Naar Ohrid

Nationaal Park Marvrovo

Van Skopje rijden we met de camper via de snelweg naar Tetovo en Gostivar. Daarvandaan willen we door het Nationaal Park Marvrovo. TomTom kent die weg niet en de richtingborden – zo ze er al zijn – geven plaatsnamen meestal aan in Cyrillisch schrift. Het is dus even zoeken maar we vinden zo’n 10 kilometer ten zuiden van Gostivar toch de juiste weg richting Debar. 


Dag 15, 16, 17  -  5, 6, 7 juni 

Over de smalle en bochtige weg rijden weliswaar ook vrachtauto’s maar we zijn toch blij dat we deze weg niet met een caravancombinatie hoeven te rijden! 

Macedonië Nationaal Park Marvrovo


Macedonie, met camper in Nationaal Park Marvrovo


De route is wel zeer de moeite waard en voert dwars door het indrukwekkende Nationaal Park met de ongerepte natuur van groene bergen, langs meertjes en het laatste gedeelte langs de rivier de Zwarte Drim.

We weten dat er in Ohrid geen camping is en hebben in reisverslagen goede berichten gelezen over camping Rino ten zuiden van Struga. GPS:N 41.15483,  E 20.65072  Op deze kleine camping worden we enthousiast ontvangen door de jonge, goed Engels sprekende eigenaar. Het is er simpel maar de gastvrijheid is hartverwarmend (waar krijg je ongevraagd iedere morgen een kopje espresso voor je camper geserveerd) en we hebben een prachtig zicht op het meer. We blijven er drie nachten staan.

Ohrid

Vanaf de camping rijden we een paar maal langs het meer naar Ohrid (18 kilometer). 

Macedonië, Ohrid, zicht op het meerDe Nederlandse vrouwen van www.Wandelenmacedonië.nl hebben ook in Ohrid een wandeling beschreven. Aan de hand van die ook thuis al gedownloade beschrijving wandelen we over met keitjes belegde smalle straten door de oude stad. 

Macedonië, Ohrid


Macedonië, Ohrid


Macedonië, Ohrid, oud theater


Macedonië, Ohrid, stadspoort


Macedonië, Ohrid, zicht op het meer


Macedonië, Ohrid

We komen langs kerken, een oud Romeins theater en de oude stadsmuur en klimmen omhoog naar het ook hoog boven deze stad uit torenende fort. 

Macedonië, Ohrid, fort

We dalen af langs een archeologische opgraving totdat we bij een op een rotspunt gebouwd kerkje aan komen. 

Macedonië, Ohrid, p rotspunt gebouwd kerkje


Macedonië, Ohrid, winkeltje

Langs het meer lopend, tussen de huizen door, komen we weer op het centrale plein aan. Ook deze wandeltocht is een aanrader. Het is niet moeilijk om daarna zelf je weg te vinden door de winkelstraten van de stad en over de markt te dwalen.

Ohirid is een gezellige stad, die heel wat toeristen trekt en aan de waterkant een beetje Italiaans aan doet.  De stad is vroeger bij Nederlanders al bekend geworden door de boeken van A. den Doolaard. Zijn boek De bruiloft der zeven zigeuners speelt in Ohrid. Het boek lokte een heleboel Nederlanders naar Ohrid. Als dank kreeg de schrijver een monument in de stad.

Varen naar Sveti Naum

Vooral in juli en augustus  is het erg druk in de stad. Dit vertelt de Nederlands sprekende kapitein van de boot Royal Christina, waarmee we de volgende dag een tocht over het meer maken. Een boottocht  hoort de laatste jaren bij onze vakanties en zeker hier bij dit uitnodigende meer kan zo'n uitstapje natuurlijk niet ontbreken!

De boot vaart ons  langs de oostelijke oever in een kleine twee uur naar het klooster Sveti Naum, aan de zuidkant van het meer. De kapitein vertelt  daarbij onderweg onvermoeibaar over alles wat we zien en passeren. 

Macedonië, Ohrid, varen naar Sveti NaumMacedonië, Ohrid, varen naar Sveti Naum
Een tochtje naar Sveti Naum is een geliefd zondag-uitstapje, ook voor mensen uit de streek, zo blijkt wel ter plekke. Rond het klooster is het best toeristisch met winkeltjes en restaurants. Het klooster zelf ligt prachtig en de pauwen in de tuin laten luid van zich horen en pronken met hun veren. 


Macedonië, Ohrid,  Sveti Naum


Macedonië, Ohrid,  pauwen bij klooster Sveti Naum


In het kerkje van het klooster wordt vandaag een bruidspaar getrouwd en we vangen een glimp van die dienst op,  met een murmel-zingende priester.  
Op de terugweg vaart de kapitein ons nog langs Ohrid zelf, zodat we ook vanaf het water zicht hebben op het kerkje, waar we gisteren langs gewandeld zijn.

Macedonië, Ohrid,  kerkje op rotspunt van water gezien


Macedonië, zicht op Ohrid, vanaf het meer
Zicht op Ohrid vanaf het meer


Het centrale plein in Ohrid aan de waterkant
Eenmaal weer in Ohrid gaat de bewolking over in een fikse regenbui. We rijden terug naar de camping.

Gereden: Skopje-Struga: 215 kilometer
                Struga-Ohrid: v.v. 38 kilometer  (2x)
Overnacht: camping Rino , ten zuiden van Struga   campercontact nr 20087
Weer: Bewolkt en zonnig, zondag meer bewolkt.  Later een buiGeen opmerkingen:

Een reactie posten