Burchten en kloosters in Tomar en Batalha


Burcht en klooster in Tomar

De zon staat weer hoog aan de hemel en eigenlijk lijkt het te warm om het hoog boven Tomar uittorende enorme complex van burcht, kloosters en kerk te bekijken, dat eens de vesting was van de tempeliers. 


Camperreis Portugal Donderdag 12 september  Dag 18

Maar dat valt enorm mee. Die vroegere ridders, geestelijken en koningen bouwden niet alleen prachtig maar creëerden met hun metersdikke muren ook koele en schaduwrijke onderkomens. We dwalen dan ook met  plezier enige uren door de zalen en galerijen en bewonderen het fraaie raam van het klooster. 

Deze burcht is destijds gebouwd op instigatie van de orde van de tempeliers. Dit was een religieus-militaire verenigingen van ridders, die zich tot taak had gesteld het Heilige Graf in Jeruzalem en de pelgrims op hun tocht daarheen te beschermen. Later had de orde vooral de opdracht om de Portugese Koninklijke macht te vergroten en financierde de orde ontdekkingsreizen. 
Wereldberoemd is het raam van de kapittelzaal. Het vier meter hoge venster is versierd met het kruis van de Christusridders met aan weerszijden daarvan allerlei motieven uit de zeevaart: touwen, kabels, masten en koralen en het portret van een zeeman. 
Het is met de camper niet ver rijden vanaf de camping campingtomar.wordpress.com  , GPS:      39°36’25.12″N      8°24’36.74″, waar we hebben overnacht.  Parkeren kunnen we langs de opgaande straat bij het kasteel. 

Tomar

Batalha

De nieuw weg IP9 brengt ons van Tomar met de camper vervolgens 45 kilometer westwaarts, naar Batalha. In die plaats staat ook al weer een enorm klooster met kerk. Het complex  geldt als een van de meesterwerken van de gotiek en prijkt niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 

Het is zeer uitbundig versierd met allerlei torentjes, beelden, ranken en kantachtige randen. We kijken ons ogen uit. Het is nog steeds warm maar ook hier is het binnen weer heerlijk koel.  In de kerk geeft het zonlicht gekleurde strepen op de pilaren. Er is een prachtig versierde kloostergang en een bijzonder plafond. Als klap op de vuurpijl is er de onvoltooide kapel met een schitterend versierde toegangspoort. Het is onvoorstelbaar hoeveel vakwerk hier ooit door ambachtslieden is geleverd.
In 1388 is met de bouw van het klooster begonnen en na enkele eeuwen bouwen was het complex bijna af. Toen stopte de bouw echter, omdat de koning geen geld meer had voor Batalha en alles in Lissabon investeerde. De kapel met toegangspoort bleef dus onvoltooid . . . 
Ons toegangskaartje is ook nog geldig voor het klooster van Alcobaca maar dat bewaren we nog even. We rijden nog eens 25 kilometer naar het westen en zijn dan in het kustplaatsje Nazaré. Hier vinden we een plaatsje op camping-orbitur-valado  R. dos Combatentes do Ultramar 2, EN 8-5 Km 9,   2450-148 Nazaré

We hebben vandaag 75 kilometer gereden. 
Het weer blijft zonnig en warm, tot 35 graden.