Whiskystreek

21 en 22 juni

Bij Schotland hoort Whisky. We rijden daarvoor met de camper van de omgeving van Inverness oostwaarts naar de Spey-side. Uit deze streek in Schotland komt de helft an de single-malt whisky's vandaan. Dit zijn dus whisky's die in één distilleerderij zijn geproduceerd. 

Elgin

We beginnen ons bezoek aan de Spey-side, de whiskystreek in het Noord-Oosten van  Schotland,  nog redelijk cultureel met een bezoek aan Elgin. 

Vanaf de camping aan de kust bij Lossiemouth, waar we vanwege onze aankomst de dag ervoor na zes uur met de camper voor de slagboom hebben overnacht, vertrekken we vroeg naar de boulevard van dit kustplaatsje met zijn brede zandstrand. Achteraf bezien hadden we ook op het parkeerterrein bij de boulevard  kunnen overnachten, want de gebruikelijke bordjes ‘No overnight camping’ ontbreken hier. Evenals trouwens een goede internetverbinding via ons mobieltje, maar dit terzijde.  

Hiervandaan is het niet ver naar de wat grotere plaats Elgin. Bezienswaardig daar is de – nu tot ruïne vervallen – kathedraal. We wandelen er dwars door het stadje naar toe en bekijken de nog overeind staande voorgevel van wat eens een machtige kerk moet zijn geweest.

Whisky proeven

Na dit culturele intermezzo is ons oog deze twee dagen vooral op whisky gericht. Uit deze streek Speyside komt de helft van de Schotse single malt whisky vandaan. Single malt whisky's zijn whisky's afkomstig van één distilleerderij. In de hele streek zijn wel 50 distilleerderijen. Voor de toeristen is er een heuse Whiskytrail, waarin men 8 distilleerderijen en een kuiperij kan bezoeken. Daaronder zijn de bij whisky-liefhebbers bekende merken Cragganmore, Balvenie, Glenfiddich, The Glenlivet, Glen Moray Single Malt, Aberlour Single Malt en The Macallan. 

We houden het bij vier distilleerderijen en de kuiperij in Craigellachie.  
Natuurlijk vertellen alle rondleidingen in principe hetzelfde verhaal van de mout, het water en de gist en hoe het distillatieproces verloopt. Toch zijn ook alle verhalen weer een beetje verschillend. Door het al dan niet toevoegen van turf aan het vuur, waarboven de gerst wordt verhit geeft iedere distilleerderij zijn eigen smaak aan de daar gestookte whisky. De ene moutpap blijft langer staan dan de andere, het ene gistproces duurt langer dan het andere en ook de in iedere distilleerderij weer net even andere, specifieke vorm van de koperen distilleerketels heeft invloed. Tel daarbij op de rijping in of oude Bourbonvaten, dan wel oude sherryvaten en  iedere distilleerderij komt weer met een anders smakende whisky op de proppen. En allemaal zijn ze trots op hún whisky!

Al nippend en proevend – want dat is in iedere rondleiding inbegrepen – ondervinden we zelf de smaakverschillen in de maltwhisky’s van Glen Grant, Cardhu, Cragganmore en Glenlivet. Zo worden we langzamerhand kenners! 
Kuipers aan het werk in de kuiperij in Craigellachie
Hoezeer de vaten er toen doen, komen we te weten in de kuiperij in Craigellachie. Hier worden niet alleen nieuwe vaten gemaakt, maar ook de in duigen aangevoerde vaten van Amerikaanse Bourbon weer omgevormd tot Schotse whiskyvaten. Gebruikte whiskyvaten komen hier retour en worden door ervaren kuipers geïnspecteerd en gerepareerd, zodat ze nogmaals kunnen worden gebruikt. Alles bij elkaar  een fascinerend gezicht van bijzonder vakmanschap. We horen dat een ervaren kuiper per dag 25 vaten onder handen kan nemen. De mannen krijgen per vat betaald en werken dan ook in een constant tempo door.

Tussen alle whisky door wippen we ook even binnen in de winkel van de koekjesfabriek van Walkers in Aberlour. Hier geen rondleiding maar je kunt wel het hele assortiment Scottish shortbread in al zijn variëteiten kopen. De verleiding van tenminste enige soorten kunnen we niet weerstaan.

We rijden de whiskytrail uiteindelijk af tot in Tormintoul, een bergdorp aan de rand van de Cairngorms. Hier blijven we op het plaatselijke parkeerterrein overnachten en eten er heerlijk in restaurant Clockhouse.
Na alle whisky is het morgen weer tijd voor de natuur in het prachtige National Park Cairngorms.

We hebben deze twee dagen 102 kilometer gereden.