Met de camper naar het Lake District

Bootreis

We willen met de camper naar Schotland. De kortste en snelste weg van huis met de camper is voor ons dan om de boot van IJmuiden naar Newcastle te nemen. Tegelijkertijd blijkt dit op de uitgezochte data  ook de duurste oplossing. We kiezen daarom voor de boot Duinkerken-Dover en boeken deze overtocht al met korting in februari.  Deze voordelige aanbieding betekent echter wel veel kilometers rijden! We besluiten de lange rit van Dover naar Schotland te onderbreken met een stop van enige dagen in het Lakes District in Engeland. 

De reis verloopt voorspoedig. Zoals altijd daalt ook nu het vakantiegevoel neer bij het oprijden van de boot en het ons daarna installeren met koffie in de lounge. De overtocht duurt nog geen twee uur. 

Foto: DFDS


We zijn vaker in Engeland geweest en na ontscheping in Dover is het links rijden daarom geen probleem. We hebben midden op de dag gevaren en zijn rond 13.00 uur in Dover. De rest van de middag rijden we de circa 300 kilometer via de A25 om Londen heen naar Coventry. 

Die stad is in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door Duits bombardementen. De kathedraal werd daarbij verwoest en de ruïne daarvan staat er nog altijd als monument voor de vrede naast de nieuw gebouwde kathedraal. Bijzonder is de stedenband die de stad heeft met Dresden, de Duitse stad, die in de oorlog zo is gebombardeerd door de geallieerden. 
We overnachten op Hollyfast Caravan Park, een site van de Camping en Caravan Club. Adres Wall Hill Road, Allesley, Coventry CV5 9EL.
Overnachten zou ook gratis kunnen op een parkeerplaats bij een pub  campercontact. no.24782
GPS: N52.44619, W1.68847

Lakes District

De volgende dag rijden we met de camper via Birmingham over de M6 naar het Lake District.Hoe noordelijker we komen, hoe meer we ons thuis voelen We houden van het glooiende Engelse landschap met zijn vele kleuren groen, de hagen en de muurtjes. Dichtbij het Lake District worden de glooiingen heuvels. Ook vallen rond Windermere de enorme rododendrons op, die in deze tijd van het jaar uitbundig bloeien in vele tinten paars en rood. 

We hebben al begrepen dat het dit weekeinde erg druk wordt op campings, omdat de Engelsen vrije dagen hebben in verband met The Diamond Jubilee van Queen Elizabeth; zij zit maar liefst 60 jaar op de troon en dat moet worden gevierd!
We bellen enige campings af en vinden voor twee nachten een plaatsje op Camping Hill of Oaks, aan de oever van Windermere, een stukje ten zuiden van de gelijknamige plaats.
RoutebeschrijvingExit junction 36 on the M6, head west on the A590 towards Barrow and Newby Bridge. Follow the A590 until you reach a roundabout signposted Bowness, turn right onto the A592 and we are approximately three miles on the left hand side, turn left and through the barrier, then follow the road down past the farmhouse until you reach reception.
Een camping met ruime plekken, dat wel, maar oh, oh, wat een prijzen. Ter gelegenheid van de feestelijkheden gaan de prijzen met ingang van vrijdag ook nog eens 11 pond per nacht omhoog! (een pond is ruim 1,30 euro).  Een actie, die rond Bankholidays niet ongebruikelijk is. Maar ja, vrij staan is in Engeland nauwelijks een optie en we moeten toch ergens overnachten, nietwaar.
We zijn inmiddels ruim 850 kilometer van huis.

Bowness

We bekijken de omgeving en rijden naar Bowness. We vinden een parkeerplekje voor de camper en brengen een deel van de vrijdag door op de historische boot ‘Tern’, die ons van de pier in Bowness, bij Windermere,  naar de noordkant van het meer brengt. Daar wandelen we naar Ambleside, een plaatsje dat vooral uit restaurantjes en wandel- en bergsportwinkels lijkt te bestaan. Hetzelfde geldt voor Bowness. Super toeristisch allemaal maar – nu het vandaag nog niet echt druk is – ook wel gezellig. Je ziet de Engelsen vakantie vieren.

Voor Engelse begrippen is het mooi weer (zonnig en 16 tot 18 graden) en dat is het teken voor de gemiddelde Engelsman om zich in blote hemdjes en korte broeken te hullen. Wij houden het bij lange broeken en fleece-vesten!

Boottocht op Windermere


Men maakt zich duidelijk ook op voor de feestelijkheden van de Diamond Jubilee. Straten, winkels en kerken zijn versierd en op de camping worden zelfs caravans behangen met vlaggen en vlaggetjes. Denk aan de Nederlandse Oranje-gekte en vervang het oranje door rood-wit-blauw en de Union Jack en je hebt een beeld.Keswick

Na twee nachten op de dure camping in Bowness is ons plaatsje daar door anderen gereserveerd. We rijden daarom met de camper richting Keswick, midden in het Lakes District
De route is prachtig: de weg is omzoomd met groene bergen en voert soms langs water; we zien schapen en ervaren vooral rust en ruimte. Onderweg komen we heel wat Engelsen tegen op wandeltocht: stevige schoenen aan, rugzak om, wandelstok mee en in vele gevallen vergezeld van de hond. Zelden zagen we op een dag zoveel (goed opgevoede, dat wel) honden als hier.
Engeland is duidelijk in vakantiestemming vanwege het Jubilee-weekend en nation-wide van plan er een mooi, zonnig weekend van te maken.

Het is druk in Keswick. Met enige moeite vinden we een parkeerplek achter het plaatselijke zwembad. Daarna slenteren we met de vakantie vierende Engelsen door de hoofdstraat en over de markt. Voor een ‘echte’, uitgebreide wandeling ontbreekt het ons aan een (gedetailleerde) kaart en routebeschrijving. We lopen daarom een stuk van het niet te missen pad langs Derwent Water,  door National Trust gebied. Maar ook langs dit gemakkelijke pad schijnt de zon en grazen de schapen en is het zicht op Derwent Water prachtig. We genieten!

Na boodschappen doen bij de plaatselijke, ruime maar oh, zo drukke Booth supermarkt, rijden we richting Penrith

Morgen rijden we richting Schotland maar naar het Lakes District komen we zeker nog eens terug om te wandelen en de schrijfplaatsen te bezoeken van Beatrix Potter en Wordworth.


Overnacht: Op doorgangscamping Beckes Caravan Park in Penruddock vinden we een plekje voor de nacht. campercontact. no. 51975  GPS: N 54.64068,  W 2.90470 
We hebben vandaag 62 kilometer gereden.