Van Penruddock via Gretna Green naar Troon

3 juni

Gretna Green

We zijn al decennia lang getrouwd en we lezen dat Gretna Green vooral een ‘touristtrap’ is. Toch kunnen we de verleiding niet weerstaan om bij deze oude trouwlocatie even te stoppen. We komen er immers langs, op weg van het Lakes District in Engeland naar Schotland.  


Inderdaad is de oude smidse vooral uitgebreid met talloze winkeltjes en eetgelegenheden. In het oude gebouwtje van de vroegere smidse amuseren we ons met de verhalen over de gehaaste trouwbeloften, die hier in vroeger tijd werden gedaan. In Schotland golden tot 1940 andere trouwwetten dan in Engeland. In het Noorden mochten jongverliefden al op 16-jarige leeftijd trouwen, zonder toestemming van de ouders. Heel wat stelletjes maakten hier gebruik van, ook uit hogere kringen! Het levert verhalen op van goed voorbereide reizen naar Gretna Green, (het eerste plaatsje over de Schots-Engelse grens)  en woedende vaders, die de jonge bruid nog op tijd probeerden in te halen.

Tegenwoordig is de smidse een wettelijk toegestane trouwlocatie, waar ook deze zondag stelletjes gebruik van maken. In heel Gretna Green vinden per jaar maar liefst 5000 huwelijken plaats.
Na dit romantisch intermezzo rijden we verder via de A76, richting Kilmarnock. Onderweg stoppen we nog bij het fraaie kasteel Drumlanich. Hier hangen een echte Rembrandt en echte Holbein in de hal maar we vinden de toegang van 10 pond per persoon wel wat gortig en houden het bij een foto van de buitenkant van het kasteel.


De dag eindigt in Troon, aan de Firth of Clyde. We staan hier op een parkeerterrein, voorbij de haven, achter een houtzagerij en hebben een fabuleus uitzicht op het  eiland Arran. 

In de camper het reisverslag bijwerken