Laatste dag Macedonië

Dag 18 – 8 juni   

Struga


Van twee kanten horen we aan het einde van de dag op Camping Rino de muzelmannen vanaf een moskee oproepen tot gebed. Deze oproep laat horen dat de islam hier in Macedonië zeker ook aanwezig is, naast het orthodoxe geloof. Het tekent een van de verschillen met Servië, waar we eigenlijk alleen het Servisch-orthodoxe geloof tegen kwamen.

Ook in Macedonië komen we orthodoxe kerken, kloosters,  fresco’s en iconen tegen. Maar toch ligt het hier allemaal ingewikkelder, zo hebben we wel begrepen.

Macedonië heeft zich in 1991 los gemaakt van het toenmalige Joegoslavië. Het grootste deel van de bevolking is Macedonisch, een minderheid Albanees. Macedonië vindt dat Grieks-Macedonië eigenlijk ook bij hen hoort, een idee waarvan de Grieken weer gruwen. De Albanese minderheid in Macedonie voelt zich achtergesteld en ziet meer in een groot-Albanië. Hier in het Westen, niet ver van de grens met Albanië, zien we soms openlijk de Albanese vlag wapperen, minaretten de lucht insteken en behalve marktkraampjes ook een hallal-supermarkt. De Macedoniërs op hun beurt vrezen weer dat de sterk groeiende Albanese groep de dienst gaat uitmaken.

We hebben hier maar een paar dagen rond gereisd maar een klein beetje kunnen we de frustraties van de armere Albanese bevolkingsgroep wel begrijpen. Afgezien van het toeristische centrum van Ohrid is de bevolking hier duidelijk armer dan we eerder hebben gezien. Het is hier rommelig en chaotisch, de wegen slecht, de voetstraten afgebrokkeld en provisorisch opgelapt. Het verschil van de wat protserige, wit glanzende marmeren musea en regeringsgebouwen en de enorme standbeelden in Skopje is groot, heel groot.

We zien de verschillen zelf als we vandaag vanaf de camping naar het nabij gelegen Struga fietsen. Het punt waar de rivier de zwarte Drim in het meer van Ohrid stroomt is mooi, het strandje ligt er keurig bij en de terrasjes aan de rivier lonken. Maar je hoeft niet goed te kijken om te zien dat de welvaart hier nog ver achter loopt.


Het prijspeil overigens ook: we kopen voor (omgerekend) 45 cent een brood en voor 65 cent anderhalf pond tomaten. 

Macedonië, Struga, Zwarte Drim
De Zwarte Drim stroomt dwars door  Struga


Macedonië, rommelige huizen in Struga
Rommelige huizen


Macedonië, winkelstraat in Struga
Winkelstraat in Struga


Macedonië, Struga, modern meisje en moslimvrouw
Tegenstellingen in Struga


Macedonië, Struga, winkeluitstalling
Een winkeluitstalling


Met verbazing hebben we tegelijkertijd gekeken naar de enorme huizen, die we hier zien. De jonge campingeigenaar vertelt ons dat in het grote huis tegenover de camping drie generaties wonen: zijn grootvader, zijn ouders, hijzelf en zijn zus met haar gezin. Opa is negen jaar geleden de kleine camping begonnen en ieder jaar breiden ze een beetje uit. Hij vertelt dat families graag bij elkaar wonen en dat hij ook in het huis blijft wonen als hij zou gaan trouwen. In huizen in de buurt woont nog meer familie.

Overigens zijn de mensen die we tegen komen bijna allemaal hartverwarmend hartelijk en is de natuur in Macedonië prachtig en soms overweldigend. Er is hier meer te zien dan we deze reis kunnen doen. 


Gereden: 0 kilometer

Overnacht: camping Rino   campercontact nr 20087
Weer: half bewolkt                                                                                               Ga verder in Albanië