Vuurtoren van Lindesnes

5 en 6, juli,  zaterdag, zondag   Dag 30 en 31

We naderen het einde van onze reis met de camper door Noorwegen maar we hebben nog wat tijd over. Die gebruiken we door langs twee binnendoor-wegen (de 465 en de 43, beide tolwegen) naar het zuidelijkste puntje van Noorwegen te rijden: de vuurtoren van Lindesnes.  Het eerste gedeelte is weer een bochtige tocht en ook het ‘ gele’ weggetje naar Spangereid vergt de nodige stuurmanskunst.  Dit is duidelijk Noors vakantiegebied; we zien talrijke campings,  vakantiehuisjes en jachthaventjes. Vanaf Spangereid wordt het landschap kaler en uiteindelijk staat er op een rotsige punt de vuurtoren. Om nog maar eens duidelijk te maken hoe langgerekt Noorwegen is staat er een wegwijzer, die vermeldt dat het vanaf hier precies 2518 kilometer is naar de Noordkaap! 


Kleine vuurtorens die het vak nog moeten leren

Natuurlijk klimmen we op de vuurtoren, die hier in deze vorm vanaf 1915 staat. Maar al eeuwen eerder werden er op deze zuidpunt van het vasteland vuren ontstoken op zeelieden de weg te wijzen.  Er is bij de vuurtoren een tentoonstelling te bekijken over het ontstaan en de geschiedenis ervan. 

In het informatiecentrum draaien films over de bouw van vuurtorens, het leven van vuurtorenwachters en hun gezinnen en de verbondenheid van de regio met de zee.  Ook leuk is de tentoonstelling van kleine fantasievuurtorens. " Kleintjes, die het vak nog moeten leren", aldus de kunstenaar die ze ontwierp. Al met al zijn we er de rest van de zaterdag zoet.  We overnachten, samen met zo’n 20 andere campers, op het parkeerterrein, met uitzicht op de rotsachtige omgeving.

Rond de vuurtoren zijn enige wandelingen in kaart gebracht. Wij doen een poging het kustpad te lopen maar moeten het al snel opgeven. Weliswaar is her en der met een blauwe stip de loop van de wandeling aangegeven maar van een pad is geen sprake. We klauteren over rotsen en stenen maar als een steil stuk naar beneden opdoemt, houden we het voor gezien; dit is te moeilijk voor ons.

We troosten ons met vissoep in het restaurant/cafetaria bij de vuurtoren.

Gereden: 82 kilometer
Overnacht: parkeerterrein bij vuurtoren Lindesnes (2 nachten)
Weer: Beide dagen regenachtig, afgewisseld met droge uren met een voorzichtig zonnetje. Ca. 19 graden