Alcobaca, Obidas, Ericeria, Mafra

Zaterdag en zondag, 14 en 15 september


Alcobaca

Een zwerfauto, zo noemen Belgen een camper en deze dagen maken we die benaming zeker waar. We zwerven zaterdagmorgen laat weg uit Nazaré naar het zo’n 15 kilometer naar het oosten liggende  Alcobaca.

Hier ligt na Tomar en Batalha het derde klooster op rij. Het is een enorm klooster met in het midden een kerk. We raken een beetje blasé van al het moois dat we al hebben gezien, want eigenlijk vinden we dit klooster na dat in Batalha weliswaar wel groot maar ook een beetje eenvoudig. De kerk herbergt wel de prachtig bewerkte graven van Prins Pedro en zijn vrouw Ines. Pedro’s vader liet de geliefde vrouw van zijn zoon vermoorden. 
Alcobaca

Obidos

Na dit droevige verhaal rijden we zuidwaarts naar Obidos. Dit is een toeristen trekkend geheel ommuurd stadje, dat schilderachtig tegen een berg is geplakt. We lopen er de hoofdstraat door en keren via hellinkjes en trappetjes terug naar onze camper. Een wandeling over de gladde stenen van de stadsmuur vinden we (zonder railing) te griezelig.Zondag zwerven we verder, nu weer een beetje westwaarts naar de kaap en vuurtoren van Peniche. Daarna voert de N247 onze vlak langs de kust naar Ericeira. Ook dit is weer zo’n vissersplaats, die het inmiddels vooral van de toeristen moet hebben. Vissersbootjes zijn er nog wel, al liggen ze deze zondagmiddag allemaal netjes op het droge bij de haven geparkeerd.

En verder gaan we weer, naar Mafra. Daar staat ook al weer zo’n enorm, wat protserig aandoend koninklijk paleis. Verder dan een blik vanaf het enorme plein ervoor komen we niet, want Mafra blijkt niet op campers te rekenen.

We kunnen althans geen goed plaatsje voor ons slakkenhuis vinden. Bovendien is de zondag al ver om en rest ons ook wel erg weinig tijd om deze kolos te bekijken. We besluiten Mafra te laten voor wat het is en rijden zo’n 25 kilometer door naar het zuiden, naar Sintra.


We hebben deze dagen respectievelijk 52 en 130 kilometer gereden. 
  • We vinden een plaatsje voor de nacht op de camperplaats in Obidos,  vlakbij het aquaduct, op een steenworp afstand van de toegangspoort van het stadje. campercontact.sitenr. 10830     N 39.35622,  W -9.15661 
  • In Sintra komen we terecht op de gedoogplaats op de parkeeerplaats Parque do Porto aan de Azinhaga da Sardinha, op 250 meter van het centrum. Er is ook nog een andere camperplaats: campercontact.sitenr. 23597
De dagen beginnen bewolkt, al breekt ’s middags de zon wel door. De temperatuur is gezakt tot 22 tot 25 graden


                                                                     Verder naar Sintra, Lissabon en zuidwaarts