Perth, St Andrews en het koninkrijk Fife

26 en 27 juni

Parkeren in Perth

Onze laatste dagen in Schotland besteden we in het oude koninkrijk Fife. We rijden met de camper van Pitlochry eerst naar Perth. Eigenlijk is het iets ten Noorden van de stad gelegen Stone Palace de belangrijkste bezienswaardigheid, maar we hebben na Blair Castle wel even genoeg kastelen gezien en houden het bij een wandeling door het compacte centrum van deze vroegere hoofdstad van Schotland en ooit belangrijke marktstad. 

We moeten het bezoek helaas bekopen met een bon voor fout parkeren. Bij het parkeerterrein staat weliswaar aangegeven dat het verboden is voor caravans maar wij vinden onszelf met onze camper geen caravan. Bovendien past onze camper  precies tussen de lijntjes van een normale parkeerplaats. Kennelijk heeft de dienstdoende parkeerwachter toch andere normen en regels. Hoewel we de afgelopen weken vaak op dergelijke plaatsjes hebben gestaan, brengt deze bon ons wel aan het twijfelen. Als alle voor caravans ongeschikte parkeerplekken ook voor campers verboden zijn, dan blijven er zo nu en dan weinig parkeermogelijkheden over, vrezen we.
Edit: We hebben een brief geschreven naar het gemeentebestuur van Perth met uitleg van de situatie. Resultaat is dat de parkeerboete is kwijtgescholden en dat we een zeer vriendelijke brief terug kregen, waarin ons werd gevraagd toch vooral Perth bij een volgend bezoek niet over te slaan. 

St. Andrews

Ook in St. Andrews rijden we even vruchteloos rond, totdat we bij de East Sands, voorbij de kathedraal en het kasteel, ten oosten van de stad, een (gratis) parkeerplaats vinden. Over het Coastal Path is het 10 minuten terug lopen naar de stad. 

We bekijken de ruïnes van de kathedraal, waar zelfs een weggetje door heen loopt, en we wandelen naar het oudste college van de Universiteit. 
St. Andrews heeft na Oxford en Cambridge de oudste universiteit van het Verenigd Koninkrijk en in ieder geval de oudste van Schotland. Onder andere Prins William studeerde hier.
De andere trekpleister van St. Andrews is – vooral voor golfers – de eerbiedwaardige golfbaan, de oudste en meest prestigieuze van Schotland. Het spel heet hier te zijn uitgevonden! De toegang tot de baan ligt voor een rij statige huizen. We zien heel wat dure, fraaie auto’s en mannen – meest al op leeftijd – met soms onwaarschijnlijk bruine hoofden met hun golftassen slepen en hun balletjes slaan. In de omgeving rijgen de golfhotels en golfwinkels zich aaneen. Om op de baan te mogen spelen,, moet je overigens wel lid zijn van deze golfclub. 
St. Andrews


Golfbaan St. Andrews

Kustroute Oostkust

Het weer is deze dagen nogal wisselvallig en onder de buien door rijden we vanaf St. Andrews de aantrekkelijke kustroute van het oude koninkrijk Fife. Die voert langs schattige vissersplaatsjes als Crail, Anstruther, Pittenweem en St. Monans met ieder zeer pittoreske haventjes en rijtjes huizen. 
Opvallend zijn de pannendaken en de trap- en klokgeveltjes. Beide komen voort uit de banden, die de streek van oudsher had van Holland. Het hier gewonnen zout werd in vorige eeuwen naar Holland geëxporteerd en de schepen namen op de terugweg dakpannen als ballast mee. Kennelijk inspireerden de Nederlandse gevels de schippers ook om die bouwwijze op hun eigen huizen toe te passen. 
N.B. Herinneringen aan Hollandse zeelieden komen we een paar jaar later ook tegen in Zuid-Noorwegen. 


De met bruine borden aangegeven kustroute voert vanzelf naar de bruggen over de Firth of Forth, ten westen van Edinburgh. De beroemde ijzeren spoorbrug is een voorbeeld van de industriële bouw aan het einde van de 19eeeuw. Het gevaarte is meer dan 2400 meter lang en komt op heel wat ansichtkaarten voor. Wij passeren in de stromende regen het water over de er naast liggende verkeersbrug. Later bekijken we de brug nog eens goed vanuit South Queensferry.

Bruggen over de Firth of Forth


South Queensferry.
Edinburgh slaan we deze keer over. We zijn er al eens geweest en de stad is ook gemakkelijk met een stedentrip vanuit Nederland te bezoeken.

Morgen rijden we door de Borders naar Leeds om vrienden te bezoeken