Zadar en Kornati-eilanden

Dag 40   30 juni

Zadar

We gaan vanaf Nationaal Park Krka nog één keer terug naar de kust. Naar Zadar, een rit van zo’n 80 kilometer. De oude steden aan de kust blijven ons lokken. We houden van de zonnige, zomerse, bijna feestelijke sfeer van de glimmend afgesleten natuurstenen in de straatjes, de met palmen omzoomde boulevards, de vrolijke witte jachten en jachtjes, de bedrijvigheid en dat alles tegen het decor van een azuurblauwe zee.

Nog voor de middag zijn we op camping Borik in Zadar, zodat we de hele middag hebben om ook hier de oude stad te bezoeken. Die tijd is ruim voldoende, zo blijkt ons. De bus, die naast de camping stopt, brengt ons handig in zo’n tien minuten naar de voetgangersbrug, die het oude stadsdeel met het vasteland verbindt.
Vrouwen haken, breien en borduren handgemaakte souvenirs


Geen palmen maar platanen langs de boulevard in ZadarOok Zadar kent weer zijn pleinen, kerken en straten. De boulevard ligt hier langs zee en heeft geen palmen maar platanen. Toch voelt de oude stad voor ons minder sfeervol dan in de andere steden aan de kust, al brengen we er een genoeglijke middag door en smaakt ook hier het bier en het ijs prima!.En waar vind je een orgel dat door de zee wordt bespeeld? 

Om Trudy’s verjaardag passend te vieren, komen we voor het eten terecht in het kleine restaurant Martinac,, in een van de straatjes achter de kathedraal. Een goede keus, we eten er verse vis op een beschaduwd binnen terras.

Bij een van de vele aanbieders aan de haven regelen we voor morgen een boottocht naar en langs de Kornati-eilanden.

Gereden: 79 kilometer
 Overnacht: Camping Borik  in Zadar
Weer: warm en zonnig


Dag 41  1 juli   

Kornati eilanden

Een stukje voor de kust, niet zo ver van Zadar, ligt een grote en bijzondere eilandengroep, de Kornati-eilanden. Het zijn er totaal wel meer dan 100. Met elkaar vormen ze een Nationaal Park. Natuurlijk zijn de vrijwel kale eilanden een geliefd doel voor allerlei motor- en zeiljachten maar voor ‘gewone mensen’, zonder zo’n luxe bootje, zijn er dagtochten met verschillende passagiersschepen en omgebouwde kotters. Wij varen mee op zo’n mooi houten scheepje.
Om half negen vertrekken we uit de haven voor een prachtige tocht over een rimpelloze zee. De eilanden zien er vanuit de verte op het eerste gezicht uit als een soort steen- en rotshopen, die per ongeluk in zee zijn geplonsd en nu als grijswitte bulten afsteken tegen de intens blauwe zee.. Dichterbij gekomen blijken ze toch niet volkomen kaal maar groeit er een groen waasje gras, hier en daar aangevuld met wat groepjes struiken. We maken heel wat foto’s maar, zoals Job zei: “op die foto’s zie je niet wat je ziet”. 


We komen een vissersboot tegen.. Let op de meeuwen!
Een eiland als een grijs-witte bult in zeeWe krijgen aan boord een eenvoudige lunch van gebakken vis met salade en daarna legt de kapitein voor twee uurtjes aan op een van de eilanden. In een baai kan worden gezwommen. 

Ja, alle passagiers hebben tassen met handdoeken en badkleding bij zich maar verkleedhokjes zijn er op het kiezelstrand niet. En zo ontrolt zich een tafereel dat rechtstreeks uit de vijftiger jaren en de film Alleman lijkt te komen. Mensen schuilen zo goed en zo kwaad als het gaat achter de lage bosjes en trachten met handdoeken hun familie voor ongewenste blikken van anderen te behoeden. De verkleedpartij wordt nog extra moeilijk door het wiebelen op de oneffen bodem, bezaaid met scherpe steentjes. We krijgen er de slappe lach van. Maar alle moeite is niet vergeefs, want het water is heerlijk en de bodem blijkt zeer glooiend.. We dobberen er met plezier rond. 
Achter handdoeken stiekem verkleden in zwembroek en badpak.Na de zwempartij volgt de terugtocht. Weer varen we langs verschillende eilanden. We leggen nog een keer aan op een wel bewoond eiland, dichter bij de kust, waarna de best wel lange oversteek naar Zadar komt. Om zeven uur ’s avonds gaan we weer van boord. Het was een lange maar mooie dag op zee, zoals dat zo wervend in cruisebeschrijvingen staat.

Gereden: 0 kilometer
Overnacht: Camping Borik  in Zadar
Weer: warm en zonnig


                                                                                           Ga verder met Terugreis