Vik - Bergen - Flam

23, 24,  25 juni,    Dag 18,19,20

Soms moet je bijna twee keer dezelfde weg rijden om een bedachte route te kunnen volgen. Dit geldt voor ons bij bezoek aan Bergen. 
Via Vik  rijden we met de camper door een stil en deels wit landschap over een weer spectaculair stijgende en dalende weg naar wintersportplaats Voss. De weg is weliswaar sneeuwvrij maar op de berghellingen is de sneeuw nog lang niet weggesmolten. Het levert een in de zon schitterend gezicht op van witte sneeuwstukken, die afsteken tegen het groen van bergweiden en mos en het zwart en grijs van rotsen. 
Staafkerkje in Vik Om het idyllische plaatje compleet te maken lopen wat lager in het dal de schapen over de weg.  

Noorwegen schapen op de weg tussen Vik en Voss

Het stuk van Voss naar Bergen voert door vele tunnels en is veel minder spectaculair.

Bergen

In Bergen zelf brengt de sneltram ons in een kwartier tijd van de camperplaats bij de Bergens Hallen naar het centrum. Bergen is een populaire aanleghaven voor cruiseschepen – we tellen er deze dag maar liefst vijf – en dat is te merken. De stad wordt letterlijk overstroomd door toeristen. Op de beroemde vismarkt kun je over de hoofden lopen. Voor de kooplieden een reden te meer om hun verse zalm, kabeljauw krabben en garnalen van flinke prijzen te voorzien!  
Noorwegen markt in Bergen


Noorwegen havenkant Bergen


Noorwegen witte huisjes in Bergen


Noorwegen Bergen kleurrijke pakhuizen Bryggen

Bergen is een studentenstad en al die jonge mensen zorgen voor een levendige en studentikoze sfeer. 

De stad is ruim 900 jaar geleden gesticht, in de nadagen van het tijdperk van de Vikingen. In de middeleeuwen was Bergen een van de belangrijkste steden ik het Hanzeverbond en dat is nog goed terug te zien in Bryggen.  In de 17e en 18e eeuw was Bergen het centrum van de handel tussen Scandinavië en de rest van Europa.

De bergen rondom het stadscentrum, de hanzewerf en de vismarkt maken van Bergen een leuke en levendige stad. We slenteren langs de kleurrijke oude pakhuizen in Bryggen, hèt bekende gezicht van Bergen, lopen door de straatjes achter de hoofdstraat, laten ons met een toeristentreintje omhoog rijden en bezoeken tot slot het Hanzenmuseum. Bergen is een oude Hanzestad, die eeuwen leefde van de uitwisselingshandel van graan en stokvis. In het leuke museum is te zien hoe de handelaren en de leerlingen woonden en werkten. 
Meer lezen over Bergen? Sandra van Stralend Schrijven schreef dit artikel over Bergen
Vanuit Bergen gaan we via dezelfde weg vol tunnels terug naar Voss. Ten noorden van Voss voert de E16 ons eerst langs alweer een prachtige waterval en vervolgens naar het adembenemende einde van het Naerovfjord bij Gudvangen
Noorwegen waterval bij Voss
Waterval bij Voss


Noorwegen fjord bj Gudvangen
Fjord bij GudvangenGudvangen

We hoeven er geen discussie over te voeren: Gudvangen is een toeristisch punt, compleet met Viking, maar o, wat is het er mooi. Het uitzicht op het spiegelende fjord hadden we niet willen missen.
Om van hier met de veerboot met camper en al in twee uur over het fjord naar Flam te varen is weliswaar heel aantrekkelijk maar de ruim 150 euro kostende vaartocht vinden we toch te begrotelijk.  Door twee tunnels rijden we dus in twintig  minuten naar Flam, waar we de rest van de middag lekker in de zon zitten op de gelijknamige camping. 


Alternatief: Om de relatief saaie weg met tunnels van Bergen naar Voss voor de tweede keer te vermijden zou je ook vanaf Bergen de toeristische weg nr 7 langs het Hardangerfjord kunnen nemen naar Eidfjord. Je kunt dan de dagen tot dag 24 in omgekeerde volgorde doen. Van Flam kun je dan via Gudvangen naar Voss rijden en daarvandaan weg 13 volgen.  

Gereden: 181 km van Vik naar Bergen; 169 km van Bergen naar FlamOvernacht: Camperplaats bij Bergens Hallen in Bergen, twee nachten Overnacht: Camping FlamWeer: Zonnig, half bewolkt, 22 tot 25 graden