Campertocht naar Hessen

Onze  campertocht door Hessen  wordt een elfdaagse rondrit, die wordt gedomineerd door een overvloed aan historische vakwerkhuizen en talrijke kastelen en burchten. Ook maken we tijdens deze tocht door dit rustige stuk van Duitsland  een kleine rondgang  langs Oranje-gerelateerde plaatsen.  

Zo  komen we langs de Dillenburg (geboorteplaats van Willem van Oranje), Braunfels met het slot van de familie Van Solms en door Waldeck (met het familieslot van Emma van Waldeck-Pyrmont). 

We maken de tocht in augustus 2014. We volgen een autoroute uit de Capitoolgids 24 Autoroutes door Duitsland.  Maar we zijn wel slakken en doen dus langer over de tocht dan de 5 tot 6 dagen, die de Capitoolgids aangeeft.  Overnachtingsplaatsen zoeken we via de app van Campercontact.
Je zou deze trip kunnen combineren het het Minireisje langs de Rijn. Dat tripje (deel van een terugreis) begint in Eltville am Rhein, niet ver van Wiesbaden.

Dag 1     11 augustus

Gereden vanuit West-Nederland naar Wiesbaden.
  

Wiesbaden 

Dag 2     12 augustus  

Vanaf de camperplaats lopen we een stukje naar de doorgaande weg en gaan we met de bus naar Wiesbaden. We vallen met ons neus in de boter, want er is een wijnmarkt gaande.  Deze dagen is de Rheingauer Weinwoche in Wiesbaden en dat betekent dat er allerlei kramen van wijnhandelaren op de markt staan. 
Wiesbaden

grote koekoeksklok bij de souvenirwinkel Emil Kronenberger. 

Wijnmarkt in Wiesbaden
Je kunt er proeven en wat eten..Na de proeverij lopen we rond en bekijken de trots van Wiesbaden:  Kurhaus, Casino en Staatstheater. Ook lopen we naar de Kaiser Friedrich Therme. Later gaan we terug naar het winkelgebied voor de grote koekoeksklok bij de souvenirwinkel Emil Kronenberger. 


Limburg an der Lahn

Dag 3   13 augustus

Met de camper rijden we naar de stad Wiiesbaden. Daar vinden we in een lommerrijke straat een plekje voor de camper om vervolgens naar het centrum te wandelen. We halen er een paar gisteren gekochte schoenen op.

Vervolgens zijn we verder gereden naar Limburg an der Lahn.   

Hier hebben we de stadswandeling gemaakt  uit de gids 24 autoroutes door Duitsland.  Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de Dom op een rots  hoog boven de rivier. Door de Bruckengasse lopen we naar de Altstad. We wandelen door de straatjes en klimmen naar de Georgsdom. We lopen ook nog naar het Schloss: een collectie vakwerkhuizen rondom een binnenplaats.  
Limburg an der Lanhn

Limburg an der Lahn

Veel vakwerkhuizen in LImburg an der Lahn
Limburg blijkt een aardige plaats met heel veel mooie en oude vakwerkhuizen. We overnachten ter plekke, op de camperplaats bij de camping. 


Weilburg, Braunfels, Wetzlar

Dag 4 Donderdag 14 augustus 


De route brengt ons verder via Runkel naar Weilburg. Hier  hebben we het Schloss bezocht. Vanuit de Oranjerie heb je een mooi uitzicht op de uitbundige tuin. 
Schloss Weilburg


Schloss Weilburg
In de middag rijden we  door naar Braunfels, waar het kasteel  staat van de familie Von Solms.  Amalia von  Solms (de latere vrouw van Fredrik-Hendrik) is hier geboren. Het slot is al 800 jaar familiebezit. Via een keienstraatje lopen we naar boven. Je komt dan over de binnenplaats Er zijn rondleidingen maar die slaan we over. In plaats daarvan lopen we nog door naar het plaatsje Braunfels zelf. Ook hier weer vakwerkhuizen. 
Kasteel familie Von Solms in Braunfels

Braunfels
We zijn verder gereden naar Wetzlar, waar we hebben overnacht op de (langs de weg goed aangegeven) camping.  
Die camping ligt op loopafstand van het oude centrum en het plan was om dat de volgende dag te bezoeken.   


Herborn - Dillenburg - Herborn 

Dag 5      15 augustus

Wegens het grauwe, regenachtige weer laten  we het plan varen om Wetzlar te bezoeken. In plaats daarvan  rijden we via Herborn naar Dillenburg, de geboorteplaats van Willem van Oranje.

De afstanden zijn niet groot: van Wetzlar naar Herborn zo’n 30 kilometer en van Herborn naar Dillenburg zo’n 10 kilometer.

Zoals we in deze streek  vaker hebben gezien ligt ook Herborn aan de voet van een kasteel.  Omdat het even droog is, stoppen we hier en lopen we de stad in. Herborn heeft een hele mooie Altstadt met heel veel vakwerkhuizen. Het mooiste beeld geef de Hauptstrasse, waar een rij imposante, hoge panden naast elkaar staat.  Ook staat er een mooi stadhuis  aan een aardig plein met een fontein.  Om een bezoek aan het hoog gelegen Schloss te brengen, gaan we mee met een busje, dat die steile route regelmatig rijdt. Helaas begint het eenmaal boven aangekomen toch weer te plenzen en lopen we er onder onze paraplu's wat verkleumd rond.  
Hoofdstraat Herborn


Marktplaats Herborn
Naar beneden dus maar weer en óp naar Dillenburg.

Parkeren in Dillenburg kan op een van de speciale camperparkeerplaatsen bij het Aquarenabad, iets beneden de hoofdstraat.

Dillenburg zelf stelt niet veel  voor, op de gebruikelijke hoofdstraat na, met ook hier weer wat vakwerkhuizen. Van het kasteel Dillenburg  is  niets over, want dat werd in 1760 verwoest. Ter nagedachtenis aan Willem van Oranje bouwden de Dillenburgers in 1875 op die plek de Wilhelmstoren, waarin nu  het Oranje-Nassaumuseum is gehuisvest .  Het museum is gewijd aan de band van het geslacht Nassau-Dillenburg met het Nederlandse koningshuis. Zo wordt onder andere de geschiedenis getoond van de Nederlandse bevrijdingsstrijd tegen  Spanje en de rol  van Willem van Oranje daarin. Zo kun je je lessen Vaderlandse Geschiedenis nog eens  ophalen! 
Willem van Oranje
Na in het restaurantje bij de toren weer voor een regenbui te hebben geschuild,  rijden we  terug naar Herborn,  waar we ’s middags nog wat rondllopen.

Daarna rijden we in een goed uur door naar het zo’n 50 kilometer verderop gelegen  Marburg, waar we overnachten op de camperplaats.


Marburg, Frankenberg en Bad Wildungen 

Dag 6   16 augustus.

Het centrum van Marburg ligt op loopafstand van de camperplaats.  We wandelen langs het water en steken een brug over naar het centrum. Marburg is een universiteitsstad en dat is te merken in de gezellige Oberstadt. We lopen er in de ochtend rond.  
Weer terug bij de camper rijden we door naar Frankenberg,  waar het oude Rathaus met zijn vele torentjes opvalt.  
Raadhuis in Frankenberg
De tocht gaat verder naar Bad Wildungen, waar we de camper neerzetten op de camperplaats Am Bahnhof.  Daarvandaan wandelen we in een kwartier enigszins bergop naar het stadje.  Ook in dit plaatsje zijn in het oude centrum weer vakwerkhuizen. Wat lager ligt de 19e-eeuwse kuurwijk. We wandelen er doorheen, eten een ijsje en wandelen dezelfde weg weer terug naar de camper.


Edersee, Fritzlar, Kassel

Dag 7    17 augustus

Op zondagmorgen rijden we op ons gemak van Bad Wildungen naar de Edersee, een tochtje van ruim 30 kilometer.   Het is nog niet druk en we kunnen vlakbij de stuwdam parkeren  Daarvandaan lopen we  langs de muur en over de dam. De stuwdam dateert uit de tijd van Keizer Willem II en is gebouwd tussen 1908 en 1914.  Het oorspronkelijke doel was vooral om een spaarbekken te creëren, om daarvandaan de scheepvaart op de Weser en het Mittellandkanaal in de zomer van voldoende water te kunnen voorzien. Verder wordt de dam gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.  We wandelen over de 300 meter lange dam, die op deze zondagmorgen ook duidelijk doel is van gezinsuitstapjes, en drinken aan de overkant koffie.
Dam in de Edersee

Edersee
Eenmaal weer terug bij de camper  rijden we door naar het nabij gelegen Waldeck, naar het hoog gelegen kasteel.  Dit kasteel, dat ooit behoorde tot de familie Van Waldeck-Pyrmont (Koningin-moeder Emma was de overgrootmoeder van Beatrix) is tegenwoordig een luxe hotel.  We maken een rondje met de camper rond het kasteel, want parkeren lukt hier niet.

Ons volgende doel in Fritzlar. Daar is het deze zondag erg druk. Er blijkt  een middeleeuws feest aan de gang te zijn.  We lopen er een paar uurtjes rond en gaan dan door naar Kassel.
Middeleeuws feest in Fritzlar

Fritszlar

Kassel

Kassel is vooral beroemd om het  Schlosspark Wilhelmshöhe

De stad heeft geen oud centrum, omdat dat tijdens WO II werd plat gegooid door de geallieerden. Toch zijn er nog interessante en indrukwekkende gebouwen in en rond het grootste bergpark in Europa: het 300 ha. metende Bergpark Wilhelmshöhe. 

Helemaal bovenaan in het park staat Hercules, het symbool van Kassel. Hercules staat voor 
het Octogoon, een achthoekig slot, dat alleen voor decoratie dient. Van het Octogoon loopt een 250 meter lange watertrap naar beneden. Het is het begin van de waterwerken, een aangelegd spektakel van opeenvolgende watervallen. Het letterlijke hoogtepunt is de fontein, beneden aan een meertje, waar het water 52 meter omhoog spuit.  

Het Schlosspark zelf is een prachtig tuinlandschap, dat dateert uit het begin van de 18e eeuw.  Het omvat 300 ha met grasvelden, bomen en bosschages, afgewisseld met kapelletjes, paviljoens en waterwerken.   


Schlosspark Wilhelmshöhe


Spuitende fontein in Schlosswerk Wilhelshohe in Kassel
Bij het park ligt het slot Wilhelmshöhe. Hierin is tegenwoordig een museum gevestigd, dat onder meer schilderijen heeft van Rembrandt, Frans Hals en van Van Dijck.  
Het museum laten we deze zondagmiddag voor wat het is. 

De waterwerken  zijn in deze tijd  op woensdag, zaterdag en zondag in bedrijf. We zijn helaas te laat voor de grote bovenste trap, want die begin om 14.30 te stromen. Maar om 15,45 uur is het de beurt aan de grote fontein. Ruim op tijd zetten we ons op een strategische plaats in het gras. En met ons vele gezinnen.  Het is een prachtig gezicht de fontein te zien spuiten. 
Ben je op zaterdag in Kassel, dan kun je om half twee boven bij het Herkules-Octogoon mee met een rondleiding achter de schermen van de Waterwerke
Na dit spektakel wandelen we nog door het park, waarna we de camper weer opzoeken. We hadden geparkeerd op de parkeerplaats van de Wilhelmshöhe maar daar kunnen we niet blijven staan.  

We rijden dus de stad weer uit, richting Melsungen. We zien onderweg een bordje Camperplaats. Dat volgen we en dat blijkt een lange tocht, waarbij we ons afvragen waar we eigenlijk terecht komen.  Uiteindelijk zien we weer een bordje en dat volgend komen we terecht op een kleine camping, Campingplatz Grundmuhle Quentel aan de Grundmühle 14, 37235 Hessisch Lichtenau. Het is er een beetje vergane glorie maar het is al laat en we zijn blij dat we een plekje hebben.

Melsungen, Rotenburg an der Fulda

Dag 8    18 augustus.

Maandagmorgen rijden we naar Melsungen.

Meer dan 400 liefdevol gerestaureerde vakwerkhuizen telt de Altstadt van Melsungen met als pronkstuk het grote vierkante gemeentehuis uit 1568. Het is wat dat betreft een bijzondere plaats. Toch kunnen we er niet echt van genieten; we hebben inmiddels al zoveel oude en originele vakwerkhuizen gezien, dat we een beetje overvoerd raken.  Het lijkt ook wel of Melsungen deze schat geheim wil houden. Het plaatsje lijkt ook  totaal niet toeristisch ingesteld, zeker niet deze maandagmorgen. Toch is het toeristenseizoen.


Melsungen

Melsungen


Tip: Van mei tot eind oktober is er op zaterdagmorgen om 11.30 uur een anderhalf uur durende rondleiding door de Alstadt.
We lopen er een  tijdje rond en rijden dan verder naar  Rotenburg an der Fulda. Deze stad bewaart herinneringen aan het Joodse leven van voor de Holocaust. Er is een vroegere Joodse school in de Brotgasse en een vakwerkhuis aan de rivier, waarin nu een klein museum is ondergebracht. Dit pand huisvestte vroeger de mikwe, het rituele badhuis.
Rothenburg an der Fulda


We rijden door naar Fulda, waar we overnachten op de camperplaats

Overnacht: Campercontact, sitenr. 489

Fulda en Steinau an der Strasse

Dag 9     19 augustus 

We zijn in Fulda al vroeg in de stad (ca. 10 minuten lopen van de camperplaats).  Fulda was ooit een zelfstandig prins-bisdom en dat zie je nog terug in de oude barokwijk. Blikvanger is de grote dom, met twee torens. In de kerk staat de graftombe van Bonifatius.
Dom in Fulda

Graftombe van Bonifatius in de Dom ib Fulda


Eenmaal weer buiten sluiten we aan bij een rondleiding door de plaats.  We komen niet alleen door de barokwijk maar krijgen vooral veel tijd in het Stadtschloss. Daar worden we geleid door de privévertrekken van de prins-abt en de feestzaal met een prachtig beschilderd plafond. 
Stadtschloss fulda

Stadtschloss fulda

Tuin bij Stadtschloss fulda
Bij het slot hoort ook nog een mooie tuin. Al met al een mooie rondleiding. 

Na afloop lopen we zelf nog een tijdje rond in deze leuke plaats, waarna we door rijden naar Steinau an der Stasse.

We komen in deze regio niet voor niets regelmatig stukken van de Duitse sprookjesroute tegen. Steinau an de Strasse is de plek, waar de Gebroeders Grimm zijn opgegroeid. Natuurlijk is het huis/museum ook weer een vakwerkhuis.
Huis Gebroeders Grimm in Steinau an de rStrasse
In de kelder zijn enige ruimtes ingericht uit de tijd van de familie Grimm. Leuker is de sprookjeswereld op de verdieping, waar niet alleen talloze sprookjesboeken met de verhalen van de gebroeders Grimm zijn te zien, maar waar tijdens ons bezoek ook een soort kijkdozen te bewonderen zijn met scenes uit die sprookjes.

Overnachten doen we op de camperplaats ter plekke.   
Campercontact.- steinau-an-der-strasse|

Alsfeld - Wetzlar

Dag 10   20 augustus

De volgende dag rijden we door naar Alsfeld,  een van de mooiste Duitse vakwerkstadjes. Vooral de middeleeuwse oude markt is schilderachtig. Ook Alsfeld heeft meer dan 400 oude vakwerkhuizen. 
Alsfeld

Alsfeld

Alsfeld, detail vakwerkhuis
Aan de hand van een boekje van de plaatselijke VVV maken we een wandeling door de stad, die ons langs een flink deel van die monumenten voert. Net als in Melsungen valt ons ook hier de rust op. Het is duidelijk dat deze stadjes nog niet door drommen toeristen zijn ontdekt.

Aan het einde van de middag stoppen we bij  Wetzlar om dat alsnog te bezoeken.  


Wetzlar

Wetzlar
Overnachten doen we nu op de camperplaats: Campercontact sitenr. 28398


Dag 11  21 augustus

Van Wetzlar rijden we terug  naar huis.
Tip: Nog meer zien en beleven in Hessen? Collega-blogger Dichtbijenverweg schreef een uitgebreid artikel over Hessen