Macedonië - Skopje

Skopje

De afstand van de camping in Vranje in Servië naar Skopje in Macedonië is ongeveer 85 kilometer, een afstand die we, inclusief tanken van onze laatste dinars en oponthoud aan de grens tussen Servië en Macedonië in een paar uur overbruggen. Tijd genoeg dus om in de middag Skopje te bezoeken. Groot, groter, grootst. Dat is onze eerste indruk van Skopje, de hoofdstad van Macedonie. 
Dag 14  4 juni  

De taxichauffeur, die ons van de camping bij Hotel Bellevue voor 7 euro naar de stad brengt, vertelt dat er ongeveer een miljoen mensen in en rond de stad wonen, oftewel de helft van de twee miljoen zielen tellende bevolking van dit kleine land. In het kader van het plan Skopje 2014 is er de laatste jaren heel veel gebouwd in de stad en nog altijd zijn er overal bouwactiviteiten te zien. Het resultaat is een stad vol enorme standbeelden en vol enorme, pompeuze gebouwen. Aan de oever van de rivier de Vardar zijn een theater, diverse musea en regeringsgebouwen neergezet. De opdrachtgevers hebben zich beslist laten inspireren door Parijs, want behalve een soort Arc de Triomphe, is er ook een voetgangersbrug gebouwd, die veel lijkt op de Pont Neuf in de Franse hoofdstad.Een van de vele, enorme standbeelden in de stad


De op de Pont Neuf geinspireerde voetgangersbrug


De oude stenen brug

We vinden onze weg door de stad aan de hand van twee stadswandelingen van www.wandelenmacedonie.nl die we thuis al hebben gedownload. Twee Nederlandse vrouwen, die met Macedoniërs zijn getrouwd, hebben stadswandelingen in Skopje en in Ohrid beschreven. Al wandelend en lezend krijg je meteen wat van de geschiedenis van de stad mee. Een aanrader.

In Skopje vinden we de wandeling door het oude stadsdeel, over de stenen brug, het leukst. De wandeling voert door kleine straatjes, vol met winkeltjes en eethuizen, langs oude hammans en herbergen, over een enorme markt, langs een moskee en naar het fort, dat hoog boven de stad ligt. Zo slenteren we gemakkelijk een paar uur rond. We verbazen ons over de vele stoffenwinkels, waar je de meest exotische, glimmende, glanzende en rijk versierde stoffen kunt kopen. En niet te vergeten over de vele kleine winkeltjes, waar de etalages vol liggen en hangen met gouden armbanden en kettingen. Bruiden krijgen vaak zo'n gouden sieraad van de gasten.talloze winkeltjes in het oude stadsdeel
Uitzicht vanaf het fort


Deel van het houtsnijwerk in kerk

Bijzonder is ook de ondergrondse kerk met een enorm houten paneel met prachtig houtsnijwerk. Ook hier is fotograferen verboden maar we doen het stiekem toch.
De tweede wandeling door het nieuwe stadsdeel voert onder meer langs het gedenkhuis voor de in 1910 in Skopje geboren Moeder Theresia. Indrukwekkend is ook het oude stationsgebouw (nu een museum), waar de klok nog altijd de tijd aanwijst van de aardbeving, die Skopje trof in augustus 1963. Een voorbijganger vertelt ons hoe hij als kleine jongen die verschrikkelijke dag beleefde.

We sluiten de dag af met eerst een biertje op de gezellige boulevard langs de rivier met zicht op de stenen brug en de ietwat megalomane nieuwe gebouwen. en daarna een eenvoudige maaltijd op een pleintje in het oude stadsdeel.


We zijn de enige op de enorme camping bij Hotel Bellevue


Gereden: 85 kilometer
Overnacht: Camping bij Hotel Bellevue voor Skopje. Campercontact nr 19748
Goed opletten, want je ziet Bestwestern Hotel Bellevue wel maar rijdt het zo voorbij. Via het naast het hotel gelegen benzinestation kun je alsnog op de camping komen.
Weer: Zonnig en zo nu en dan bewolkt