Carrara en Cinque Terra

Carrara

Camping River in Ameglia is onze uitvalsbasis voor een bezoek aan Cinque Terra en Carrara, het marmerstadje. (De camping is een verzorgde ACSI-camping ten zuiden van La Spezia).

 20/21 juni      Dag 38/39

Op de heenreis hadden we langs de autostrada al allerlei fabriekjes en werkplaatsen gezien, waar enorme blokken marmer lagen, dan wel in platen gezaagd marmer. Vluchtig gezien lijken de bergen rondom Carrara met sneeuw bedekt, maar dat is schijn. De witte vlakken worden veroorzaakt door het marmer. Waar we in Maastricht de Sint Pietersberg afgraven voor cement, zo graaft men hier minutieus hele stukken berg af voor het marmer. 

Op de weg van Carrara naar Colonnata kom je langs vele marmergroeven. Je ziet er overigens niet alleen het bekende witte marmer maar ook geel, rood en grijs gesteente.
Carrara


Carrara, de blokken marmer liggen klaar


Met machines worden de blokken losgehakt en vervolgens met vrachtwagens afgevoerd naar Carrara. Nu is dat te begrijpen maar de Romeinen kenden deze marmervindplaats ook al. Het is indrukwekkend om te bedenken dat zij met mankracht het marmer loshakten maar ook dat van die grote blokken met eenvoudige middelen beelden werden gemaakt.


Cinque Terra

De rest van de dag besteden we in de haven- en marinestad La Spezia om uit te zoeken hoe het zit met boten naar Cinque Terra. Bij de VVV op de boulevard krijgen we tijdschema’s van boten en de trein. 


Als je met de camper bent en vanaf La Spezia per boot Cinque Terra wil bezoeken, is de camperplaats bij La Spezia wellicht een handige optie.Zie Campercontact 4515. Via delle Casermette, 19100 La Spezia, GPS: N 44.10420,  E 9.85908. De camperplaats ligt bij de haven. Er gaat een bus naar het centrum.  Parkeren met de camper bij het centrum is lastig. 

De volgende dag zorgen we dat we de eerste boot (9.15 uur) hebben. Dat geeft ons tijd genoeg om bij ieder van de stopplaatsen uit te stappen en dan met de volgende boot verder te varen. 

Het is een prachtige tocht over een helderblauwe zee langs vijf plaatsjes, die sprookjesachtig op en tegen de bergen liggen geplakt. Het totale gebied staat op de UNESCO-lijst van werelderfgoederen. Door de eeuwen heen hebben de bewoners delen van de groene berghellingen, die steil uit zee oprijzen, weten te bewerken. Terrassen met wijnbouw en olijfbomen vormen het resultaat. De plaatsjes zijn inmiddels over de weg bereikbaar maar de tocht per boot is oneindig veel mooier. Waar ons bezoek aan de Amalfikust enigszins in het water viel, halen we het hier in. Ook deze kust is meer dan schilderachtig en zowel de plaatsjes zelf als het gezicht ervandaan, leveren schitterende vergezichten op. Het is het Italie van de plaatjes: azuurblauwe zee, witte bootjes, gekleurde vissersbootjes, groene hellingen en huizen in de kleuren van Italiaans ijs.
Overal gaan we van boord en hebben we een of meerdere uren om koffie te drinken, het kustpad tussen Riomaggiore en Manarola te lopen, heerlijk te lunchen of een biertje te drinken. Natuurlijk is het gebied toeristisch, dat valt niet te vermijden bij zoveel moois. Winkeltjes met toeristen-zut zijn er echter nauwelijks, wel levensmiddelenzaakjes, waar ze ook de producten uit de streek verkopen en allerlei uitnodigende eetgelegenheden. Vanaf het laatste aanlegpunt van de boot – Monterosso – gaan we met de trein terug naar La Spezia. 

Zie de mogelijkheden voor boot- en/of treinreis  La Spezia--Cinque Terre hier
Tip: In Monterosso is een camperplaats: Campercontact 28139 GPS: N 44.15500,  E 9.65933. Het stadje ligt om 2 kilometer maar is bereikbaar via een steil voetpad.  Er gaat ook een bus (bushalte bij de camperplaats)  én tussen 9-11 en 17-20 uur brengt en haalt de beheerster je voor een klein bedrag. 
Ina en Marinus van Opstapmetdecamper.nl hebben Cinque Terra bezocht per trein. Zij schrijven er over in dit artikel.  Zij hebben met hun camper overnacht op Camping Fornaci al Mare in Deiva Marina,  GPS: 44° 12' 52" N, 9° 31' 8" E. 
Andere camperaars noemen camping.valdeiva in Deiva Marina. GPS: nord 44°13.482' , est 09°33.101'.  Of camping acqua dolce in Levanto. GPS:  44°10''00''''N 9°36''48'''' E. GPS uit als je na het station de bordjes richting camping ziet en die volgen. Beide waarschuwen dat het er zelfs in april al hel druk is! De campings liggen niet ver van een station. 
Morgen gaan we aan de terugreis beginnen met nog een geplande tussenstop aan het meer van Lugano of eventueel het Lago Maggiore.