Schafhausen en de Bodensee

Juni 2013  

Met camper naar Schaffhausen en de Bodensee

We maken een korte trip van tien dagen naar Schaffhausen en de Bodensee.
Na een overnachting op de campingplaats in Sulz aan de Neckar, zoeken we op zondagmorgen de oorsprong van de Donau op in Donauquelle. Veel meer dan een vijver kunnen we er niet van maken. 

Watervallen van Schaffhausen

Onze echte doel deze dag zijn de watervallen van Schaffhausen. De camper kunnen we kwijt op een parkeerplaats in het stadje, waarna het enige honderden meters lopen is naar de waterval in de Rijn. Het blijkt op deze zonnige dag een geliefd uitje voor veel mensen. Natuurlijk is het geheel zeer toeristisch maar tegelijkertijd blijft het zicht op zo'n waterpartij altijd imposant. 

We vinden een plekje op camperplaats Papiermuühle in Stockach. De mooie camperplaats met grasveld is gecombineerd met een ASC|I-camping. 

Bodensee

De volgende dag rijden we verder naar Meersburg aan de Bodensee. Meersburg zelf is best een aardig plaatsje maar de camperplaats stelt niet zo veel voor. Veel meer dan een verhard parkeerterrein met steenslag, hoog boven het dorp is het niet. Maar Meersburg is wel een prima plek voor uitstapjes in de omgeving, dus blijven we toch staan. 
We bezoeken het plaatselijke Schloss en fietsen naar het wat noordelijker gelegen paaldorp. 

Bloemeneiland Mainau

Ook maken we een dagtocht naar het bloemeneiland Mainau. Vanuit Meersberg varen we er met een boot naar toe. Het eiland ligt aan de overkant van de Bodensee, vlakbij Koblenz. Het is beroemd om de zeer fraai aangelegde tuinen met tal van exotische bomen en planten maar ook allerlei bloemmozaieken. Tientallen tuinmannen en -vrouwen zijn bezig om alles steeds in perfecte staat te houden.Ook is er een bijzondere vlindertuin.Ondanks de warmte (35 graden) brengen we er vele uren door, zo nu en dan verkoeling zoekend onder de bomen. Het is er druk maar het eiland kan de bootladingen toeristen toch goed aan. 

Lindau am See

We hebben wel gehoord van het onweer dat Lindau treft na de snikhitte van dinsdag maar we zien het zelf als we woensdag door rijden naar camping Park Platz in Lindau am See. Omgevallen bomen hebben hier caravans getroffen. Met man en macht is men bezig die ravage op te ruimen. Liggend op het strandje bij de camping zien we ook hoe boomchirurgen gekraakte takken uit de bomen zagen. We doen het rustig aan en fietsen naar Lindau.  Het is een aardige plaats, waarbij de historische binnenstad op een eiland ligt. 

Konstanz

Via Bregezn rijden we vervolgens met de camper van Lindau over de Zwitserse oever van het meer naar Konstanz. We kennen de plaats voornamelijk van de 'waterstanden'van vroeger. We wandelen er door de Altstadt en langs de oever van het meer. 
Overnachten doen we op de camperplaats, vlakbij een camping, op het eiland Reichenau. 

De volgende dag is het zaterdag en stuiten we in Radolfzell op een markt met allerlei streekproducten. Altijd gezellig. We zoeken daarna de Rijn weer op en komen terecht in Stein am Rhein. De grens tussen Duitsland en Zwitserland is hier steeds vlakbij. Het is even zoeken maar we vinden uiteindelijk een plekje voor de nacht op de camping in Stein am Rhein, achter een hotel. Het is duidelijk een camping voor vaste gasten maar voor een nacht staan we er goed. 

Zwarte Woud - koekoeksklokken

We besluiten onze tocht met een bezoek aan het Uhrenmuseum in Furtwangen in het Zwarte Woud. We kijken er onze ogen uit op alle klokken en vooral ook op de geschiedenis van de uurwerken. Er staan onder meer imposante bouwsels, waarop men niet alleen de tijd kon aflezen maar via ingewikkelde radertjes ook zon- en maanstanden en nog veel meer. 

Nu we hier toch zijn rijden we ook nog naar Triberg, waar tal van koekoeksklokkenwinkels zijn. De klokken 'koekoeken'niet alleen maar er zijn ook allerlei bewegende voorstellingen van zagende tot bierdrinkende mannetjes. De klokken zijn bepaald niet goedkoop maar vinden kennelijk nog altijd gretig aftrek.