Naar Fatima en Tomar


Fatima

En ja dan Fatima.
Fatima is dé pelgrimsplaats en heilige plaats van Portugal. Hier zouden drie herderskinderen op 13 mei 1917 Maria hebben gezien en vervolgens nog eens op de 13e van de volgende vier maanden, waarbij Maria de laatste keer drie voorspellingen zou hebben gedaan. 


Woensdag 11 september

We rijden er met de camper vanaf Coimbra – nog steeds met vermijding van de tolweg – in zo’n anderhalf uur naar toe. Op de plaats van de verschijning is nu een kapel  en vlakbij is een kerk gebouwd met – net als bij het Sint Pietersplein – half  rondgaande balustraden. Het enorme plein voor de kerk heeft afmetingen als van het Sint Pietersplein. Er wordt gebeden, er worden kaarsen met armen vol letterlijk gestookt (en niet zachtjes opgebrand) en ook hier zijn er pelgrims, die op hun knieën naar de kerk kruipen. Als niet-katholieken kijken we het allemaal met een mengeling van verbazing, gêne en scepsis aan.  

Onnodig te zeggen dat in het dorp Fatima de souvenirwinkeltjes met Maria-beelden in alle soorten en maten zich aaneen rijgen.  Hoewel het morgen de 13is en die belangrijke datum gepaard gaat met een processie,  laten we die aan ons voorbij gaan.


We rijden door naar het zo’n 40 kilometer oostwaarts gelegen Tomar, een lief plaatsje  met een aardige hoofdstraat en een mooi plein. Morgen bekijken we hier het kasteel.Overnachten doen we op de Camping Municipal in Tomar.
    campingtomar.wordpress.com   
     39°36’25.12″N
      8°24’36.74″W

We hebben vandaag 126 kilometer gereden. 

Het is vandaag heel warm, meer dan 35 graden.