Tsjechië: Bier, nog een kasteel en Cesky Krumlov

Camperreis Tsjechië   24 en 25 september    Dag 12 en 13

We rijden met de camper vanaf de camping in Obatov in enige uren weer zo’n 120 kilometer westwaarts, naar Zuid-Bohemen. Het wordt een mooie rit over slingerende ‘gele’ wegen door het heuvelland. Een kleurige rit ook; de bomen beginnen al een beetje te verkleuren en vertonen hun eerste gele en koperkleurige bladeren. Maar ook de slaperige Tsjechische dorpjes zijn vaak kleurig. Veel huizen zijn goed onderhouden en van zachtgekleurde stuclagen in okergeel, roze of zachtgroen voorzien.

Kasteel Hluboka

Het doel is Hluboka nad Vitavou, zo’n 8 kilometer ten noorden van Ceske Budejovice. Overal in Bohemen staan kastelen in alle soorten en maten maar het kasteel hier is wel een bijzonder exemplaar. 
Het van oorsprong middeleeuwse fort heeft in de 17e eeuw een barok-uiterlijk gekregen en is in de 19e eeuw wederom ingrijpend veranderd. 

Windsor-Castle inspiratie

“Zullen we eens goed gaan verbouwen en hier onze hoofdvestiging van maken?” moet de steenrijke familie Schwarzenberg toen tegen elkaar hebben gezegd. Waarschijnlijk waren ze geïnspireerd door het Engelse Windsor-castle, want het werd geen simpel verbouwinkje. Geld speelde geen rol en de familie besteedde een fortuin om van het barokkasteel een neogotisch sprookjesbouwwerk te maken, compleet met kantelen. Rond 1900 kwam er bovendien elektrisch licht en een soort centrale verwarming in.Bij het kasteel hoort een enorme parkachtige tuin

Binnenplaats 


Overigens was dit kasteel niet het enige onderkomen van de familie Schwarzenberg. Ook het kasteel in Litomysl behoorde in de 19e eeuw tot hun bezittingen.

Adembenemend interieur

Net als daar mag je ook bij kasteel Hluboka het interieur alleen bezoeken met een rondleiding, waarbij je hier helaas niet mag fotograferen. Het interieur is adembenemend. Er zijn imposante trappen, prachtig houtsnijwerk, bijzondere plafonds, waarbij sommige zijn ingelegd met hout en andere versierd met bladgoud en geschilderde bloemen, schitterende kroonluchters van Murano-glas, wandtapijten en onder meer een spiegel met een ter plekke uitgesneden houten lijst, waar jaren aan is gewerkt. We hebben onze ogen uitgekeken.

Het kasteel is in 1947 genationaliseerd en is nu van de Tsjechische staat.

Cesky Budejovice

Van het kasteel is het niet ver naar Cesky Budejovice, de belangrijkste stad van Zuid-Bohemen. De stad heeft een enorm stadsplein met een mooie fontein in het midden. We wandelen er vanaf de camping bij motel Dlouma Louka in een kwartier naar toe. 

Stadhuis

Stadsplein

Fontein


Vooral het stadhuis is een plaatje. Leuke bijzonderheid: in een van de pilaren zit een ijzeren staaf van precies 77 centimeter, destijds als Weense el een maat voor stofverkopers op de markt.

Budweiser Budvar

Maar Cesky Budejovice is vooral bekend om zijn bier, Budvar. In het Duits Budweiser. We wandelen vanuit het centrum in een goed halfuur naar de wat noordelijker liggende brouwerij.


Om 2 uur ;s middags kun je individueel mee met een rondleiding en die laten we ons niet ontgaan. Een Engels sprekende mevrouw voert ons langs de brouwketels en door de kelders, waar het bier ligt te rijpen. We mogen van proeven van het verse, ongepasteuriseerde bier. Het smaakt heerlijk!  De imposante hal, waar per uur duizenden liters bier worden gebotteld, ligt deze vrijdagmiddag stil. 

brouwerij

Budweiserbier-reklame it de deriger jaren

Brouwerij

Het bier rijpt in kelders

Bottelarij

Budweiser vs. Budweiser

Ook bekijken we een multimediatentoonstelling over de geschiedenis van de brouwerij, die eeuwen terug gaat. Daarbij wordt duidelijk dat het Amerikaanse Budweiser niets te maken heeft met het originele Budweiser Budvarbier dat hier – en alleen hier – wordt gebrouwen. 
In Amerika maken Duitse immigranten sinds het begin van de 20e eeuw bier ‘volgens de methode van Budweiser’. De nodige processen later is het resultaat dat de Tsjechen hun bier Budweiser Budvar noemen en het naar Amerika exporteren als Czechvar. Importeur: het Amerikaanse Budweiser!   


Overnacht; Bij Motel Dlouha Louka, Pekarenska 255/77, 37004 Ceske Budejovice.  N 48.96710 E 14.46092
Er zijn hier 12 camperplaatsen met elektriciteit. Mogelijkheid voor water innemen en lossen afvalwater en chemisch toilet. 
Nieuw gebouw met aan de ene kant toiletten en douches en aan de andere kant een sauna. Eigenaardig is wel dat de douches geen deuren hebben. Cesky Krumlov

Het is druk in Cesky Krumlov, heel druk. Dat is het meestal in dit zo’n 25 kilometer ten zuiden van Ceske Budejovice liggende plaatsje, dat niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Het mag dan ook niet ontbreken tijdens deze rondreis per camper door Tsjechië. 

Maar dit weekend is het ook nog feest in de stad; het is St. Vaclav, een nationale feestdag in Tsjechie en ook de tijd voor een folkorefestival in Cesky Krumlov. We brengen er dan ook gemakkelijk twee dagen zoet. 


26, 27, 28 september     Dag 14, 15, 16    Kasteel


Blikvanger is hier de burcht, annex kasteel. Ooit rond 1500 gebouwd door de Rozenbergs, daarna overgegaan naar de Eggenbergs en sinds eind 18e eeuw tot de Tweede Wereldoorlog bewoond door – daar zijn ze weer – de Schwarzenbergfamilie. Zie het hierboven genoemde kasteel Hubloka, een stukje ten noorden van Ceske Budejovice.  Deze laatste – steenrijke - familie maakte er een gewoonte van om landgoederen, die geen erfgenaam meer hadden op te kopen.

Rondleidingen

We maken in het kasteel alle drie de rondleidingen: zowel die door het oude Renaissancegedeelte, als die door de woonvertrekken van de Schwarzenbergs, halverwege de 19e eeuw. 

Hoogtepunt vinden we de Maskeradezaal, geheel beschilderd met carnavaleske figuren en figuren uit de Comedia del Arte. 
Baroktheater

De derde tour gaat naar het Baroktheater, nog – of liever gezegd weer – helemaal in tact, compleet met honderden oude decorstukken. Het is nog mooier dan dat in Litomysl. Jammer genoeg geldt ook in dit kasteel weer dat je geen foto’s mag maken. We maakten er een paar stiekem en vonden er enige op internet.

Enige malen per jaar, eind juni en half september, worden er geheel in barokstijl, voorstellingen in het theater gegeven, afgesloten met vuurwerk in de kasteeltuin. Een buitenkans als je hiervoor kaarten weet te bemachtigen. 

Bijzonderheid: Bij de ingang van het kasteel leven enige beren. De Eggenbergfamilie fokte al beren. Ze voelden zich namelijk verwant aan de Italiaanse familie Orsini, die een beer in het wapen had.  In het kasteel liggen diverse berenhuiden op de grond. 


Oude stad

Tussen het kasteelbezoek door zwerven we door de met keitjes bedekte straatjes van de oude stad. We zien een paar folkloristische optredens op het marktplein en dwalen over de feestmarkt, die weliswaar geen kerstmarkt is maar er sprekend op lijkt. 

Marionettenmuseum

Er zijn in Cesky Krumlov nog allerlei aardige kleine musea te bezoeken. Zo  brengen we een uurtje door in het op de zolder van een oude kerk gevestigde Marionettenmuseum met een verzameling prachtige oude en wat recentere marionetten. Het marionettentheater was in de dertiger jaren van de 20e eeuw heel populair in Tsjechië, ook op huiskamerniveau. Er zijn nog steeds marionettenstukken maar toch dreigt deze vorm van theaterkunst uit te sterven. Jammer, zeker als je de prachtig gemaakte poppen ziet. 


Foto-atelier Seidler

Bijzonder is ook het fotoatelier van wijlen Jozef Seidler, een fotograaf, die samen met zijn zoon zo’n 160.000 foto’s maakte. Deels op glazen platen, deels op celluloid. Hij maakte portretten en familiefoto’s maar ook talloze ansichtkaarten van plaatsen uit de omgeving. Zijn hele atelier is gerestaureerd en te bezoeken. Je kunt zelfs weer portretten in oude stijl laten maken, in ieder geval zo nu en dan. De opbrengst wordt gebruikt om het museum en de collectie in stand te houden en te catalogiseren.

De twee dagen die wij in deze ‘Parel van de Bohemen’ doorbrengen, zoals Cesky Kremlov staat aangeprezen, zijn zo om.

Tip: Sandra van www.stralendschrijven.nl/cesky-krumlov geeft een goed overzicht van de dingen die er te doen zijn in Cesky Kremlov. 

Ook op http://ceskysight.nl/cesky-krumlov-de-parel-van-zuid-bohemen is het nodige te vinden over Cesky Krumlov. 


Door Bohemen naar Praag

Tsjechië heeft, gerekend naar bevolkingsaantal, zo ongeveer het hoogste aantal kastelen ter wereld. Velen daarvan zijn in heel mooie staat. In Zuid-Bohemen is zelfs een hele kastelenroute, met maar liefst acht kastelen. Dat vinden we echter te veel van het goede.

Maandag rijden we met tussenstops in Pisek, waar we de oude stenen brug bekijken en in Tabor, terug naar het Noorden naar Praag.

Stenen brug in Pisek

Stadsplein in Tabor


Overnacht:
 •   Cesky Krumlov, parkeerplaats voor autobussen, waar je met camper mag overnachten in het gras
 •    Praag:  Camp Herzog, Trojska 161, Praha 7  www.campherzog.cz         N50.11706  O 14.42746
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

2 opmerkingen:

 1. Hello, you asked about my "link within" widget i use on my blog, http://haustiereundmenschen.blogspot.com/

  to answer your question, i originally tried to use the code from "code it pretty," but it crashed my entire site. i ended up using the linkwithin widget, but you mentioned you were limited in to recent posts appearing in the recommended links. the best way to fix this is to add distinct tags to each post.

  for example, this post i am commenting on only has two tags, Tsjechië and Zuidbohemen (my dutch is almost nonexistent, but i think that is czech republic and south bohemia). tags are important for the linkwithin robot to search; so pick landmarks, cities, attractions, or anything specific to the post that makes it unique compared to others. you might want to add Cesky Budejovice, Budweiser Budvar, and Kasteel Hluboka (you only need 5-7 or so tags per blog post, anything more is too many).

  i hope my suggestion helps you, and if you have anymore questions please let me know.

  BeantwoordenVerwijderen