Over twee zeeën naar Ierland

Er zijn verschillende manier om met de camper in Ierland te komen. De meest voor de hand liggende route voor Noord-Ierland lijkt met de boot van IJmuiden naar Newcastle, door Noord-Engeland naar Cairnryan in Schotland rijden en daarvandaan de Ierse Zee oversteken naar Larne of Belfast. De boot naar Newcastle is op onze vertrekdatum echter helaas uitverkocht. We kiezen daarom voor de overtocht van Rotterdam-Europoort naar Hull. 

Weliswaar moeten we dan wat verder rijden in Engeland maar Rotterdam is voor ons als vertrekpunt wel lekker dichtbij en daarmee een ontspannen begin van de reis. 


Dag 1 en 2      9 en 10 augustus 

We schepen dinsdagavond in op de Pride of Hull en staan op het onderste dek met onze kleine camper als dwerg tussen de reusachtige vrachtauto’s. We kennen deze route en vinden het altijd een feestje: er is een buffetmaaltijd, een gezellige lounge met comfortabele zitjes en live-entertainment. Je kunt taxfree winkelen, gokken of naar de bioscoop. Kortom, de avond is zo om. Terwijl wij in onze hut lekker slapen, vaart het schip zoetjes maar gestaag door en loopt rond 7 uur al de haven van Hull binnen. 

De volgende morgen moeten we daarom vroeg op (6 uur lokale tijd) en ontbijten. Maar om half 8 rijden we al in Hull van boord en hebben we dus ruim tijd om de 450 kilometer naar Cairnryan in Schotland te overbruggen. TomTom rekent daarvoor 5 uur en een kwartier rijtijd en dat klopt goed. 

De route schiet het eerste stuk via de M63 en de A1(M) flink op. Vanaf Scotch Corner wordt dat anders. We volgen dan westwaarts tot Penrith de A66 en dat is deels een vierbaansweg, deels een ouderwetse Engelse tweebaansweg. Het gaat minder snel maar het is wel het mooiste deel van de route. Engeland lijkt hier een landschapspark met zijn oude boerderijen, muurtjes van gestapelde stenen, kuddes schapen en de uitgestrektheid van de uitlopers van de Yorkshire Dales. Met spijt in het hart moeten we vanwege de tijd dit Nationale Park nu links laten liggen maar we weten hoe zeer het de moeite waard is hier rond te rijden of – beter nog – te wandelen. 

Van Penrith gaat het via de M6 naar Gretna Green. Dit Schotse stadje, waar trouwlustige paartjes vroeger in de smederij konden trouwen, slaan we dit jaar over. We waren er eerder in 2012 tijdens  onze reis door Schotland per camper toen. 
In een rustig gangetje rijden we nu westwaarts door Zuid-Schotland over de tweebaansweg A75.

Ruim op tijd zijn we in Cairnryan en daar brengt de volgende – veel eenvoudiger - boot ons om half 5 in twee uur varen naar Larne.Wachten voor de ferry naar Larne

Na een klein uurtje rijden zijn we daarna in Belfast, waar we op camping Dundonald bij de Icebowl in het Oosten van de stad voor de komende nachten een plekje hebben. 

Tip: Wil je niet naar Belfast, dan kun je ook vlak bij Larne overnachten. Riet-Roze de Booij gaf de volgende overnachtingsplaats aan: 


Bijschrift toevoegen
De Roundtower in Larne.  Deze staat langs de waterkant (Boulevard). Als je van de boot komt ga je naar Curren Road, waar ook een goeie camping is, kost 19 pond. Dan Bay Road richting zee. Daar zie je de tower. Die rijd je voorbij en vervolgens loopt de straat dood: Caine Memorial Road, GPS. N54,8509927 E 05,7971204. De tower staat ook met bordjes aangegeven. De plaats is rechts op de foto, een stukje verder. Het is geen officiële camperplaats; je staat gewoon langs de kant van de weg. 
foto van Riet-Roze de Booij

Overnacht: Camping Dundonald, Old Dundonald Road 111 in Belfast. Melden bij de receptie van de Icebowl. www.campercontact.com/nl/no. 14634

GPS: N 54.58901,  W 5.81727 


Gereden: Vanaf huis 546 kilometer Weer: In Engeland droog, zonnig en licht bewolkt, in Schotland zwaar bewolkt en regen, in Ierland bewolkt en droog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten