Langs de kust naar Flekkefjord

4 juli,  vrijdag  Dag 29

De zon laat het vandaag afweten. Een derde vaartocht door een fjord, de Lysefjord in dit geval, zien we met deze grijze lucht niet zitten.  We beginnen daarom op ons gemak aan de terugreis.

We nemen maar weer eens een pont, naar Forsand deze keer en rijden via Algard en Brynne naar de Noordzeekust. Daar pikken we weg 44 op, die we af rijden naar Flekkefjord. Na een vlak begin, met zo nu en dan zicht op zee, voert deze weg door een fascinerend rotsachtig landschap.  Informatieborden leren ons, dat het hier gaat om miljoenen jaren geleden gestolde lava. Zoals we al veel hebben gezien, kijken de Noren ook hier weer niet op een haarspeldbocht meer of minder en zo kronkelen we kilometers lang tussen deze lukraak in het landschap neergesmeten grijze rotsformaties door. Alsof er een kudde enorme olifanten ligt aldus J.

Eindpunt vandaag is Flekkefjord, een stadje dat eeuwenland goede verstandhoudingen heeft gehad met Holland. Hollandse zeelieden kochten hier hout op en brachten als handelswaar onder meer dakpannen en luxe goederen als pijpen en tabak, zeep, stijfsel en bleekmiddel. 

Noorwegen Fekkefjord haven
Flekkefjord

Noorwegen Fekkefjord Hollandse wijk
Hollandse wijk in Flekkefjord. Let op de stoep.
Er is nog altijd een klein Hollands wijkje met nauwe straatjes met witte houten huizen met stoepen voor de deur. 

N.B. Van die Hollandse zeelieden hebben we eerder gehoord. In 2012 waren we in Schotland en aan de oostkust zijn daar ook Hollands ogende huizen te vinden. 

Gereden: 168 kilometer
Overnacht: Mixparking nabij centrum, met zicht op fjord,  in Flekkefjord.

Weer: hele dag bewolkt, wel droog, ca. 19 graden