Kroatie Split

Dag 36  26 juni                                                               Ga terug naar Bosnië - Mostar

Van Mostar naar Split

We rijden van Mostar in Bosnië weer naar Kroatië, naar Split. Een rit van zo’n 165 kilometer, waar we echter 3,5 uur over doen. We vermijden de tolweg en dat levert weer een mooie rit op door en over het platteland van zowel Bosnie als Kroatië. Door zowel de tolweg als de drukke kustweg links te laten liggen, komen we via kleinere wegen door de dorpen en stadjes van de streek. De bochtige en soms ook wel hobbelige weg slingert zich langs wijngaarden en over en langs de bergen.

Opvallend: de brandstofprijs ligt in Bosnië het laagst van alle bezochte landen (1,10 euro voor een liter diesel). Voor zover wij dat in die paar dagen kunnen beoordelen, lijkt de welvaart er op een soortgelijk niveau als in Macedonië te verkeren. Nog  ver van de Westelijke standaard, dus. Maar in Bosnië zien we wel enkele ‘echte’ supermarkten.

Dat geldt nog meer voor Kroatië. De groente- en fruitkraampjes langs de weg zijn grotendeels uit het straatbeeld verdwenen. Ook de minimarkets van 20 of 30 vierkante meter, volgepropt met allerlei kruidenierswaren, zoals  we die in Macedonië, Albanië en Montenegro zagen, missen we hier. Kroatië richt zich op het Westen en andersom. Hier kunnen we ineens weer boodschappen doen bij de Lidl!

Wat we wel missen zijn de kleine campinkjes, die we de afgelopen weken steeds tegen kwamen in de verschillende landen. Kleine, eenvoudige campinkjes, die stuk voor stuk werden gereven door enthousiaste, hartelijke eigenaren, die zich hoopvol inzetten voor een toekomst met inkomsten uit toerisme.
Hier aan de Kroatische kust zijn de campings veel groter, luxer en moderner. Niks mis mee, maar een andere sfeer.

Gereden: 165 kilometer
Weer: half bewolkt met zon


Dag 37   27 juni   

Split

Vanaf de camping in Stobrec gaan we met de bus naar Split.
Trekpleister hier is het Diocletianus-paleis, dat een groot deel van het oude centrum beslaat. Het is begin van de derde eeuw ontstaan en dateert dus uit de Romeinse tijd. Het is ooit gebouwd als villa met vesting en torens en dikke muren en dat is hier en daar nog te zien. We kijken in de oude kathedraal, die ooit is gebouwd als mausoleum. Het hele complex van paleis , toren en kathedraal is via vier poorten te betreden. Buiten de muren domineren een brede boulevard met palmen en de havenkant.
Ook hier dwalen we door de straatjes, rusten we uit op een op Venetië geïnspireerd plein en slenteren we over de markt.

Het peristillium, waar de keizer zich aan zijn onderdanen vertoonde. 


Het peristillium is nu een gezellig pleintje


Plein vn de Republiek: Geïnspireerd op Venetië

In de kathedraal
Boulevard 


Vanuit Split vertrekken er boten naar verschillende eilanden

In de middag brengt de bus ons weer terug naar de camping.

Gereden met de camper: 0 kilometer
Overnacht: Camping Split in Stobrec  
Weer: Warm en zonnig.