig oud Stadhuis en een grote, meer imposante dan mooie kerk. Zie http://veere-stad.nl/ 
Verre - haven met koopmanshuizen
Gezicht op Veere, koopmanshuizen langs de haven
Stadhuis

Gezicht op de Grote Kerk
Onze Museumjaarkaart geeft ons toegang tot het Stadhuis en de Schotse Huizen aan de Kaai. Veere had namelijk een eeuwenlange relatie met Schotland. 

Wij vonden in De Schotse Huizen vooral het bezoek aan en het verhaal over het rechterhuis ‘In de Struijs’heel leuk. Dat pand werd eind 19e eeuw gekocht door een rijke Engelse kunstverzamelaar. Samen met zijn dochter Alma maakte hij er een ontmoetingsplek voor kunstenaars van. Het huis werd zo een belangrijk podium waar de in Veere gevestigde kunstenaars hun werk tentoon konden stellen. 

De tentoonstelling rept van het ‘Veerse licht’ en op deze zonnige zomerdag met een blauwe lucht met witte wolken kun je je wel voorstellen dat kunstenaars geïnspireerd raakten door het heldere licht boven het water. 
Veere, gezicht op het Verese Meer
Het heldere Veerse Licht boven het Veerse Meer

Veere Bolwerk
Bolwerk

Veere - Schotse huizen
Museum De Schotse Huizen

doorkijkje in oud Veere
Het is gezellig rondwandelen door de smalle, met keitjes geplaveide straatjes. Het stadje trekt veel toeristen. Dat zorgt voor drukte maar ook voor gezellige terrasjes en leuke winkeltjes. We brengen er dan ook met gemak een ruime halve dag door.  

Meer weten over Verre? Kijk eens op de site van Zeeuwsenzo: www.zeeuwsenzo.nl/category/zeeland/walcheren/veere .

Na ons bezoek aan Veere rijden we naar huis. 

1 opmerking: