Met de camper bij Istanbul

 De volgende dagen (dag 41, 42, 43, 44) staan in het teken van Istanbul, een enorme stad met zo’n 16 miljoen inwoners. Het merendeel darvan woont in het wat groenere Aziatisch deel maar werkt veelal in het Europese deel.Ondanks metro, bussen en ferrydiensten tussen verschillende stadsdelen over de Bosporus levert dit begrijpelijkerwijs dagelijks een verkeersknoop op.

Ook wij merken dat. Een busje haalt ons dagelijks van de camping op maar heeft er toch een uur tot 5 kwartier voor nodig voordat we in de stad bij de bezienswaardigheden zijn. In de middag gaan we vaak met een ferry terug naar stadsdeel Sariyer, waarna een bus ons weer naar de camping brengt.

Alle dagen hebben we een gids, die heel veel weet en vertelt. Te veel om hier allemaal te herhalen. We beginnen onze kennismaking met Istanbul natuurlijk op de bekende Galatabrug, waar mannen dagelijks hoopvol hun hengel uitgooien. De brug biedt ons tegelijkertijd een prachtig uitzicht op het panorama van de oude stad. We komen door de kruidenbazaar met zijn kleurige winkeltjes vol kruiden specerijen en theesoorten. We komen langs de oude stadsmuur en bezoeken de wijk Eyup, waar we langs een oude Islamitische begraafplaats komen. Bijzonder zijn ook de oude houten huizen, waar vroeger de notabelen van de stad woonden. We zien de Bulgaarse ijzeren kerk en komen in oude Griekse en Joodse wijken. Vooral de oud-Griekse wijk met nog altijd de zetel van de patriarch van de oud-Griekse kerk is interessant. 
De volgende dag staan de highlights de Blauwe Moskee, de Aya Sofia en het Topkapi paleis op het programma. Verrassend zijn ook de Cisternen, de ondergrondse wateropslag, waar in vroeger tijden 80.000 ton water in kon worden opgeslagen.

Ik ben eerder in Istanbul geweest en dat is best een voordeel, want het is flink aanpoten om – door de drukte – al deze bezienswaardigheden op een dag te bezoeken en dan weer op tijd bij de ferry te zijn, die ons terug brengt nar ‘ons’ stadsdeel.

De volgende dag is rustiger, want dan maken we een boottocht over de Bosporus. Altijd leuk en mooi om een stad vanaf het water te zien. Ook wandelen we door een stuk van het Aziatische deel van de stad.  In de middag komen we in de rustige wijk Beykoz, waar we lunchen en lekker koffie of thee drinken.

De vierde dag is er facultatief een foodtour door verschillende wijken van de stad. We beginnen met een heerlijk en zeer uitgebreid ontbijt. Natuurlijk komen we weer langs markten en zien we de kooplieden in de weer met hun vissen en andere waar. We proeven baklava en turks fruit, varen over naar een Aziatischw wijk en proeven er Turkse pizza, gevulde mossel, gevulde schapendarm en ingelegde groenten. Tenslotte eten we er lekker in een plaatselijk restaurant. Weer brengt de ferry ons zo dicht mogelijk bij onze camping, waarna een bus ons weer thuis,  naar de camping brengt.

Dit is ook het einde van ons bezoek aan Istanbul. Jammer genoeg is er geen tijd geweest voor een bezoek aan de Grote Bazaar. Omdat onze camping ruim een uur rijden buiten de stad ligt, is er relatief veel tijd nodig geweest voor de dagelijkse heen- en terugreis. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten