Stavanger en Preikestolen

2 en 3 juli, woensdag en donderdag   Dag 27 en 28

Stavanger

Het is met de camper maar een klein uurtje rijden van Fister naar de veerboot in Tau. Daar laten we de camper op de parkeerplaats achter en varen zelf met de boot naar Stavanger.  Een gemakkelijke route, want de veerboot legt vlakbij het centrum aan.

Stavanger blijkt een aardig centrum te hebben met tal van oude houten huizen, waar nu winkels en restaurants in zijn gehuisvest.  De havenkant met kleurige oude pakhuizen wordt ook hier deze dag  gedomineerd door twee enorme cruiseschepen, van waaruit de passagiers de stad overstromen.
Het leukst vinden we de oude stad: een lange straat met oude witte houten huizen, vaak opgesierd met allerlei potten en manden met bloeiende planten. 

Noorwegen Stavanger havenkant
Havenkant Stavanger


Noorwegen Stavanger witte huizen in oude stad
Oude stad


Oude stad
We slenteren er op ons gemak door. We lopen nog even binnen in het conservenmuseum, waar uit de doeken wordt gedaan hoe de sardines vroeger werden ingeblikt en er ook veel aandacht is voor de verschillende plaatjes op die conservenblikjes. Al met al brengen we een leuke halve dag in de stad door.

We blijven niet staan op de parking in Tau maar rijden door naar de camperplaats bij de jachthaven in Jorpeland.

Preikestolen

Van Jorpeland is het maar even rijden naar de parkeerplaats, waar de wandeling naar de Preikestolen, de Preekstoel, begint, de beroemde steile, overhangende rots, hoog boven de Lysefjord.  We zijn bepaald niet de enigen, die vandaag deze wandeling willen maken, de 600 meter hoge rots op. Noorwegen Preikestolen wandelen in file
In file de Preikestolen op
Wel zo ongeveer de oudsten. Terwijl wij als zestigplussers met zorg voor lijf en leden over het uit rotsen en stenen bestaande pad omhoog klauteren, worden we regelmatig ingehaald door steeds weer een nieuwe buslading hippe twintigers en dertigers. Waar wij behoedzaam tussen en over de stenen onze weg zoeken, snellen zij letterlijk met honderden in file als hinden naar boven.  Deze drukte doet wel wat afbreuk aan het plezier van de wandeling, vinden wij.

Na 2,5 uur lopen bereiken ook wij het beroemde plateau. Aan de rand wagen wij ons niet maar ook verder van de rand is het uitzicht op het smalle fjord magnifiek. 
Noorwegen uitzicht van Preikestolen in Lysefjord
Uitzicht vanaf de Preikestolen in het Lysefjord


We hebben het gehaald!


Noorwegen Preikestolen
Dit is hem dan, de Preikestolen


Noorwegen beklimming Preikestolen
Er volgt ook nog een zware terugtocht
De terugtocht van weer 2,5 uur vonden wij lastiger en zwaarder dan de tocht naar boven. Ook naar beneden gaand moet je tussen en op de stenen en rotsen bij iedere stap een plek voor je voeten vinden. Maar we hebben het zonder kleerscheuren gehaald en daar zijn we best trots op.
Van de parkeerplaats rijden we naar de dichtbij liggende camping Preikestolen, waar we – lekker in de zon zittend - onze stijve spieren laten verwarmen.  

Meer weten over de Preikestolen - Preekstoel in goed Nederlands - en deze wandeltocht? Reishonger schreef er een inspirerende blogpost over. 
Tip: Op camping Preikestolen (onder Nederlandse leiding) kun je op maandag en donderdag mee met helikoptervluchten over de Preikestolen. De helikopter vliegt vanaf ca. 18.00 uur. De vluchten duren 10 tot 15 minuten en kosten 500 NOK pp. 
Gereden: 56 kilometer naar Tau/Jorpeland en 14 kilometer naar de Preikestolen en terug
Overnacht: camperplaats bij jachthaven in Jorpeland en camping Preikestolen in Jorpeland.  
Weer: beide dagen somber en bewolkt beginnend maar later zonnig. Circa 22 graden.