Via koeien, kerken en katoenvelden naar de Mississippi

Twee dagen rijden we met onze camper door het platteland van Oost-Texas en Louisiana. Het is een circa 450 mijl lange tocht, die wordt gekenmerkt door koeien kerken en katoenvelden. We kiezen namelijk vanaf Austin niet voor een route via Houston en de kust naar La Fayette maar steken min of meer in een rechte lijn oostwaarts over naar Natchez aan de Mississippi.


28 en 29 oktober, zaterdag en zondag 

Die route blijkt verrassend groen. De GPS stuurt ons via Brian naar Huntsville over wegen langs enorme weiden, waarop we de koeien en geiten zien grazen. Die weilanden worden regelmatig afgewisseld met een kerkje. Dit platteland lijkt dus een Godvrezende streek, waar veelal wordt geleefd volgens het credo Ora et Labora (bidt en werkt). Deze combinatie van agrarische activiteiten en kerk en kerkjes van alle richtingen blijven we tot aan de Mississippi zien.

grazende koeienVeel kerkjes langs de weg

Eigen straatje schoon vegen

Wat we ook nu weer regelmatig zien, net als eerder in Texas en Arizona trouwens, zijn de bordjes ‘Adopt a highway’. Ook dat past bij dit platteland, waar mensen van oudsher op elkaar zijn aangewezen. En voorstander zijn van lage belastingen! Omdat de kosten voor het schoonhouden van de wegen hoog zijn, stimuleren de staten dat burgers dat zelf doen. Families, verenigingen, bedrijven en kerkgemeenschappen adopteren een stukje weg van meestal 2 of 3 mijl en vegen daar ieder kwartaal met zo’n groep letterlijk de bermen van hun eigen straatje schoon. 
Laat maar zien welke groep vrijwilligers de weg schoon houdt
Om duidelijk te maken wie voor deze nette uitstraling zorgt mag de groep een bordje bij ‘zijn’ stukje weg plaatsen. Het werkt: de bermen zien er keurig schoon uit. We zouden het ons in Nederland niet kunnen voorstellen, net zo min als de vele Amerikaanse en Texaanse vlaggen die we aan en bij huizen zien.


Bos en bomen

We hebben ons niet eerder gerealiseerd dat Texas ook zoveel bos en bomen heeft. Waar we eerder deze reis door droge streken met heel veel cactussen reden, is het landschap nu veel groener. We passeren veel naaldbomen maar aan weerszijden van de weg zien we soms ook wat loofbomen, die voorzichtig van kleur beginnen te veranderen. Een echte gele en rode kleur-explosie, zoals je verwacht in de Indian Summer, is het echter niet.


Lake Livingstone

Vanaf Huntsville rijden we zo door een uitgestrekt bosgebied tot aan Lake Livingstone, een kunstmatig meer dat is gevormd door een dam in de rivier. Jammer genoeg waait het deze dag flink, zodat het meer weinig aardigs biedt en we een wandeling langs de oever gauw voor gezien houden.


Louisiana

De combinatie van koeien, kerken en bomen blijven we zien als we de volgende dag doorrijden naar Jasper en via een brug over de rivier Sabine de staat Louisiana binnen rijden. Waar we in Texas nog met de weg door het landschap golfden, blijkt het land hier net zo vlak als thuis. Ook veranderen de weiden langzamerhand in grote, uitgestrekte akkers. Veel staat er in deze tijd van het jaar niet meer op het land maar we passeren nog wel enige katoenvelden. Vreemd is dat niet, want de grootste en meeste katoenplantages lagen van oudsher in Louisiana. 
Saai is de rit niet; er is onderweg genoeg te zien. Zoals overal in Amerika zien we ook hier de brievenbussen langs de weg.
Houten huis

Kenmerkend zijn ook de aanbieders van complete houten huizen, naar wens geleverd met puntdakjes en bordes. Regelmatig zien we dergelijke houten huizen tussen de bomen staan.
Huis uitzoeken bij leverancier van houten huizen

We stellen ons voor hoe je op een zaterdag zo’n huis gaat uitzoeken bij de leverancier en hoe het gevaarte dan korte tijd later wordt geleverd en op stapeltjes stenen op je perceel grond wordt gesteld. Het oude voorleesboekje ‘Het huisje dat ging verhuizen’ gaat voor ons leven!

En zo rijden we in een paar uur dwars door Louisiana, om halt te houden op een camping aan de Mississippi. Het was een aangename tocht, waarbij we ons zeker niet hebben verveeld. Morgen gaan we de brug over om Natchez te bezoeken.


Enorme brug over de Mississippi bij Natchez. 

Overnacht
  • Browder’s Marina & RV Park in Coldspring aan Lake Livingston. De camping ligt direct aan het meer maar maakt wel een indruk van vergane glorie. Alles zie er wat oud en slecht onderhouden uit. De plaatsen zijn wel heel ruim. Aanmelden moet bij de winkel, annex snackbar, annex brandstofpomp. We betaalden $37 en dat is veel voor het gebodene. Brwdersmarina.com . Wij kwamen hier terecht omdat de camping in Statepark Lake Livingstone vol was. Of dit kwam omdat het weekend was of door opvang van evacués uit Houston (slachtoffers van orkaan Harvey) was niet duidelijk. 
  • River View RV Park & Resort, 100 River Viiew Parkway in Vidalia, LA 71373. Riverviewrvpark.com. Een mooie camping met ruime plaatsen, pal aan de rivier. We hebben zicht op de brug naar Natchez. Prijs $32,50, inclusief ANWB-korting. Zeker aanrader. 

 Route
Gereden in twee dagen met overnachting bij Lake Livingstone

Geen opmerkingen:

Een reactie posten