Over deze site

Van simpel reisblog tot reizensite


Het begon zo simpel, destijds in 2009. We maakten onze tweede camperreis naar Amerika  en daarvoor had ik heel veel inspiratie opgedaan  uit de diverse reisverslagen op  AllesAmerika.com.
Dat wilde ik ook!  Ik maakte een blog aan met mijn gmail-account in Blogger en begon. 

Onderweg schreef ik van dag tot dag onze ervaringen,  vooral bedoeld voor de thuisblijvers.  Het was leuk om te doen en de berichten werden door het thuisfront gewaardeerd. Dat animeerde om van de volgende reis – naar Griekenland deze keer – weer een blog te maken.  Maar ja, de titel van het eerste blog verwees duidelijk naar Amerika; dus moest er voor Griekenland een nieuw blog komen.
Die handelwijze herhaalde zich voor reizen naar Sicilië, Route66, Schotland, Portugal en Noorwegen. Er kwam voor iedere reis een nieuw blog, waarvoor een zoon steeds een fraaie header maakte. En zo had ik in de zomer van 2014 wel acht blogs. 

Er moest iets gebeuren.

Ik maakte een nieuw – negende - blog aan: http://slakopreis.blogspot.com .  Ik maakte daar afzonderlijke pagina’s, waarin ik iedere reis in het kort beschreef en gaf in die pagina een link naar het desbetreffende blog.
Door middel van kleine banners op het eerste (en toen nog enige) bericht op het blog kon je ook doorklikken naar de acht blogs.
Tenslotte vroeg ik een eigen domeinnaam aan: www.slakopreis.nl en sinds december 2014 is het laatste blog onder die naam vindbaar.

Nog niet tevreden

In 2015 heb ik veel op internet gelezen en opgezocht. Vooral aan de tips van www.bloggenenloggen.nl en www.blogtrommel.com heb ik veel gehad.

Blogtrommel adviseerde mij om alle blogs daadwerkelijk in www.slakopreis.nl onder te brengen.
Dit heb ik gedaan met behulp van de exporteren/importeren functie in Blogger 
  • Instellingen-Overige-blog exporteren. 
  • Opslaan op computer.  
  • Importeren naar Slakopreis 
  • via Instellingen-Overige-Importeren.  


Je kunt alle berichten met een druk op de knop importeren. Ik heb ze echter (even vinkje uitzetten voordat je importeert) handmatig een voor een gepubliceerd. Daarbij heb ik alle berichten een label gegeven (Griekenland, Schotland enz.) , een korte permalink en een passende publicatiedatum.

Chronologische volgorde

Om van omgekeerd chronologische blogberichten naar een gewoon chronologisch reisverslag te gaan, heeft het eerste bericht van een reis een latere publicatiedatum gekregen en het laatste bericht juist een eerdere datum.  Zo heb ik  alle berichten een andere datum gegeven. Dus het nieuwste bericht de oudste datum en zo terug werken. Het is even werk maar dan staan alle berichten in gewone, chronologische volgorde.  

Knoppen Volgende en Vorige

Bij Bloggger staat standaard onderaan de pagina de verwijzing Ouder Bericht en Nieuwer Bericht. Omdat ik dus de datums heb veranderd klopten deze aanduidingen niet meer. Om chronologisch door te lezen moest je op Ouder Bericht klikken. Dat is niet logisch.
Op deze Engelse site Verander Ouder, Nieuwe en Home in Blogger vond ik hoe ik dit kon veranderen.  Er staat nu Vorige en Volgende.

Metatag

Ik weet niet of het helpt maar om slakopreis beter vindbaar te maken voor zoekmachines heb ik een metatag toegevoegd in de HTML. (zie deze deze post van bloggenenloggen). Ik vond dat geknutsel in de HTML doodeng maar eigenlijk bleek het heel gemakkelijk.
Ook alle berichten hebben een zoekomschrijving gekregen.

Regelafstand

Ik schrijf de berichten gewoon in de normale letter maar ik heb wel de regelafstand iets vergroot, via het Engelstalige: Regelafstand veranderen

Gastenboek

Het gastenboek heb ik aangevraagd bij  www.mygb.nll
De plaatjes die verwijzen naar ons emailadres en gastenboek heb ik op internet gevonden.
Ik heb de plaatjes in een bericht geplaatst.

Een plaatje laten verwijzen naar een pagina of site doe je in de HTML_modus via de code
<a href="-linkadres-"><img src="-plaatjeadres-"></a> 

Externe links in nieuwe tab

Ik wilde dat de externe links in een nieuw venster zouden openen.
Dat heb ik gedaan door in een gadget toe te voegen (via het Dashboard-Indeling). Kiezen voor HTML/Javascript-gadget en daar de volgende code in te plakken. 

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript">
//<![CDATA[
jQuery('a').each(function() {
    // Let's make external links open in a new window.
    var href = jQuery(this).attr('href');
    
    if (typeof href != 'undefined' && href != "" && (href.indexOf('http://') != -1 || href.indexOf('https://') != -1) && href.indexOf(window.location.hostname) == -1) {
        jQuery(this).attr("target", "_blank");
    }
});
//]]> 
</script> 


Menu Maken

Via de aanwijzingen van www.bloggenenloggen.nl heb ik een horizontaal menu met labels gemaakt. 
Boven de header is ruimte gekomen voor een extra gadget. Volgens het voorbeeld van www.mybloggertricks.com// horizontale menu's  heb ik het topmenu gemaakt. (januari 2016)

Het bericht dat je krijgt als je de  met labels gemaakte lijst aanklikt Berichten weergeven met het label GriekenlandAlle berichten weergeven vond ik niet mooi.
Op een Engelse site http://helplogger.blogspot.nl/2012/05/how-to-remove-showing-posts-with-label.html vond ik hoe je dit kunt verwijderen.

Het verticale menu in de zijbalk met Al onze reizen komt ook van een Engelse site: www.haakblog.com/click-to-drop-down-menu-widget

We hopen dat we nu een voor bezoekers prettig werkende site hebben. Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je altijd contact met ons opnemen via mail of een opmerkingen plaatsen in ons gastenboek.  


Laatste berichten, willekeurige berichten en gerelateerde berichten


In de footer is een widget toegevoegd met willekeurige berichten. Gevonden op  de Engelse site 24work.blogspot.com  (maart 2016). 


Onderaan ieder bericht verschijnen drie gerelateerde berichten (met dezelfde labels). Deze widget is afkomstig van deze Engelse site www.blogspotyard.com en geeft ook het label aan van de gerelateerde berichten. 
Eerder gebruikte ik www.bloggerwidgetgenerators.com .

(maart 2016)


Oude blogs redirecten

Met de code <meta content='5;url=http://www.slakopreis.nl' http-equiv='refresh'/> 
net na <head> in de HTML-code van de oude blogs gaan deze na enige seconden over naar het desbetreffende verslag in www.slakopreis.nl. Tip afkomstig van www.bloggeristan.com   (september 2015)


SEO-optimalisatie

We willen wel dat www.slakopreis.nl wordt gevonden door Google. Om de blogberichten beter vindbaar te maken in Google heb ik de zgn. H-tags aangepast volgens de aanwijzingen in het Engelse how-to-optimize-heading-tags-for-seo
Ook de tips van Bloggelientje (Bloggen en loggen) voor SEO de-ultieme-gids-voor-blogger-seo heb ik toegepast. 
Op aanwijzingen van deze Engelstalige site heb ik de eerste twee wijzigingen doorgevoerd, juist om de met labels samengebrachte posts van onze reizen beter vindbaar te maken.  

Laatst bijgewerkt op 13 oktober 2015